Omikron među decom, koje simptome roditelji ne smeju da ignorišu - dva saveta doktorke Rsovac
   25 Jan 2022, 9:24    Beograd    RTS    Marija Vajner


Omikron među decom, koje simptome roditelji ne smeju da ignorišu - dva saveta doktorke Rsovac

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je za RTS da se omikron brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana. Postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja među školskom decom, kaže Rsovac.

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečijim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Prema njenim rečima, omikron se brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac kaže da što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije - su ređe zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se kada se spusti - kada zahvati donje respiratorne puteve slika kašnja i otežanog disanja.

"Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porsta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma", rekla je dr Rsovac.

Dežurstvo, pregledi dece, upućivanje na bolničko lečenje

"U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni smo vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmenično sa Institutom za majku i dete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj - 140 dece je bilo na pregledu. Od toga u febrilnom delu, sve što ima visoku temperaturu mora biti izolovano od dece koja nemaju febrilnost ali imaju druge probleme, 80 odsto je zastupljeno od svih pregleda", kaže doktorka.

Što se tiče testiranja, dr rsovac kaže da ih rade u pojedinim slučajevima, ako ostave dete na bolničkom lečenju. 

Ukazuje da od 140 dece, kod oko 50 odsto je bilo zastupljenosti omikrona, neku decu su testirali, neku nisu, gde je bila jasna klinička slika.

Dobro je što je mali broj zbog kovida zahtevao hospitlaizaciju, podvlači ona.

Gde su se deca zarazila

Dr Rsovac kaže da od prošlog vikenda sve je veći broj, kovid odeljenje je ispunjeno. Imamo i decu odojčadi i adolescente, nijedno ne zahteva mehaničku ventilaciju, samo kod dve bebe treba oksiterapija", objasnila je ona

Svi su stabilni, brinhiolotis je klinička slika pa je neophodnoda hosptalizovati ih, kaže ona.

Vakcincija dece

Što se tiče vakcinacije dece, jasno je uputstvo, kada je Fajzerova vakcina u pitanju. "Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu deca iznad 12 godine. Nismo u grupi zemalja koja je prešla na vakcinaciju mlađih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu", napomenula je dr Rsovac.

Školska godina i epidimija

Ono što je ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porast broja pacijenata te uzrasne kategorije.

"Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa, postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja među školskom decom, da ćemo naredne dve nedelje ući u mirniju fazu", kaže ona.

Deca koja imaju visoku febrilnost, koja odbijaju tečnost, ne mogu da dobro unose hranu, treba da odmah budu odvedena pedijatru na pregled.

Starijoj deci potrebno je da se daju simptomatski lekovi, a ako posle 24 do 48 sati ne prolazi da dođu kod pedijatra.

"Videćemo za četiri do osam nedelja kako će se dečija populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma", zaključila je dr Rsovac.
 Slične vesti

Epidemija je tu, ali jenjava - na respiratorima osam pacijenata

24 May 2022, 10:46

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.015.382 slučaja zaraze koronavirusom, a testirano 9.656.839 uzoraka. Od…

Opada broj zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da nije kraj pandemije

23 May 2022, 9:30

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.086 slučajeva koronavirusa, a testirano 9.648.645 uzoraka. Od posledica…

Epidemijska situacija stabilna, pada broj pacijenata u bolnicama

21 May 2022, 8:29

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.014.653 slučaja koronavirusa, a testirano 9.639.376 uzoraka. Od posledica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

TechKoji štampač odabrati - inkjet…

Uređaji za štampanje su se tokom godina uselili u gotovo svaki dom, i tako postali naš svakodnevni…

25 May 2022, 9:20

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Kursna lista