Opština Kučevo usvojila  Drugi rebalans budžeta za 2023 godinu
   4 Aug 2023, 15:28    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Opština Kučevo usvojila Drugi rebalans budžeta za 2023 godinu

Drugi rebalans budžeta za 2023.godinu.doneta oodluka o javnom zaduživanju u iznosu od 25 miliona dinara  kao I davanje saglasnosti na Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Kučevo za period  prvi januar-30 juni 2023.godine.. godine bile su jedne od 18 tačaka dnevnog reda održane  25 sednice Skupštine opštine u Kučevu.

           Mi smo budžetom za ovu godinu planirali zaduživanje na iznos od 5o miliona dinara,ali zahvaljujući nekim povoljnim okolnosti  I tehničkih razloga smanjili smo na 25 miliona dinara., Pola sredstava od 25 miliona dinara uložiše se u putnu infrastruktura a druga polovina za postavljanje led sijalica na uličnoj rasvetu u Kučevu I u naseljima na području Opštine,rekao je predsednik SO,Branko M.Kecman.

Donete su I druge odluke u interesu građana kao I za dalji rad lokalne samouprave.
          -Kao što je javnost upoznata odlučeno je da se proširi staro groblje u Kučevu,s obzirom da je zemljište poljoprivredno na kome je planirano proširenje groblja,ovom odlukom  ono se sada void kao komunalno I kao takvo se može koristiti za realizaciju ovog plana.Usvojen je I  predlog Odluke o pristupanju otuđenja nepokretnosti iz javne svojine opštine Kučevo sa pripadajućim objektima  u Katastarskoj opštini  Neresnica,odnosno u pitanju je zgrada koja se nalazi Zemljoradnika zadruga,,Suare’’. To je zgrada koja je dosta u lošem stanju I ovom odlukom ona se može prodati,ali samo zadrugama koje se bave zadrugarstvom I poljoprivrednom proizvodnjom.Usvojena je I Odluka o izmeni i dopuni Odluke o pristupanju izradi druge izmene i dopune Plana generalne regulacije za delove naseljenih mesta Voluja i Neresnica sa industrijskim zonama.Reč je o parcelama  na kojima će se obaviti rekonstrukcija postojećeg mosta u Narednici,naglasio je Kecman.

         Predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajičić rekao je da je 2021 godina završena ostvarenjem prihoda od poreza na zarade u iznosu od 124,5 miliona dinara,dok je u ovoj godini u proteklih sedam meseca taj iznos od 111,5 miliona dinara.Rajičić očekuje,ako se ovakav trend naplate nastavi  da će u ovoj godini prihod biti oko 200 miliona dinara. Od ove jeseni  opština Kučevo iz budžeta obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog I petog razreda kao I besplatni vrtić za sve mališane.

           -Ukoliko se na to doda I prihod od poreza na imovinu,verujemo da ćemo ukupno od poreza u ovoj godini zaraditi više od 270 miliona dinara,što nam pruža mogućnost da ulažemo u razvoj Opštine.Jedna od važnih odluka u ovom rebalansu budžeta je I odluka u izdvajanju novca za nabvaku udžbenika za učenike prvog I petog razreda Osnovnnih škola na teritoriji opštine Kučevo.Pored ove odluke je I odluka doneta u martu  mesecu ove godine je bebsplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi ,,Lane’’ koja će se realizovati od prvog septembra ove godine.To je jasan pokazatarelj koliko brinemo o našim najmlađim sugrađanima I uopšteno kolika je naša briga velika u sveri socijalne politike ,rekao je predsednik opštine dr Ivan Rajičić.

      On je I dodao da za učenike osnovnih I srednjih škola iz budžeta se izdvajaju znatna sredstva za besplatan prevoz učenika na teritoriji Opštine, pored toga za učenike srednjih škola plaća se boravak učenika  u učeničkim domovima koji nastavu pohađaju u drugim mestima  kao I studentima studenske stipendije u iznosu od po pet hiljade dinara  za 70 studenata.

        -Ovaj rebalans je koristan za naše građane,jer pokazuje povećanje prihodne strane našeg budžeta I davanja,upravo ona gde verujemo da će imati  najveću korist,a to su naša deca koja će biti u budućnosti okosnica razvoja naše Opštine,zaključio je predsednik Rajičić.  

Na ovoj sednici usvojen je  predlog Odluke o usvajanju Operativnog plana za odbranu od poplava za vodotoke drugog reda za teritoriju Opštine  za 2023. godinu.Jedne od tema koje su usvojene su I Razmatranje i odlučivanje o predlogu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o organizaciji  Opštinske uprave opštine Kučevo, predlog Odluke o dodeli Plakete zaslužni građanin u opštini Kučevo kao i predlog Zaključka o davanju saglasnosti na Statut Centra za kulturu ,,Dragan Kecman“ Kučevo.

Za direktora ove kulturne ustanove izabrana je dosadadašnji vršilac dužnosti direktorke Marija KocićSlične vesti

Konstituisana Skupština Srbije - buran početak uz pištaljke i transparente, polaganje zakletve u sali i holu

6 Feb 2024, 11:10

U Skupštini Srbije intoniranjem himne počela konstitutivna sednica. Konstituisana je Narodna skupština pošto…

Uoči konstitutivne sednice - ko će u skupštinske klupe i kakva su očekivanja predstavnika lista

5 Feb 2024, 10:46

Sitno se broji do nove konstitutivne sednice republičkog parlamenta. Iako se do nje u ranijim izbornim ciklusima čekalo…

Dokle je stigao izborni proces i od čega zavisi da li će Beograd ponovo na glasanje

24 Jan 2024, 9:32

Republička izborna komisija usvojila je rešenje o dodeli mandata poslanicima novog saziva Skupštine Srbije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista