Opasna greška koju vlasnici Androida ponavljaju!
   15 Jan 2017, 17:49        mondo.rs    Aleksandar Beljić


Opasna greška koju vlasnici Androida ponavljaju!

Ako imate Android smartfon, verovatno vam je u telefonu otkačena tj. potvrđena stavka da dozvoljavate instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora. To znači da je na telefon moguće instalirati aplikacije koje se preuzmu van Google Play prodavnice (opcija se nalazi u Settings >Security >Unknown Sources >On).

Takve su beta verzije raznih aplikacija, manje ili više poznatih, krekovane tj. igre i aplikacije skinute sa torenata, aplikacije prebačene mejlom, Bluetooth vezom, pokrenute s microSD kartice i slično. Android sistem će uvek pre instalacije takvih aplikacija upozoriti vlasnika da je moguće oštećenje softvera, pa i hardvera uređaja i ako korisnik odobri instalaciju - stanje nakon toga je konačno.

Napad Android virusa Gooligan je hakovao stotine miliona GMail i Google naloga, zahvaljujući širenju upravo instalacijom neproverenih aplikacija preuzetih izvan zvanične Google Play prodavnice. Nakon što se "usadi" na žrtvin telefon, tablet ili neki drugi Android uređaj, Gooligan je preuzimao kontrolu nad uređajem, ubacivao nove aplikacije, pokretao reklame i pretraživao sve korisničke podatke u potrazi za bankovnim i drugim poverljivim podacima, koje bi kreatori virusa iskoristili za bogaćenje i pljačku.

Da se ovo ne bi dešavalo instalacija aplikacija izvan zvanične Google prodavnice trebalo bi da se svede na minimum.

Uvek imate mogućnost da proverite izvor aplikacije, ako se radi o zvaničnim beta aplikacijama koje želite da testirate, kakve nude Snapchat, Messenger, WhatsApp i druge, čiji se .apk fajl može preuzeti sa zvaničnih sajtova kreatora aplikacija.

Nikako ne bi trebalo instalirati aplikacije koje se pojavljuju tokom pregledanja interneta, posebno one koje alarmiraju da vam je sistem ranjiv (POPUT OVAKVIH PREVARA) ili aplikacije koje se preuzimaju sa neproverenih sajtova, posebno sa torenata.

Ako niste sigurni u svoje znanje i ne umete da ocenite da li je neka aplikacija štetna ili ne - isključite opciju koja dozvoljava instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora i držite se zvanične prodavnice.

Ako se desi da nehotice pokupite neku štetnu aplikaciju neka od rešenja bi mogla biti:

- reinstalacija Android OS-a tj. fabrički reset
- instalacija najnovijih sigurnosnih paketa (mesečnih), koje isporučuje proizvođač uređaja
- prelazak na novi Android OS, ukoliko je to moguće.

 

Ni Google Play nije potpuno bezbedan

 

Dvaput proveravajte izvor i matičnu stranu proizvođača aplikacija i u Google Play prodavnici, posebno ukoliko instalirate puno igara i aplikacija koje nemaju veliki broj preuzimanja ili ocena. Uvek čitajte komentare o aplikaciji i igri pre nego što kliknete na "Download" i ako sumnjate u kvalitet i namere aplikacije i igre koju želite da instalirate - proguglajte prvo o njoj!

Google je imao par propusta sa aplikacijama zaraženim malware-om i virusima, ali su mehanizmi zaštite sad napredniji, a i same aplikacije i igre prolaze rigorozniju kontrolu sadržaja. Google češlja prodavnicu češće i detaljnije, tako da se aplikacije koje se pokažu lošim po bezbednost korisnika brzo uklanjaju, gotovo s prvim dojavama o tako nečemu.

I da zaključimo - ne instalirajte aplikacije mimo Google Play Store-a, osim ukoliko niste 100 odsto sigurni da je aplikacija OK i uvek proveravajte šta instalirate čak i ako je sadržaj iz zvanične Google Play prodavnice!
Slične vesti

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista