Opština Golubac radiće na popravci oštećenog ili izgradnji novog mosta na reci Pek kod sela Dušmanić
   4 Mar 2023, 14:34    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Opština Golubac radiće na popravci oštećenog ili izgradnji novog mosta na reci Pek kod sela Dušmanić

Neodgovornošću vozača teretnog kamiona  i nepoštovanja saobraćajnih propisa pre dvadesetak dana  oštećen je drveni most na reci Pek kod sela Dušmanić  u Opštini Golubac,građen pre šest decenija  i čija je nosivost bila tri tone.Saobraćajna nezgoda dogodila se, kako je potvrđeno iz MUP- a,kada je  vozač kamiona pokušao da pređe teretnim vozilom preko mosta koji nije predviđen za to usled čega je most pukao.

Vozač nije povređen, samo je načinjena velika materijalna šteta.Kako meštani tvrde , navigacija ljude često vodi na ovaj most, ali se jasno moglo videti da on ne bi izdržao veliki teret.Most povezuje dve opštine Golubac i Kučevo, a služio je i za obostrani prelazak meštana Rabrova i Dušmanića koji su imali svoja imanja. U opštini Golubac ovih dana rade da se reši ovaj problem ,pa je predsednik  opštine dr Nebojša Mijović posetio selo Dušmanić i obišao mesto gde se ova saobraćajna nesreća dogodila.

         -Video sam da je most dosta oštećen.ali je važno da vozač nije povređen,radimo na rešavanju ovog problema i na sanaciji mosta,čekamo da vidimo šta kaže istraga nadležnih državnih organa kako je nastala i ko je kriv za ovu štetu. Kada znamo ko je kriv,radićemo na njegovoj popravci ili izgradnji novog mosta.Ovaj most građen je dalekih 1960-70-tih  godina sa drvenim šipovima,mi smo ga kao  lokalna samouprava često popravljali i obnavljali. Bio je namenjen za prolaz lakših vozila i traktora sa priključnim mašinama. Meštani Dušmanića su koristili ovaj most za prelazak na drugu stranu reke Pek,jer su sa druge strrane imali svoje njive.Njega su koristili i meštani susednog sela Rabrova,u opštini Kučevo,kao i mnogi drugi.Ovo je najbliža veza između opštine Golubac i Kučeva kao i za odlazak meštana za Požarevac i dalje za Beograd..ističe predsednik dr Nebojša Mijović.

      Kako bi se ovaj problem što pre rešio i most bude saniran Iz ove lokalne samouprave čekaju odluku nadležnih  državnih organa ko će snositi troškove obnove mosta , a ujedno će raditi i  na izradi projekta i  obezbeđivanju novčanih sredstava  za uzgradnju novog.
        -Nemamo planirana sredstva u budžetu za ovu godinu za sanaciju ili izgradnju ovog mosta,ali ćemo raditi i dogovoriti sa vlasnikom preduzeća čije je vozilo oštetilo most,da nam pomogne u njegovoj popravci ili izgradnji novog.Ako se to ne desi i ne dođe do pomoći preduzeća čije vozilo izazvalu ovu štetu,radićemo na izradi projektta i obezbeđivanju dokumentacije i novčanih sredstava za izgradnju novog mosta.Za potrebna sredstva apliciraćemo kod nadležnih ministarstava i Vlade da nam pomognu da izgradimo jedan novi most na ovom mestu U proteklom periodu uradili smo 11 mostova na rekama i to od črvrstog materijala na području naše Opštine zašta smo izdvojili oko sto miliona dinara,od kojih je veći deo iz budžetskih sredstava,naglasio je dr Mijović.

 Planirani budžet ove  podunavske opštine za ovu godinu je  454,2 miliona dinara i za iinfrastrukturu i investicije,socijalna davanja i subvencije  izdvojiće se 200 miliona dinara ili 52,4 odsto planiranih budžetskih sredstava.
            -Finansiranje infrastrukturnih projekata su iz opštinskog  budžeta,,Vlade Srbije i Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.Kao devastiranna i  nerazvijena Opština radimo na daljem razvoju i maksimalno iskoristimo svaki dobijeni dinar za  izgradimo infrastrukturu,zašta izvojimo svake godine do 200 miliona dinara.Tako stvaramo uslove za boji život naših građana i da Golubac bude jedna lepa i turistička Opština,dodao  je predsednik dr Nebojša Mijović.  

Most na reci Pek kod sela Dušmanić je  je od velike važnosti za meštane ali i za sve prolaznike koji putuju prema Golupcu ili prema Kučevu i Požarevcu.Zato se u Opštini Golubac ubrzan radi na rešavanju ovog nastalog problema zbog čega je ovustavljen saobraćaj na ovoj deonici..Opština Golubac  u poslednjih nekoliko godina realozovala je oko 100 kapitalnih projekata koji su finansirani  iz fondove Evropske Unije, Vlade Srbije i  iz opštinske kase.

Sa susedima  Rumunima, ova podunavska opština otpočela je  saradnja još 2013. godine na različitim projektima,od kojih  su mnogi realizovani i doprineli ukupnom razvoju ovog kraja,pa je Golubac postao značajna turistička destinacija na Dunavu i ovog dela Srbije



Slične vesti

Mali: Pripremni radovi za izgradnju Ekspo ispod zemlje se polako završavaju

24 Feb 2024, 10:22

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen…

Izgradnjom puteva do više investitora i turista

12 Feb 2024, 10:53

Dunavski koridor, odnosno brza saobraćajnica Požarevac – Veliko Gradište – Golubac, dužine 68 kilometara,…

U Golupcu potpisani ugovori o izgradnji marine na Dunavu sa 100 plovila

21 Nov 2023, 12:55

Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije , Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista