OPŠTINA KUČEVO U PROJEKTU SWISS PRO
   14 Mar 2019, 14:07    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OPŠTINA KUČEVO U PROJEKTU SWISS PRO

U Kučevu je održana sesija povodom učešća Opštine Kučevo u realizaciji projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština  u okviru Programa Podrške Vlade Švajcarske razvoju Opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SwissPRO, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).  
 
Projekat ima za cilj da obezbedi podršku lokalnim samoupravama kroz osnaživanje njihovih kapaciteta za razvoj, usvajanje i sprovođenje principa dobrog upravljanja (efikasnost, delotvornost, transparentnost, odgovornost, vladavina prava, participacija, jednakost i nediskriminacija) u svakodnevnoj praksi. Projektne aktivnosti se zasnivaju na aktivnostima opšte podrške namenjene svim lokalnim samoupravama, koje će obuhvatiti podizanje svesti i kapaciteta putem regionalnih obuka, on-line obuka, radionica, kreiranja baze znanja i informacionog centra o dobrom upravljanju, kao i organizovanja konkursa za izbor najboljih primera dobre prakse u primeni principa dobrog upravljanja.


Projekat obuhvata dva specifična cilja,jedan je  podizanje svesti i opštih kapaciteta za primenu principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou,a drugi unapređenje integracije principa dobrog upravljanja u određenim javnim poslovima kojima upravlja lokalna samouprava u Republici Srbiji.
                 Osim toga, direktna podrška će biti obezbeđena za 42 lokalne samouprave kroz opštinske pakete podrške u oblastima koje se odnose na principe dobrog upravljanja kao što su:
Unapređenje efikasnosti i delotvornosti rada lokalne samouprave i standardizacija lokalnih administrativnih procedura;
Jačanje odgovornosti i vladavine prava, naročito kroz podršku razvoju i sprovođenju lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije;


                 Sprovođenje principa participativnog odlučivanja na lokalnom nivou, naročito u pogledu izdrade budžeta i rodnog budžetiranja.
Paketi podrške predstavljaju metodološki instrument koji razvija SKGO u skladu sa potrebama odabranih lokalnih samouprava radi unapređenja njihovih usluga, procedura i dokumenata u oblastima specifičnim za rad lokalne samouprave. Paketi podrške sadrže obuke, savetodavnu podršku, ad hoc konsultacije, mentorstvo, razmenu znanja i iskustava među lokalnim službenicima u datoj oblasti sa ciljem da se unapredi nivo kvaliteta rada lokalne administracije i obezbede bolje usluge poslovnoj zajednici i građanima.
           Realizacija ovog projekta će s toga doprineti značajnom unapređenju odgovornosti i transparentnosti lokalne administracije, povećanju učešća građana, te unapređenju efikasnosti i delotvornosti lokalne samouprave kao preduslova održivog društveno-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica.
Lj.Nastasijević
Izvor:Portal e Kučevo.Slične vesti

U KUČEVU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA DANICE VESELINOVIĆ

15 Mar 2019, 22:44

U organizaciji Centra za kulturu,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu je sinoć otvoreba izlozba slika I crteža autorke Danice Veselinović…

PROJEKAT POŽAREVCA, NOVOG PAZARA I OEBS-A

2 Mar 2019, 13:34

ODRŽANA JE ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SOCIJALNO – REHABILITACIONI KLUB ZA DECU I MLADE KOJI SU SPROVELI…

Inovacioni projekti za rast ekonomije i ostanak mladih

25 Feb 2019, 13:16

Srbija je spremna da ostvari najčvršću saradnju sa Republikom Srpskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

ZanimljivostiDANAS SE SLAVE MLADENCI: KAKVI…

DANAS SU MLADENCI. KO SE VENČAO U POSLEDNJIH GODINU DANA DANS SLAVI OVAJ PRAZNIK! NAŠI…

22 Mar 2019, 16:14

Društvo50. GODINA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC

SVEČANI PRIJEM POVODOM 50 GODINA POSTOJANJA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC UPRILIČEN JE U SVEČANIM…

22 Mar 2019, 14:51

PolitikaSTEFANOVIĆ: SARADNJA MUP-A SA…

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador…

22 Mar 2019, 14:38

Kursna lista