Opštine Golubac  i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji
   25 Nov 2022, 11:34    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Opštine Golubac i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji

U jednodnevnoj poseti opštini Golubac boravila je delegacija rumunske opštine Moldava Nova na čelu sa gradonačelnikom Jonom Kiselicom povodom dugogošnje saradnje I  negovanja prijateljskih odnosa kao I potpisivanja protokola o saradanji za naredni period.

Ove dve susedne uprijateljske opštine kojih spaja a ujedno I razdvaja reka Dunav realizovale su nekoliko razvojnih projekata iz IPA fonrove Evropske Unija iz Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Predstavljeni su I  obostrano promo film o realizovanim radovima I projektima u opštini Golubac I opštini Moldava Nova kao I novi zajednički sajt  koji će  predstavljati turističke ponude I zajedničke projekte koji će se realizovati  u budućnosti.

    Protokolol koji su potpisali predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović I predsednik rumunske opštine Moldava Nova Jon Kisalica realizovaće se međusobnim posetama opštinskih delegacija,zatim  u oblasti ekonomije,obrazovanja,zdrastva,kulture,sporta I turizma..
   -Veoma je važna za nas zato što govorimo o dugogodišnjoj dobroj saradnju. Verujem jako u ovu saradnju jer imamo projekte prekogranične saradnje koji će pomoći stanovništvu Golupca i Moldave Nove, i dobro je što  trajekt koji mi imamo povezuje ove obale I naša dva grada.Želim da kažem da u svim oblastima sarađujemo isto i da nema ni jednog razloga koji nas razdvaja.“, izjavio je predsednik  Jon Kisalica, uz poziv delegaciji Golupca da treba što pre  utvrditi prioritetne oblasti saradnje u narednoj 2023, godini.

        -Naša zajednička reka Dunav svih ovih godina  spaja naša dva prijateljska naroda. Nadam se da će novi projekti prekogranične saradnje još više doprineti našem zajedničkom razvoju I boljem životu naših građana,rekao je dr Nebojša Mijović,predsednik opštine Golubac

Predsednik MIjović svoje rumunske prijatelje upoznao je o pokretanju zajedničke sa susednom bratskom  rumunskom opštinom  Koronini inicijativu o realizaciji  projekta izgradnje jednog drumskog mosta preko Dunava. Želja ovih opština  je da se podjednako razvijaju obe strane Dunava kroz razne projekte i programe.

Opštine Golubac i Moldava Nova, pre nekoliko godina pokrenule se zajednički projekat uspostavljanja trajektne linije na Dunavu između ova dva mesta, a sredstva od 2,3 miliona evra obezebeđena su iz IPA fondova za prekograničnu saradnju,od kojih je opština Golubac , kao partner na projektu uložila 250 hiljada evra  u   rekonstrukciju obaloutvrde i prilaznih puteva, opremanje objekata carine i granične policije u Usiju kao i izgradnja odgovarajućeg pontona za bezbedan prilaz trajekta.


Posle dvogodišnje pause zbog pandemije izazvane koronavirusom,ovaj trajekt danas redovno plovi Dunavom na relaciji golubačko naselje Usije-Rumunski grad Moldava Nova.Slične vesti

Ugovor koji je Srbija čekala deceniju - šta donosi sporazum sa ASEAN-om

18 Jul 2023, 9:37

Članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije prošle nedelje su u Džakarti jednoglasno odobrile pristupni zahtev…

Opština Golubac i 15 rumunskih opština na zajedničkom razvoju regije Donjeg Podunavlja

10 Apr 2023, 15:12

Opštinu Golubac posetile su delegacije  iz 15 opština Okruga Karaš-Severen iz Rumunije I cilj…

Golubac posetile delegacije iz 15 opština okruga Karaš-Severin iz Rumunije

8 Apr 2023, 14:20

-Naša zajednička reka Dunav svih ovih godina  spaja naša dva prijateljska naroda. -Nadamo se da će novi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaCentar za kulturu u Kučevu uspešno…

Centar za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu u saradnji sa Sportskim savezom,Turističkom…

26 Sep 2023, 14:32

DruštvoDan škole Požarevačke gimnazije

Požarevačka gimnazija zagazila u sedamnaestu deeniju postojanja i rada  Prilika da se…

26 Sep 2023, 14:00

DruštvoDan čistih planina je svaki dan…

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki…

26 Sep 2023, 13:57

Kursna lista