OSTANAK NA EU PUTU ZNAČI STABILNOST I BEZBEDNOST ZA ZAPADNI BALKAN
   6 Apr 2017, 15:43        Tanjug    Tatijana Spasojević


OSTANAK NA EU PUTU ZNAČI STABILNOST I BEZBEDNOST ZA ZAPADNI BALKAN

Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za države Zapadnog Balkana, uveren je izvestilac EU za Srbiju Dejvid Mekalister.
On ocenjuje da su premijeri šest zemalja nedavno na Samitu u Sarajevu pokazali izuzetnu posvećenost perspektivi intergacija u EU, ali i iskrenu privrženost procesu pomirenja.
"Taj je Samit bio koristan simbol koji nam je bio potreban u ovom trenutku", ocenio je Mekalister u razgovoru za portal European Western Balkans, te dodao da je konstantna razmena mišljenja među liderima regiona izuzetno važan za rešavanje bilateralnih pitanja.
Upitan da komentariše poruku šefice evropske diplomatije Federike Mogerini prilikom nedavnog boravka u regionu, Mekalister kaže da je važno što je ona pre svega istakla snažnu podršku Evropske unije regionu, posebno imajući u vidu teške političke izazove s kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.
Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za Zapadni Balkan, uveren je Mekalister, te primećuje da je Mogerini "pronašla prave reči" u obraćanju studentima u Skoplju, kad je poručila: "Budite nestrpljivi i pitajte ono što želite i pokušajte da radite ono što želite. Ne govorim vam da čekate bolja vremena; govorim vam da se uključite, ostanete pozitivni, pozitivni i dosledni i da ne dozvolite da se frustracija pretvori u cinizam, nasilje ili podele".
"Ne bih imao ništa više da dodam", poručio je Mekalister, dodajući da činjenica da je u međuvremenu postao predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta neće imati negativan uticaj na njegov rad kao izvestioca za Srbiju.Slične vesti

Fon der Lajen i Vučić o dijalogu, reformama i pandemiji

26 Jun 2020, 12:37

Evropska komisija saopštila je da je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na sastanku sa predsednikom Srbije…

Srbija pred otvaranjem poglavlja o slobodnom kretanju radnika

19 Jun 2020, 14:22

Srbija bi do kraja juna mogla da otvori poglavlje 2, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, u pristupnim pregovorima…

REFORMA INSPEKCIJA U BRANIČEVSKOM OKRUGU

26 May 2020, 13:18

KONTAKT CENTAR REPUBLIČKIH INSPEKCIJA KOJI POKRIVA RAD 44 INSPEKCIJE NA REPUBLIČKOM NIVOU POČEO JE SA RADOM KRAJEM MARTA.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Braničevskom pet, a u Podunavskom…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac 30 novih  slučajeva korona virusa u…

7 Aug 2020, 13:15

PoljoprivredaNovi objekat za smeštaj svinja…

Na početku školske godine učenike Poljoprivredne škole sa domom učenika “Sonja…

7 Aug 2020, 12:29

Kursna lista