OPŠTINA GOLUBAC DOBILA SREDSTVA ZA PODSTICAJ  RAĐANJA
   6 Sep 2017, 13:19    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


OPŠTINA GOLUBAC DOBILA SREDSTVA ZA PODSTICAJ RAĐANJA

Golubac je jedna od 15 opština iz Srbije, koja je iz republičkog budžeta  dobila sredstva namenjenih za podsticaj rađanja,za ostanak mladih parova na selu i  podizanje zdravstvene kulture koje realizuje Ministasrtvo za demoografiju i populacionu politiku  . Za sprovođenje mera populacione politike država je izdvojila 130 miliona dinara. Radi se o nepovratnim sredstvima. Kriterijumi po kojima se odlučivalo ko će dobiti sredstva bili su demokrafsko stanje i kvalitet projekta.


Imajući u vidu lošu populacionu politiku,rukovoodstvo i građani opštine Golubac zajednički su pokrenuli inicijativu za sprovođenje mera  na snižavanje psihološke cene rodteljstva i  edukaciju građana za poboljšanje mlade populacije.
        -Ove godine je Kabinet ministra za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije raspisalo konkurs na kome je opština Golubac aplicirala i dobila preko 800 hiljada dinara za rešavanje problema populacione politike,jedna je snižavanje psihološke cene rodteljstva,a druga edukacija građana za poboljšanje mlade populacije,kaže koordinator za projekte opštine Golubac,Aleksandar Đukić.


Aleksandar Đukić,koordinator za projekte u opštini Golubac

 Kroz akrivnosti rešavanja psihološke mere rodteljstva opština Golubac je sprovela zapošljavanje tri starije ženske osobe koje će pomagati porodicama sa više dece,odnosno za mlade majke, u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova.To su poslovi pranja,peglanja,čišćenje prostorija u kome borave deca,održavanje prostora za higijenu i drugih poslova u kući.

        -Najbolji efekekat svih ovih sprovedenih mera može se videti posle nekoliko godina,ali mi se nadamo da ćemo edukacijom građana i prestavljanjem rezultata rada na snižavanju psihološke cene roditeljstva doći do toga da već naredne godine proširimo na još neka naselja kao što su Miljević,Krivača,Dobra i još nekoliko naselja koja budu zainteresovana za ovu vrstu usluga.Ovaj projekat sada se sprovodi u Golupcu,Braničevu,Bikinju i Bariču,dodao je Đukić.


      Predstavnici Ministarstva za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije u naselju Braničevo obišli su tri porodice u kojima se sprovodi ovaj projekat.


      -Opština Golubac je aplicirala za  meru suzbijanja smanjenja psihološke cene roditeljstva i mi smo danas obišli tri porodice u naselju Braničevo gde smo se na licu mesta uverili kako taj servis funkcioniše  i videli smo te žene koje rade taj posao kao i zadovoljne majke kojima olakšavamo svakodnevne poslove u kući,naglasio je Marjan Jovanović,savetnik u Kabinetu  za demografiju i populacionu politiku Rebublike Srbije..-Znači ove žene će pomagati majkama u čuvanju dece,pranju i peglanju veša, i svim drugim poslovima,što će omogućiti da majke imati više slobodnog vremena da provode sa svojom decom.  

 Marjan Jovanović,savetnik u Kabinetu za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije
          
  Marjan Jovanović je rekao i da  otvaranjem odelenja srednje škole u Golupcu je jedna dobra mera koja će doprineti da mladi ostanu u svom mestu,da tu  zasnuju  porodicu
       -.Želim da pohvalim rukovodstvo opštine Golubac koje je u ovim teškim vremenima prepoznalo problem populacione politike i svim nezaposlenim majkama  koje dobiju treće dete,da u narednih 15 godina dobijaju mesečno po 25 hiljada dinara,što je dobar i jedini  primer u Srbiji,Bilo bi dobro da i ostale i mnogo razvijenije opštine u Srbiji slede primer Golupca i ovaj projekat sprovode u svojim sredinama i tako doprinose boljoj demografskoj slici Srbije,dodao je Jovanović.


           Osnovni uzroci ,,bele kuge’’ kako procenjuju stručnjaci,su nedovoljna privredna razvijenost opštine,sporo rešavanje stambenih pitanja,veliki broj nezaposlenih,narušena polna struktura stanovništva,odlazak mladih na privremeni rad u inostranstvo,spora urbanizacija i teški uslovi života i rada na selu. Za decu kao da je sve manje vremena,pa tako u nekoliko naselja iz kojih su većina meštana na privremenom radu u inostranstvu, godišnje se rodi od jedne do dve bebe,za razliku od pre četiri decenije kada se u svakom selu ove podunavske opštine čuo glas novorođenih beba u pedesetak porodica.

          Uz sve ovo,na širenje ,,bele kuge’’ u znatnoj meri utiče i poremećaj sistema vrednosti. Jer,danas  mladi teško dolaze do nekog posla,a oni koji su imali sreće da se zaposle mnogo su više zainteresovani  da se provode,nego da formiraju porodicu. Za decu kao da je sve manje vremena,pa tako u nekoliko naselja iz kojih su većina meštana na privremenom radu u inostranstvu, godišnje se rodi od jedne do dve bebe,za razliku od pre četiri decenije kada se u svakom selu ove podunavske opštine čuo glas novorođenih beba u pedesetak porodica.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

Srbija da što pre usvoji zakon o bebama

22 Sep 2017, 12:01

STRAZBUR - Komitet ministara, koji nadzire izvršenje konačnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, pozvao je srpske…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSAVETOVANJE O VANREDNIM SITUACIJAMA

U VISOKOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA U POŽAREVCU ODRŽANO JE SAVETOVANJE SA…

25 May 2018, 13:36

PolitikaTači u Briselu i bez saglasnosti…

Kancelarija privremenog predsdnika kosovskih institucija najavila je da će naredna runda dijaloga…

25 May 2018, 13:25

DruštvoNajmudriji ne sede samo u SANU

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sazreo je trenutak za modernizaciju, menjanje i ulazak…

25 May 2018, 13:24

Kursna lista