Opština Kučevo realizovala  projekat Energetske efikasnosti u 29 domaćinstava
   9 Aug 2023, 13:20    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Opština Kučevo realizovala projekat Energetske efikasnosti u 29 domaćinstava

Opština Kučevo je jedna od opština u Srbiji koja je u prošloj godini  na osnovu konkursa od Ministasrtva rudarstva I energetike dobila subvencije  za realizuju projekta  povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima.Za zamenu stolarije I uređenju fasada na porodičnim kućama u 29 domačinstava  uloženo je šest miliona dinara ,a ova sredstva od po dva miliona dinara obezbedili su Ministarstvo rudarstva I energetike Republike Srbije,opština Kučevo I vlasnici domaćinstava u kojima je realizovan ovaj projekat.

Predsednik opštine dr Ivan Rajičić u pratnji  predsednika Skupštine opštine Kučevo Branka M.Kecmana I arhitekte  Nikole Jovanovića,zaduženog za realizaciju projekta Energetske efikasnosti opštine Kučevo  obišli su domaćinstva u kojima su završeni radovi na uređenju spoljne fasade I zameni stolarije u naselju Voluja I gradu Kučevu

           -Porodica Mirjane Radojkov iz Voluje je jedna od 29 koje su učestvovale u Programu energetske efikasnosti koji Opština Kučevo zajedno sprovodi sa Ministarstvom rudarstva I energetike Republike Srbije. Mi smo,u protekloj godini,ičestvovali sa 2 miliona dinara,isto toliko je dalo I Miniiiistarstvo rudarstva I energetike I građani koji se prijavili za korišćenje subvencija. Imali smo 31 domaćinstvo koje se prijavilo,a program se realizuje kod 29 porodica. Ovde u domaćinstvu g-đe Mirjane urađena je nova spoljna dasada na kući,dok je kod ostalih zamenjena stolarija kao I urađene fasade.Drago mi je da smo mogli da pomognemo ovoj porodici u vrednosti od 300 hiljade dinara koja je isto toliko izdvojilla sopstvenih sredstava,kaže predsednik Opštine Kučevo,dr Ivan Rajičić.

     Mirjana radi jednu lepu I humanu stvar,bavi se hranteljstvom I  zahvaljujem se u ime lokalne samouprave,istakao je dr Rajičić I dodao da je Udruženje hranitelja organizovalo boravak dece na moru,što smo takođe pomogli I tako ćemo nastaviti I u buduće.
      -Hvala Opštini Kučevo što mi je izašla u susret I pomogla da sredim svoju porodičnu kuću koju bez ove pomoći moja porodica nije mogla sebi da to priušti I stvori uslove da se u njoj lepo I zdravo živi,rekla je Mirjana Radojkov.

       Predsednik Skupštine opštine Kučevo Branko M Kecman prilikom posete domaćinstvu Miloja Tadića iz Kučeva kaže da lokalna samouprava  čini Koliko je u njenoj moći da pomogne svojim građanima I da stvore uslove za bolji život,a jedna od tih pomoći je I realizacija projekta Republike Srbije u zaštiti porodičnih objekata i sprovođenja mera energetske efikasnosti.

         -Moja porodica je zahvalna Opštini Kučevo I Vladi Srbije što su nam pomogli da na našoj porodičnoj kući zamenimo stolariju I tako poboljšamo energetsku efikasnost I uštedimo troškove za grejanje,kaže korisnik Miloje Tadić iz Kučeva.

          Nikola Jovanović, arhitekta zadužen za realizaciju Programa energetske efikasnosti u Opštini Kučevo prilikom obilaska porodica koja su koristila sredstva za zamenu stolarija I izgradnju fasada na svojim stambenim kućama pozvao je građane da se jave na javni poziv za korišćenje sredstava za spprovođenje mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima. Javni poziv bi biti raspisan u septembt mesecu ove godine I svi zainteresovani se mogu javiti nadležnoj službi u Opštini Kučevo.

         -Zamenili smo stare sa novim proozorima I veoma sam srećan, a ujedno I zahvalan Opštini Kučevo ššto nam je pomogla da rešimo ovaj dugogodišnji problem,jer iz svojih primanja nismo mogli to sebi priuštiti.Imaćemo I manje troškove plaćanja za grejanje u zimskom period,zahvalan je korisnik subvencija Radiša Dejić iz Kučeva.

Podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju  I tako doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini.Slične vesti

Ministarstvo donelo preporuke za smanjenje potrošnje energije, koji su saveti za domaćinstva

30 Aug 2022, 9:43

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća…

Preduzeća koji učestvuju u programu energetske sanacije domaćinstava

25 Aug 2022, 17:51

Gradsko veće Grada Požarevca usvojilo je preliminarnu listu izabranih privrednih subjekata koji će učestvovati u sprovođenju…

Veliko Gradište u programu energetske efikasnosti

13 Mar 2022, 19:12

Opština Veliko Gradište potpisala  je sa Ministarstvom rudarstva i energetike Ugovor o sufinansiranju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista