Opština Golubac radi na idejnom rešenju za izgradnju mosta preko Dunava
   30 Oct 2023, 20:46    Golubac    Tv SAT    Ljubiša Nastasijević


Opština Golubac radi na idejnom rešenju za izgradnju mosta preko Dunava

Opština Golubac u poslednjih desetak godina realizovala je  brojne projekte u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom,a u toku su pripreme I za izgradnju  mosta preko Dunava koji će  još više približiti dva naroda sa jedne I druge obale Dunava. Izgradnju mosta nedaleko od Golupca koji će povezivati Golubac I rumunsku opštinu Koronini, pokrenuta je na osnovu potpisane zajedničke inicijative od strane  opštine Golubac  i  opštine Koronini krajem jula ove godine I kojima se pridružile još pet rumunskih opština.

Po rečima Nebojše Mijovića, predsednika opštine Golubac, ideja za izgradnju mosta se rodila pre izvesnog vremena kada je u Golupcu gostovalo 15 predsednika rumunskih opština. U cilju razvoja dunavske regije kojoj će značajno doprineti izgradnja brze saobraćajnice, došli su na ideju o potpisivanju inicijative za izgradnju mosta preko Dunava tamo gde je najuži, a koji će povezati Srbiju i Rumuniju.Inicijativu je podržala I rumunska ambasadorka Silvia Davidoiu prilikom nedavne posete opštini Golubac.

         -Ambasadorka Rumunije prilikom posete Golupcu upoznata je sa ovom inicijativom o izgradnji mosta preko Dunava,a takođe razgovarali smo I o drugim temama prekogranične saradnje.Bilo je I reči kako da uspešno apliciramo projekte koji su već na rešavanju u Ruminiji,a I neke nove koji su od zajedničkog interesa,rekao je Mijović
Izgradnja mosta  na Dunavu je važan kapitalan projekat za Golubac I tri naša  okruga,Braničevskog,Borskog I Podunavskog kao I 15  rumunskih opština I njihova dva Okruga.Broj oko million stanovnika koji gravitira sa obe strane Dunava I širina između dve obale 37o metara,brza saobraćajnica koja dolazi do Golupca su dobri uuslovi za promet roba I kapitala između naše dve države. Golubac več  radi na izradi idejnog rešenja   koje ćemo predstaviti jednoj I drugoj strani,odnosno Srpskoj I Rumunskoj i očekujem njihovu podršku naših država i resorskih ministarstava za izgradnju ovog mosta koji će biti od velike koristi za sve nas.

         -Želimo da se ovi projekti  realizuju  koji bi pomogli ne samo razvoju turizma  već i ekonomije,  i pomoći oko  otvaranja radnih mesta.I na kraju ono što zaista želimo je da mladi ostanu ovde i  ne odlaze. Izgradnjom mosta opštine bi prosperirale kroz veći promet robe, usluga i ljudi. Takođe, od Smedereva do Kladova ne postoji tako čvrsta veza preko Dunava, što je dobar argument da se na toj deonici puta napravi još jedan most“, naveo je predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović .
 Slične vesti

U Golupcu predstavljeno idejno rešenje za izgradnju mosta na Dunavu

11 Nov 2023, 19:49

Opština Golubac u poslednjih desetak godina realizovala je  brojne projekte u okviru prekogranične saradnje…

Potpisana inicijativa za izgradnju mosta od Golupca do Koroninija u Rumuniji

1 Aug 2023, 9:41

Kako bi se pojačala prekogranična saradnja i razmenila ekonomska, turistička i kulturna dobra, opština Golubac je…

Ministarstvo: Od 59 visećih mostova u 90 lokalnih samouprava svega 10 ispravno

17 Nov 2022, 9:30

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je od 59 visećih mostova na teritoriji 90…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista