Opština Golubac i Rumunska opština Koronini potpisale Protokol o bratimljenju
   17 Nov 2022, 21:21    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Opština Golubac i Rumunska opština Koronini potpisale Protokol o bratimljenju

Bratske veze koje  grade godinama opštine u priobalju Dunava Golubac i susedne Rumunije Koronini  formalno su  i ozvaničene, kada su čelni ljudi  ove dve opštine dr Nebojša Mijović i Ilie Boboescu sa svojim saradnicima, potpisali Protokol o bratimljenju.

Predsednik rumunske opštine Ilie Boboescu zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i istakao da ove dve opštine imaju dosta toga zajedničkog i da će čin bratimljenja samo dodatno omekšati fizičku granicu u  vidu reke Dunav  koja ih razdvaja,a ujedno i spaja.

       -Srećni smo i radosni što smo danas ovde i što prisustvujemo ovom događaju o bratimljenju naših dveju Opština.Imamo i želju da realizujemo sve naše projekte u oblasti razvoja ekonomije.turizma,kulture i sporta.Od danas imaćemo jednu bratsku Opštinu sa kojom ćemo saeađivati i stvarate sve bolje odnose,a time i bolji život naših građana,naglasio je predsednik Ilie Boboescu.

Posle nekoliko godina dobre saradnje rodila se zajednička ideja oko bratimljenja što je nešto mnogo važnije od uobičajene međugranične saradnje izmeđi naših dveju opština Golubac već nekoliko godina realizuje značajne projekte razvoja  iz programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

  -Ovo je jedan od prvih zvaničnih susreta i što smo dosadašnje poznastvo pretočimo u neki pisani dokument koji će i nneke naše buduće generacije poštovati.Golubac je radio mnogo projekata prekogranične saradnje,sada smo pronašli neke zajedničke ideje i inerese da možemo raditi sa našom budućom bratskom Opštinom. Radićemo na projektima zaštite životne sredine i Sektora za vanredne situacije.Verujem da ću sa svojim saradnicima uzvratiti poštovanjje i pomoć koji nam pružaju naši prijatelji iz Rumunije,rekao je predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović.

Ove dve bratske opštine pored mnogobrojnih razvojnih projekata planiraju da i izgrade most na Dunavu koji će ih još više spojiti i doprineti boljem ekonomskom razvoju.

        -Radimo plansku dokumentaciju i reviziju Prostornog plana gde ćemo planirati prostor gde bi trebao taj budući most da se gradi.Naša bratska opština Koronini i predsednik Ilija Boboescu su takođe zainteresovani za ovu investiciju kao i druge susedne opštine u Rumuniji koje se nalaze u Dunavskoj regiji kao i naše opštine zaineresovane su za gradnju mosta koji bi doprineo razvoj ekonomije i turizma sa obe strane Dunava.Krećemo sa projektnom dokumentacijom i u realizaciji ovog projekta pomoć ćemo potražiti i od naših  država Srbije Rumunije, dodao je dr Mijović.
 
Želja opština rumunske Koronini i srpske Golubac je da se podjednako razvijaju obe strane Dunava kroz razne projekte i programe.Veliki značaj izgradnjom mosta bi ostvarili i Braničevski okrug sa srpske i županija Karaš Severin sa rumunske strane.
 Slične vesti

Prezentacija projekta putujemo,učimo I širimo granice u Srednjoj stručnoj školi u Kučevu

1 Dec 2022, 18:43

U  Srednjoj stručnoj školi u Kučevu održana je  prezentacija projekta mobilnosti učenika u oblasti stručnog…

Opštine Golubac i Moldava Nova potpisale Protokol o saradnji

25 Nov 2022, 11:34

U jednodnevnoj poseti opštini Golubac boravila je delegacija rumunske opštine Moldava Nova na čelu sa gradonačelnikom…

Grčko veče u Golupcu

21 Nov 2022, 13:12

U Hotelu ,,Golubački grad’’ u Golupcu održano je tradicionalno  13.po redu ,,Grčko veče'' na kome …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista