Opštine Veliko Gradište i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji
   7 Oct 2022, 17:27    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Opštine Veliko Gradište i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji

U dvodnevnoj poseti opštini  Veliko Gradiše boravi delegacija rumunske opštine Moldava Nova povodom jubileja, pola veka negovanja prijateljskih odnosa  I potpisivanja protokola o saradanji za period 2023-2024 godina između ovih dveju susednih opština kojih spaja a ujedno I razdvaja reka Dunav.

Ova višedecenijska dobra saradnja nedoprinosi samo ovim opštinama,već I Republici Srbiji I Republici Rumunija čiji su odnosu uvek bili prijateljski.Protokolol koji su potpisali predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić I predsednik opštine Moldava Nova Jon Kisaiica realizovaće se međusobnim posetama opštinskih delegacija,zatim  u oblasti ekonomije,obrazovanja,zdrastva,kulture,sporta I turizma.

Tada su potpisani prvi protokoli i oni su počeli odmah i da se primenjuju i od tada je mnogo urađeno. Mi smo veoma zadovoljni što to traje i dalje i trudićemo se da se ta saradnja svake godine diže za jednu stepenicu više. To je interes opštine Veliko Gradište i opštine Nova Moldava, to je i interes Srbije i Rumunije. Mi smo zahvalni na stavu Rumunije oko problema koje Srbija ima. Pre ovog sastanka smo pokrenuli vrlo značajne teme za obe opštine, a to su projekti prekogranične saradnje, gde se otvara novi krug projekata, a konkurs traje do februara, ali smo mi dogovorili da odmah od sutra ekipe obe opštine vide gde imamo zajednički interes i pripremimo se za ta sredstva i projekte.“, rekao je Milić.
 Ove dve podunavske opštine dogovorille se da nastave sa realizacijom zajednički projekata  prekogranične saradnje

        -Naša zajednička reka Dunav svih ovih 50 godina spaja ova dva prijateljska naroda. Nadam se da će novi projekti prekogranične saradnje još više doprineti našem zajedničkom razvoju I boljem životu naših građana,rekao je Jon Kisalica,predsednik opštine Moldava Nova.

Kisalica jei  dodao da je važna za nas zato što govorimo o 50 godina saradnje. O ovom protokolu se dogovaralo još 14. avgusta, na dan grada Nova Moldava. Drago nam je što je predsednik (Milić) odmah rekao “da“ jer ste vi prvi sa kojima smo sarađivali. Verujem jako u ovu saradnju jer imamo tri jaka razloga: projekte prekogranične saradnje koji će pomoći stanovništvu Gradišta i Moldave. Takođe, dobro je što skela koju mi imamo povezuje ove obale, a upoznati smo i da će iduće godine biti puštena u promet brza saobraćajnica koja će učiniti dostupnim aerodrom “Nikola Tesla“. Želim da kažem da u svim oblastima sarađujemo isto i da nema ni jednog razloga koji nas razdvaja., izjavio je predsednik Kisalica, uz poziv delegaciji Velikog Gradišta za posetu već naredne nedelje gde će utvrditi prioritetne oblasti saradnje.Delegacija rumunske opštine  Moldava Nova u pratnji svojih domaćina posetili su narodni muzej u ovom gradu na Dunavu iturističko-rekreativni centar Srebrno jezero sa multifunkcionalnom sportskom halom i moderno opremljenim košarkaškim terenima na kojima decu iz čitavog sveta trenira ekipa proslavljenog asa Miloša Teodosića.Slične vesti

Prezentacija projekta putujemo,učimo I širimo granice u Srednjoj stručnoj školi u Kučevu

1 Dec 2022, 18:43

U  Srednjoj stručnoj školi u Kučevu održana je  prezentacija projekta mobilnosti učenika u oblasti stručnog…

Opštine Golubac i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji

25 Nov 2022, 11:34

U jednodnevnoj poseti opštini Golubac boravila je delegacija rumunske opštine Moldava Nova na čelu sa gradonačelnikom…

Grčko veče u Golupcu

21 Nov 2022, 13:12

U Hotelu ,,Golubački grad’’ u Golupcu održano je tradicionalno  13.po redu ,,Grčko veče'' na kome …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista