Osnovna škola ,,Veljko Dugošević'' u Braničevu proslavila 170 rođendan
   13 May 2024, 13:06    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Osnovna škola ,,Veljko Dugošević'' u Braničevu proslavila 170 rođendan

Profesori i đaci u Braničevu,u Opštini Golubac, proslavili su  170.godina  postojanja i rada Osnovne škole ,,Veljko Dugošević’’. Proslavi škole prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave,mesnih zajednica, direktori sa saradnicima iz škola sa područja opština Braničevskog okruga,Srednje škole iz Kučeva  I gimnazije iz Nove Moldave iz Rumunije.

Ovoj proslavi prisustvovali su direktori I predstavnici  javnih preduzeća i ustanova kao I roditelji. Prema prvim pisanim dokumentima Škola za mušku decu osnovana je 1854. godine u selu Bikotinci,kako se tada zvalo Braničevo.. Ova škola je radila do 1907. godine, kada je podignuta nova školska zgrada od dve učionice, jedne kancelarije i učiteljskog stana. Ovakva četvororazredna škola je radila  sve do 1953. godine kada je prerasla u šestorazrednu, a potom 1957. godine u potpunu osmogodišnju školu sa tri područna odeljenja .

O  rezultatima postignutim između dva  maja govorio je direktor  Dragan Furunović  koji je rekao da  ova školska ustanova već godinama postiže značajne rezultate na polju vaspitanja učenika. Za svoj rad kolektiv i pojedinci dobitnici su mnogobrojnih društvenih priznanja. Pored centralne zgrade u Braničevu, škola ima i tri područna odeljenja u Bariču, Vincima i Šuvajiću,i danas nastavu pohađa 120 učenika.

Uz finansijsku podršku opštine Golubac,škola je realizovala i nekoliko investicionih projekata,a od 2022.godine I projekat ,,Nada za sve’’ uz podršku EU kroz ERASMUS+ Program u kome učestvuju I škole iz Rumunije, Češke, Portugalije,Bugarske I Grčke. Vrednost projekta je 170.635   evra od kojih  je 21.346  evra pripalo školi Braničevo.           -Ideja je bila da u ime deteta,ako ne ove godine,onda sledeće,doći do realizacije I projekta koji znači da roditelj kada dovede svoje dete u školu,da mi dalje o njemu brinemo.Da pored učenja,vaspitanja,ishrane,knjiga,eskurzija sve to kao škola pratimo,a kako ćemo to da uradimo,uz pomoć loklane zajednice koja nam je pomogla da zasadimo sadnice aronije na školskoj njivi od koje smo u prošloj godini imali prihod od oko 540 hiljade dinara,a ove godine očekujemo da će biti I oko million dinara,kaže director škole Dragan Furunović.

        Ovaj novac od prodatog soka aronije škola ulaže u đačku kuhinju tako da roditelji od ove godine neće plaćati troškove ishrane svoje dece,a jedan od projekata je I   novi IPARD projekat sa predškolskom ustanovom iz Golupca i partnerima iz Rumunije, iz Moldove Nove, sa osnovnom školom i vrtićem iz mesta preko Dunava, u okviru koga se planira kupovina kombija, uređenje učionica i nabavka narodne nošnje,rekao je Furunović

          Među mnogobrojnim gostima na proslavi 170 rođendana  škole u Braničevu bile su predstavnice Gimnazije iz Rumunskog grada Moldava Nova sa kojom Braničevo ima dobru saradnju a  pored uzajamnih poseta imaće  I zajedničke projekte. 

     -Naša saradnja postoji I dragon am je što ovde prvi put,osećamo se lepo I nadam se da će ova naša saradnja u buduće biti još veća I raznovrsnija. Imamo jedan zajednički projekat u okviru programa EU Prekogranične saradnje Rumunija-Srbija za koji se nadam da će proći.Razvijaćemo našu saradnju na svim nivoima kao susedi I prijatelji koje nas samo razdvaja reda Dunav, isttakla je direktorka Gimnazije iz rumunskog grada Moldava Nova, Anisoara Georgevic.

           Održan jei  prigodan kulturno-umetnički program koji su izveli učenici ove škole u kojoj su entuzijazam i zalaganje  radnika, učenika i podrška njihovih roditelja na  ostvarenju dobrih rezultata u obrazovnom radu kao I  na raznim akmičenjima,počev od opštinskih,regionalnih pa do republičkih.
 Slične vesti

Dan Medicinske škole Požarevac

14 May 2024, 11:42

Medicinska škola Požarevac obeležila 77 godina postojanja i rada 

Za dan Medicinske škola u Požarevcu…

Osnovna škola u Golupcu proslavila 189. rođendan

1 Apr 2024, 12:59

Profesori i đaci u Golupcu proslavili su 189-u  godinu postojanja i rada Osnovne škole ,Branko Radičević’’. …

Dan škole: OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" u Požarevcu

16 Dec 2023, 11:20

Osnovna škola „Kralj Aleksandar prvi“ u Požarevcu obeležila je 84 posojanja i rada


Osnovna…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista