ODRŽANO VII MEĐUNARODNO SAVETOVANJE PČELARA U KOSTOLCU
   12 Feb 2018, 12:17    Kostolac    SAT TV    Tatijana Spasojević


ODRŽANO VII MEĐUNARODNO SAVETOVANJE PČELARA U KOSTOLCU

U KOSTOLCU JE U NEDELJU 11.FEBRUARA ODRŽANO VII MEĐUNARODNO SAVETOVANJE PČELARA BRANIČEVSKOG OKRUGA U SARADNJI SA AGRARNIM FONDOM ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE GRADA POŽAREVCA I GRADSKOM OPŠTINOM KOSTOLAC POD NAZIVOM "NAUČI DA USPEŠ"


VII međunarodno savetovanja pčelara u organizaciji udruženja pčelara Požarevac a u saradnji sa Agrarnim fondom za razvoj poljoprivrede grada Požarevca i gradskom opštinom Kostolac okupilo je ove godine veliki broj zainteresovnih građana i pčelara iz cele Srbije.
Gosti iz Bugarske i Slovenije su ove godine predstavili jako zanimljive teme koje su prava novina za naše pčelare. Sofronije Sofronijev pčelar iz Bugarske predstavio je tehnologiju pčelarenja posebnom  osmoramnom Fararovom košnicom na pčelinjaku sa 1000 zajednica.

Vlado Pušnik iz društva apiterapeuta iz Maribora održao  je i predavanje o pićima na bazi meda i tehnologiji proizvodnje.Proizvodnja pića od meda je veoma i interesatna i sigurno nova za ovo podneblje. Ako se desi da je med lošijeg kvaliteta, ne baca se već se koristi na druge načine, a t osu Slovenci usavršili jer imaju manje količine meda od nas i gledaj u da se sve iskoristi. Tehnološki gledano alkohol je produkt vrenja šećara, a u medu ima dosta ugljenih hidrata, odnosno, glukoze i fruktoze, dakle šećera. Prave se rakija i liker, ali i šampanjac od meda koji može da dostigne cenu od 30 evra po litru.

Pčelar i apiterapeut Karl Vogrinič iz Slovenije je predstavio novine na polju apiterapije.
Apiterapija se u najkraćem može definisati kao upotreba pčelinjih proizvoda u službi zdravlja. Poznato je da se med, propolis, matični mleč i pčelinji vosak vekovima koriste kako za prevenciju i lečenje bolesti tako i za ubrzavanje oporavka.Osoba koja prima inhalaciju mora da udiše vazduh iz košnice kroz priključak a izdiše kroz nos, da ne bi narušavao mikroklimu  košnice. Radi povećavanja koncentracije etarskih ulja u košnici, ponekad je korisno lagano lupnuti u košnicu; uzbuđene pčele se smiruju posle nekoliko sekundi.Inhalacija se može sprovoditi na pčelinjaku tokom cele godine. Tokom leta ako bolesnik prima inhalaciju u paviljonu, na vrata se postavi til, da pčele ne bi ulazile i ubadale bolesnu osobu, ili se čvrsto zatvaraju i uključuje crveno osvetljenje (ako osoba ne koristi pčelarsku kapu). Procedura mora da traje 15-20 minuta (poželjno dva puta dnevno) tokom 20-22 dana.

Domaćin skupa Dejan Milošević ispred udruženja pčelara Požarevac pozdravio je sve prisutne izrazio veliku zahvalnost lokalnoj samoupravi na podršci koju pruža na polju razvoja pčelarstva.

Ispred grada Požarevca skupu se obratio predsednik skupštine Bojan Ilić koji je naglasio značaj pčelarstva za naš kraj i istakao da će grad nastaviti sa ulaganjem u ovu granu poljoprivrede.Na platou ispred pozorišne sale u Kostolcu organizovana je i prodajna izložba sa svim proizvodima i alatima potrebnim za bavljenje pčelarstvom.

 Slične vesti

Edukacijom do ostvarenja ciljeva

26 Feb 2024, 12:58

U Kostolcu je održano 12. Regionalno savetovanje pčelara Braničevskog okruga, pod nazivom "Edukacijom do ostvarenja…

Proizvodna cena meda u poslednjih 12 godina “skočila” 43 odsto

16 Jan 2024, 11:27

Troškovi ulaganja u pčelarstvo drastično su se povećali u poslednjih desetak godina, za čitavih 43 procenata, navodi…

Briga o pčelama je briga o životu na Zemlji

24 Jul 2023, 12:48

Bez pčela koje obavljaju svoj svakodnevni posao, naši prirodni ekosistemi i okruženje bi izgledali veoma, veoma drugačije.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Požarevcu od početka godine…

Na području Policijske uprave Požarevac od početka godine registrovana su čak 129 požara,…

28 Feb 2024, 17:18

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 29. Februar…

SRBIJA: U četvrtak toplo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.…

28 Feb 2024, 13:45

DruštvoRadovi na rekonstrukciji "Čikoša"…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“…

28 Feb 2024, 13:12

Kursna lista