OPŠTINA KUČEVO U PROJEKTU SWISS PRO
   14 Mar 2019, 14:07    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OPŠTINA KUČEVO U PROJEKTU SWISS PRO

U Kučevu je održana sesija povodom učešća Opštine Kučevo u realizaciji projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština  u okviru Programa Podrške Vlade Švajcarske razvoju Opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SwissPRO, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).  
 
Projekat ima za cilj da obezbedi podršku lokalnim samoupravama kroz osnaživanje njihovih kapaciteta za razvoj, usvajanje i sprovođenje principa dobrog upravljanja (efikasnost, delotvornost, transparentnost, odgovornost, vladavina prava, participacija, jednakost i nediskriminacija) u svakodnevnoj praksi. Projektne aktivnosti se zasnivaju na aktivnostima opšte podrške namenjene svim lokalnim samoupravama, koje će obuhvatiti podizanje svesti i kapaciteta putem regionalnih obuka, on-line obuka, radionica, kreiranja baze znanja i informacionog centra o dobrom upravljanju, kao i organizovanja konkursa za izbor najboljih primera dobre prakse u primeni principa dobrog upravljanja.


Projekat obuhvata dva specifična cilja,jedan je  podizanje svesti i opštih kapaciteta za primenu principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou,a drugi unapređenje integracije principa dobrog upravljanja u određenim javnim poslovima kojima upravlja lokalna samouprava u Republici Srbiji.
                 Osim toga, direktna podrška će biti obezbeđena za 42 lokalne samouprave kroz opštinske pakete podrške u oblastima koje se odnose na principe dobrog upravljanja kao što su:
Unapređenje efikasnosti i delotvornosti rada lokalne samouprave i standardizacija lokalnih administrativnih procedura;
Jačanje odgovornosti i vladavine prava, naročito kroz podršku razvoju i sprovođenju lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije;


                 Sprovođenje principa participativnog odlučivanja na lokalnom nivou, naročito u pogledu izdrade budžeta i rodnog budžetiranja.
Paketi podrške predstavljaju metodološki instrument koji razvija SKGO u skladu sa potrebama odabranih lokalnih samouprava radi unapređenja njihovih usluga, procedura i dokumenata u oblastima specifičnim za rad lokalne samouprave. Paketi podrške sadrže obuke, savetodavnu podršku, ad hoc konsultacije, mentorstvo, razmenu znanja i iskustava među lokalnim službenicima u datoj oblasti sa ciljem da se unapredi nivo kvaliteta rada lokalne administracije i obezbede bolje usluge poslovnoj zajednici i građanima.
           Realizacija ovog projekta će s toga doprineti značajnom unapređenju odgovornosti i transparentnosti lokalne administracije, povećanju učešća građana, te unapređenju efikasnosti i delotvornosti lokalne samouprave kao preduslova održivog društveno-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica.
Lj.Nastasijević
Izvor:Portal e Kučevo.Slične vesti

OTVOREN GRANIČNI PRELAZ USIJE RUMUNSKI GRAD NOVA MOLDAVA

21 Dec 2019, 17:01

U podunavskom naselju Usiju kod Golupca juče je zvanično otvoren  granični prelaz između Srbije i Rumunije, čime je…

PROJEKAT EXCHANGE 5 USPEŠNO REALIZOVAN I PREDSTAVLJENI REZULTATI

18 Dec 2019, 11:27

PROJEKAT POD NAZIVOM „EFIKASNO UPRAVLJANJE JAVNOM SVOJINOM ZA USPEŠNIJE LOKALNE SAMOUPRAVE“, EXCHANGE…

PROJEKAT: NOVA ŠANSA ZA MLADE NEZAPOSLENE

17 Dec 2019, 10:24

UDRUŽENJE GRAĐANA „ŠANSA“ U PARTNERSTVU SA INSTITUTOM „GOŠA“ DOO IZ SMEDEREVSKE PALANKE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ U VELIKOM GRADIŠTU:…

POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ OBIŠLA JE  OPŠTINU VELIKO GRADIŠTE…

21 Jan 2020, 16:32

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 22. Januar…

SRBIJA: U sredu ujutru mraz i magla. Tokom dana sunčani periodi i toplije. Otopljenje će se…

21 Jan 2020, 14:23

PolitikaNastavak reformi, samo ako SNS…

Jedina garancija da će se nastaviti promene i da će Srbija nastaviti ovim putem je da SNS…

21 Jan 2020, 12:49

Kursna lista