OSTANAK NA EU PUTU ZNAČI STABILNOST I BEZBEDNOST ZA ZAPADNI BALKAN
   6 Apr 2017, 15:43        Tanjug    Tatijana Spasojević


OSTANAK NA EU PUTU ZNAČI STABILNOST I BEZBEDNOST ZA ZAPADNI BALKAN

Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za države Zapadnog Balkana, uveren je izvestilac EU za Srbiju Dejvid Mekalister.
On ocenjuje da su premijeri šest zemalja nedavno na Samitu u Sarajevu pokazali izuzetnu posvećenost perspektivi intergacija u EU, ali i iskrenu privrženost procesu pomirenja.
"Taj je Samit bio koristan simbol koji nam je bio potreban u ovom trenutku", ocenio je Mekalister u razgovoru za portal European Western Balkans, te dodao da je konstantna razmena mišljenja među liderima regiona izuzetno važan za rešavanje bilateralnih pitanja.
Upitan da komentariše poruku šefice evropske diplomatije Federike Mogerini prilikom nedavnog boravka u regionu, Mekalister kaže da je važno što je ona pre svega istakla snažnu podršku Evropske unije regionu, posebno imajući u vidu teške političke izazove s kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.
Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za Zapadni Balkan, uveren je Mekalister, te primećuje da je Mogerini "pronašla prave reči" u obraćanju studentima u Skoplju, kad je poručila: "Budite nestrpljivi i pitajte ono što želite i pokušajte da radite ono što želite. Ne govorim vam da čekate bolja vremena; govorim vam da se uključite, ostanete pozitivni, pozitivni i dosledni i da ne dozvolite da se frustracija pretvori u cinizam, nasilje ili podele".
"Ne bih imao ništa više da dodam", poručio je Mekalister, dodajući da činjenica da je u međuvremenu postao predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta neće imati negativan uticaj na njegov rad kao izvestioca za Srbiju.Slične vesti

Svinjetina iz Srbije bliža evropskom tržištu

19 Dec 2019, 12:37

Pre tri dana u Srbiji je zvanično prestala vakcinacija protiv klasične svinjske kuge. To je prvi uslov da bi svinjetina…

Reforma javne uprave i evropske integracije se nastavljaju

27 Nov 2019, 14:40

Reformski procesi na modernizaciji javne uprave i evropske integracije se nastavljaju iz više razloga - zbog građana,…

Evropski parlament potvrdio mandat nove Evropske komisije

27 Nov 2019, 14:38

Evropski parlament podržao je sa 461 glas "za", 157 glasova "protiv" i 89 "uzdržanih" novi saziv Evropske komisije. Evropska…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ U VELIKOM GRADIŠTU:…

POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ OBIŠLA JE  OPŠTINU VELIKO GRADIŠTE…

21 Jan 2020, 16:32

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 22. Januar…

SRBIJA: U sredu ujutru mraz i magla. Tokom dana sunčani periodi i toplije. Otopljenje će se…

21 Jan 2020, 14:23

PolitikaNastavak reformi, samo ako SNS…

Jedina garancija da će se nastaviti promene i da će Srbija nastaviti ovim putem je da SNS…

21 Jan 2020, 12:49

Kursna lista