Organska hrana zdrava i isplativa, ali i dalje minimalno koristimo prednosti
   2 Jun 2022, 9:16    Beograd    rts    Elena Marjanović


Organska hrana zdrava i isplativa, ali i dalje minimalno koristimo prednosti

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno, vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je više od 15 puta. Podrška države je ove godine najveća - 28.000 dinara po hektaru.


Iako se površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećavaju, čine samo 0,6 procenata. U svetu se organski proizvodi gaje na oko 1,5 odsto oranica. Domaći proizvođači kažu da ih prati mnogo problema.

  "Organskih sredstava za negu biljaka nema toliko i moramo da se osnažimo na način kako se organska proizvodnja neguje kroz, recimo, potapanje koprive ili drugih sredstava koje možemo naći u okolini. Da pravimo svoje glistnjake, da time hranimo biljku", kaže Katarina Milosavljević, organski proizvođač sa Rtnja.

Stefan Jović, organski proizvođač iz Čuruga, kaže da je najveći problem što većina koristi pesticide i herbicide i radi konvencionalnu robu.

Prema njegovim rečima, veoma je teško napraviti organsku parcelu, teško je doći do sirovine i prerada je mnogo skuplja.

"Mana je tržište, jer su cene visoke i onda ljudi izbegavaju i kupiće nešto što je manje zdravije za jefitnije pare", kaže Tamara Simić iz Jalovika.Mnogo više ručnog rada i vremena  Organska proizvodnja je zahtevnija od konvencionalne. Potrebno je mnogo više ručnog rada i više vremena,  što znači veće troškove. Zato organski proizvodi ne mogu biti jeftini.

"Morate da platite sertifikacionu kuću, da ispitujete zemljište, morate da ispitujete ovce. Analize su druge za organsko mleko od klasičnog mleka. To su skuplje analize. Proces proizvodnje je skuplji. Kada ne dodajete kabastu hranu, koncentrate, dobijate manju količinu mleka", kaže Aco Mančić, organizator praktične nastave u Mlekarskoj školi u Pirotu.

Stručnjaci ističu da su organski proizvodi bezbedniji i kvalitetniji, a ta proizvodnja ne ugrožava životnu sredinu. To je i državi važno.

"Ove godine najveći su podsticaji, 28.000 dinara po hektaru, tako da moramo reći da se država potrudila da poveća iznose podsticaja. Mi imamo jako puno malih proizvođača koji samo udruženi u grupnu sertifikaciju imaju šansu da plasiraju svoje proizvode", kaže Snežana Oljača,  profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

I dok se domaći potrošači tek upoznaju sa prednostima organskog voća, povrća, mesa i mleka u mnogim zemljama ti proizvodi su sve traženiji.

"Najveći kupci su Nemačka, SAD, Francuska, Kanada. Zamrznuto organsko voće, malina je broj jedna. Trend je da našu robu traže zemlje zapada, rečeno fudbalskim rečnikom, 'premijer liga' koji su platežno najsposobniji. Ako oni hoće da plate, mi ćemo da pravimo", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

U svim delovima zemlje ima uslova za organsku proizvodnju. Ona je posebno zanimljiva poljoprivrednicima sa manjim posedima, jer organskim proizvodima mogu da ostvare veću zaradu.Slične vesti

Prijava za novčanu pomoć za proizvođače brašna do petka

21 Jun 2022, 13:14

Proizvođači brašna mogu do petka, 24. juna, da se prijave za dobijanje novčane podrške od države na osnovu…

Šta zaista jedete kada mislite da jedete sladoled

14 Jun 2022, 8:24

Deklaracije sladoleda malo ko čita, osim povremeno inspekcije. Zna se za mlečne i "vodene", kako ih većina zove. Da li je,…

Ima li pesticida u kori voća i da li ih "ubija" soda bikarbona, objašnjava profesor Miletić

31 May 2022, 9:36

Postoje li ostaci pesticida opasnih po zdravlje u jagodama, luku, salati? Zelene pijace su prepune tih namirnica i raznih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEU produžila upotrebu kovid certifikata…

Savet EU dao je zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna…

29 Jun 2022, 9:29

DruštvoNa šta treba obratiti pažnju pri…

Grupa od oko 80 lekara iz Srbije je tokom vikenda, zbog kašnjenja leta iz Lisabona za Frankfurt,…

29 Jun 2022, 9:27

DruštvoMala matura - osmaci danas polažu…

Osmaci danas polažu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko…

29 Jun 2022, 9:23

Kursna lista