Opština Veliko Gradište među 32 lokalne samouprave sa stručnim kadrom za dobro upravljanje
   16 Dec 2021, 9:43    Veliko Gradište    sattv, velikogradiste.rs    Elena Marjanović


Opština Veliko Gradište među 32 lokalne samouprave sa stručnim kadrom za dobro upravljanje

Razvoj znanja i veština državnih službenika ključni je korak ka kvalitetnijim javnim uslugama za sve građane i većoj odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti lokalnih samouprava, istaknuto je na događaju „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je program Swiss PRO organizovao 14. decembra 2021. godine u Beogradu.



Na događaju su predstavnicima i predstavnicama 32 lokalne samouprave iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije dodeljeni sertifikati za uspešno pohađanje obuke za dobro upravljanje i treninga za trenere, organizovanih u prethodne dve godine u okviru programa Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije.



„Kroz proces obuka koje je održao program Swiss PRO obezbeđen je efikasan alat za sprovođenje principa dobrog upravljanja. Uprava po meri svih građana je moguća samo uz jaku sinergiju nacionalnog i lokalnog nivoa. Imamo velika očekivanja od kolega iz lokalnih samouprava i od velikog je značajna podrška koju dobijaju u cilju sticanja novih veština i znanja”, ocenila je Mila Stanković, načelnica odeljenja za projekte, Sektor za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.



Vlada Švajcarske je već 30 godina posvećena humanitarnoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom, a dobar deo te podrške tiče se upravo lokalnih samouprava, naveo je Petar Vasilev, nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju.



„Promocija principa dobrog upravljanja ima za cilj poboljšanje kvaliteta usluga na lokalnom nivou, a samim tim i kvalitet života građana. Upravo baza profesionalaca koju vi činite doprinosi širenju znanja o dobrom upravljanju i na taj način razvoju lokalnih zajednica. Radimo na tome da nastavimo da vas podržavamo i u narednom periodu”, istakao je Vasilev.



Dejan Miletić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu istakao je da unapređenje rada javne uprave predstavlja zajednički cilj, a jačanje kapaciteta državnih službenika je ključni korak na tom putu.



„Znanje se jedino deljenjem umožava i drago mi je što je upravo širenje znanja ono što nas je sve okupilo. Nacionalna akademija je druga kuća za sve zaposlene u lokalnim samoupravama, postanite njen aktivni član i ojačajte naš rad, kao i vaše kapacitete”, naveo je Miletić i najavio dalju saradnju sa Vladom Švajcarske kroz program Swiss PRO.



Kroz dva ciklusa obuka u kojima je do sada učestvovalo 55 gradova i opština, program Swiss PRO je uspostavio mrežu profesionalaca koji se bave temom dobrog upravljanja, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.



„Pored svih izazova koji postoje, možemo da napravimo pozitivne društvene promene na lokalnom nivou, što dokazuje upravo mreža profesionalaca koja je najvažniji resurs za lokalni razvoj. Najvažnije je da se stečeno znanje prenese dalje unutar lokalnih samouprava i kolega iz javne uprave, čemu doprinosi i trening za trenere koji smo organizovali”, navela je Nedeljković Belja.



Jasmina Štrbac, polaznica drugog ciklusa obuka iz Opštine Veliko Gradište, navela je da  je dvogodišnja podrška programa Swiss PRO doprinela da opština osnuje radnu grupu za dobro upravljanje i da ovu oblast uvrsti  u plan razvoja opštine kao jedan od strateških ciljeva.

„Posebno značajan je trening za trenere jer su njime stvoreni uslovi za prenos znanja, ne samo kolegama iz opštine već i drugim lokalnim samoupravama”, istakla je Štrbac.



Polaznik prvog ciklusa obuka iz Opštine Lebane Nenad Jovanović ocenio je da pored znanja iz oblasti dobrog upravljanja i trenerskih veština, dodatnu vrednost predstavlja razmena iskustva sa kolegama iz drugih lokalnih samouprava. Kao primer promena koje donosi primena principa dobrog upravljanja naveo je da Opština Lebane od skoro pruža  materijalnu i pravnu podršku svim ženama koje prijave nasilje u porodici.



Govoreći o procesu izgradnje kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou, savetnik za dobro upravljanje na programu Swiss PRO Dragan Mladenović ocenio je da je tokom prethodne decenije promenjen način razmišljanja o ovoj oblasti.



„Od praktično nepoznatog pojma za većinu lokalnih samouprava, došli smo do mreže eksperata koje smo podržali u usvajanju pristupa vršenju javne vlasti koji čini da ona bude odgovornija, transparentnija, bliža građanima, efikasnija i efektivnija. Ponosni smo što su ti eksperti postali permanentni resurs koji opštine konsultuju pri razvoju lokalnih politika i projekata”, naveo je Mladenović.



Tokom događaja je prikazan video o značaju održanih obuka.


Program Swiss PRO je uz uz podršku Vlade Švajcarske organizovao od juna 2019. do maja 2021. godine za predstavnice i predstavnike 32 lokalne samouprave obuku za primenu principa dobrog upravljanja u praksi, a u septembru 2021. godine organizovan je trening za trenere za 26 učesnica i učesnika obuke koji su izrazili interesovanje za dodatno usavršavanje.



Sertifikate su dobili predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava: Aleksinac, Bajina Bašta, Bogatić, Ćuprija, Dimitrovgrad, Gornji Milanovac, Jagodina, Knić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lapovo, Loznica, Majdanpek, Negotin, Niš, Prijepolje, Rača, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Svilajnac, Topola, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Žagubica i Zaječar.



Svečanosti su prisustvovali i predstavnici državnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i službenici iz 23 lokalne samouprave koji su pohađali prvi ciklus obuka koje su sprovedene uz podršku Vlade Švajcarske.



Događaj je organizovan u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). 



Slične vesti

Novi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi

14 Nov 2023, 10:26

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2023/2024, koji se održava onlajn na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi,…

Brnabić: Ogroman uspeh Srbije u digitalizaciji državne uprave

24 Dec 2022, 11:35

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska…

Kreiranjem jedinstvenog upravnog mesta do kvalitetnijih usluga u 11 lokalnih samouprava

24 Nov 2022, 11:12

Potpisani su sporazumi o saradnji sa 11 lokalnih samouprava, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista