Oni koji se razlikuju nisu manje vredni
   11 Oct 2018, 14:06        krstarica    Maja Kostić


Oni koji se razlikuju nisu manje vredni

Za izgradnju tolerantnijeg društva neophodno je da se razvija svest da oni koji se razlikuju nisu manje vredni, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na otvaranju konefercnije povodom početka projekta „Niste sami” koji ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.“Ukoliko kao društvo želimo suštinski da se bavimo unapređenjem mentalnog zdravlja mladih, neophodno je da im pošaljemo poruku, kroz sistem obrazovanja, medije i sve one kanale komunikacije koji su im bliski, da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničega sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem”, navela je Gojković.
Poručila je da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk i u 21. veku ne bi smelo da se razlikuje od odlaska kod bilo kog drugog lekara.
Ona je dodala da duboko veruje da je zajednički zadatak da se, kroz edukaciju opšte javnosti, obezbedi veće razumevanje i kvalitetnija podršku za ovu, i dalje marginalizovanu grupu kod nas.
“Svi mi odlazimo kod doktora kada nas nešto boli, ili kada osećemo nekakve zdravstvene tegobe. Međutim, važno je da postavimo pitanje da li smo jednako spremni da potražimo stručnu pomoć i kada imamo nekakav unutrašnji problem i kada nas, narodski rečeno, „zaboli duša“. Možda odgovor na to pitanje najbolje pokazuje koliko je ovo još uvek tabu tema za sve nas, o kojoj se češće šapuće nego što smo spremni da otvoreno govorimo”, rekla je ona.
Kaže da zbog ovih predrasuda, od kojih savremena društa, ne samo naše, još uvek boluje, mnogi, a posebno mlada populacija i njihove porodice se teško odlučuju da potraže stručnu pomoć čak i onda kada su svesni ili barem naslućuju da imaju problem.
„Sa druge strane, i kada skupe hrabrost da ga podele sa nekim suočavaju se sa stigmom okoline, što ih neretko gura na margine društva i produbljuje osećaj usamljenosti i nerešivosti unutrašnjih problema”, istakla je Gojković.
Mladi se, kaže prema istraživanju koje je urađeno pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, suočavaju sa stresom i potrebna im je podrška.
“Više od polovine ispitanika navelo da je doživelo bar jedan stresan životni događaj. Nešto više od jedne petine mladih navelo je da se često suočavaju sa osećajem negativnog raspoloženja i tuge, osećanja stalne brige oko različitih stvari….Ovi upozoravajući pokazatelji ukazuju da je u cilju očuvanja mentalnog zdravlja najvažnija podrška roditelja i porodice, prijatelja, kao i čitavog okruženja”, rekla je Gojković.
Ona je istakla da je izuzetno važno da se mladi ohrabre da potraže stručnu pomoć kada se suoče sa osećajem da u sebi imaju problem koji ih tišti.
Projekat “Niste sami” se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne Skupštine, Unicefa-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.Slične vesti

BRNABIĆEVA U NIŠU: STANOVI ZA BOLJI STANDARD I PERSPEKTIVU

8 Feb 2019, 15:00

Istovremeno sa početkom gradnje u Vranju, počela je i gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu,…

BRNABIĆ U MINSKU: DIJALOGOM DO ODRŽIVOG REŠENJA ZA KIM

31 Oct 2018, 13:53

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Minsku da dijalogom Beograda i Prištine treba doći do održivog rešenja…

Srbija lider u privlačenju stranih investicija

5 Jul 2018, 12:31

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas nemačku kompaniju Norma grupa u Subotici gde je istakla da je Srbija…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSaopštenje Štaba za vanredne situacije…

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije donet je sledeći zaključak: U cilju…

23 Jun 2019, 15:21

DruštvoNAGRAĐENI VUKOVCI I UČENICI GENERACIJA…

Ove godine, među najboljima su 41 dobitnik diplome “Vuk Karadžić“, od kojih petoro…

22 Jun 2019, 23:23

DruštvoKONKURS ZA DOM UČENIKA U POLJOPRIVREDNOJ…

NA OSNOVU ODLUKE MINISTARSTVA PROSVETE NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE…

22 Jun 2019, 12:56

Kursna lista