Orlić: Očekujem da ćemo do četvrtka imati novu vladu
   25 Oct 2022, 9:39    Beograd    rts    Elena Marjanović


Orlić: Očekujem da ćemo do četvrtka imati novu vladu

Poslanici Skupštine Srbije od 12.30 počinju raspravu o predlogu novog kabineta Ane Brnabić. Mandatarka će osim sastava nove Vlade Srbije izložiti i svoj program. Predsednik parlamenta Vladimir Orlić kaže za RTS da će se predviđenih pet sati na raspravu sigurno udvostručiti, računajući replike i očekivana pozivanja na povredu Poslovnika.Skupština Srbije razmatraće na posebnoj sednici izbor nove Vlade. Poznata su imena svih ministara. Dosadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević preuzeće istoimeni ministarski resor.Sa mesta direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u Vladu ulazi Mihailo Jovanović i vodiće ministarstvo informisanja i telekomunikacija. U novoj Vladi Srbije neće biti Zlatibora Lončara, Branislava Nedimovića, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Jadranke Joksimović.Vladimir Orlić ističe za RTS da pet sati za raspravu o novoj vladi predviđa Poslovnik, dok je u praksi to, gotovo uvek, dvostruko više. "Svaki šef 15 poslaničkih grupa, računajući replike i pozivanje na povredu Poslovnika, što će samo po sebi trajati pet sati", navodi Orlić.Očekuje da će se pozivanje na povredu Poslovnika dogoditi i više desetina puta, a da ćemo tek u sredu doći do same rasprave.


Naglašava da se neće razmatrati amandmani, budući da se raspravlja samo o sastavu nove vlade.


Pored sastava vlade, mandatarka će obrazložiti glavne elemente politike svog novog kabineta. Prema njegovim rečima, cela Srbija očekuje da će se obezbediti kontinuitet politike koja se već vodi u, kako je naglasio, trenutku velikih potresa u Evropi i svetu.


Prvo ide ekspoze mandatarke Ane Brnabić. Ministri neće govoriti dok ne budu izabrani, a svaki poslanik će ispred sebe imati tekst ekspozea, navodi Orlić.Kada će vlada biti izbarana, Orlić kaže da zavisi od toga koliko će poslanici biti raspoloženi za priču. Sednica će trajati i popodne i uveče, sutra nastaljamo a posle glasanja, poslanici će polagati zakletvu, dodaje predsednik Skupštine Srbije.Orlić procenjuje da će nova vlada biti izabrana do četvrtka."Uvek su pozvani i predstavnici državnih organa, kompletan diplomatski kor, a očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić prisustvovati polaganju zakletve članova nove vlade", kaže Orlić.


Direktan prenos sednice parlamenta počinje u 12.30 na RTS 1. Slične vesti

Orlić: Odnosi SAD i Srbije dobri i postaju sve bolji

11 Oct 2022, 10:40

Odnosi između Srbije i Sjedinjenih Država su jako dobri i vremenom postaju sve bolji, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike…

Vladimir Orlić: Zapad traži da se prilagodimo realnom stanju na terenu

10 Sep 2022, 12:42

quot;Evropa stoji na stanovištu da zbog rata u Ukrajini mora da čuva mir i zato vrše pritisak na Srbiju, a…

Vladimir Orlić izabran za predsednika parlamenta

3 Aug 2022, 9:51

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su sinoć Vladimira Orlića za predsednika parlamenta. Za Orlića je, od 230 poslanika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista