ODRŽANI  ČETVRTI IZVORNI DANI NERESNICE
   29 Jul 2019, 16:47    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ODRŽANI ČETVRTI IZVORNI DANI NERESNICE

Četvrtu po redu Kulturnu manifestaciju koja ima I takmičarski karakter ,,Izvorni dani Neresnice’’,u ovom naselju u  Opštini Kučevo, otvorio  je Vladimir Stojanović,  predsednik ove zviške Opštine a u ime  organizatora prisutne je pozdravio i  predsedenik MZ Neresnica Lubiša Ljubomirović.

Među gostima su bili i Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Srbije i Novica Janošević,  predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine sa saradnicima.

U takmičarskom delu manifestacije delu programa nastupila su  kulturno-umetnička društva  izNeresnice,Bobova,Voluje,Krivelja,Zaječara,,Zlota,Osanice,Kobišnice,Boževca,Laznice,Luke,Oštrelja,Šarbanovca,StarčevaVlaola,Duboke I Kučeva. 

           Za najlepšu čobanicu proglašena je Nina Mitucić iz Kobišnice, prva pratilja je Milica Plesić iz Zlota, a druga  Marina Marić iz Osanice.
          U kategoriji narodne izvorne igre najbolji je bio KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, drugo  mesto osvojio je KUD „Štule“  iz Voluje, a treće Gradski folklorni anasambl  „Zo-ra“ iz Zaječara.
          Za najautentičniju nošnju nagrađen je KUD “Banjica“  iz Krivelja, a specijalne nagrade dobili su  KUD „Sveta Trojica“ iz Bobova - za najuigraniju grupu dobio i KUD „Rusaljka“  iz Duboke - za očuvanja običaja rusalje .


           U kategoriji vokalnih solista prvo mesto osvojila je Katica Todorović, drugo dr Saša Dražilović, a treće Jela Marijanović.
           U kategoriji instrumentalista pobedila je Marija Radovanović iz Luke, drugo mesto pripalo je Maji Kostadinović iz Šarbanovca, a treće Marini Marić.


          U okviru programa ove manifestacije održana je takmičenje u pripremanju starih narodnih jela.Pobedila je ekipa ,,Šarbanovački kotlić’’ iz Šarbanovaca.


          Posebnu draž manifestaciji dali su nastupi pevačica u revijalnom delu -  Danijele Bumbešević, izvrsne mlade pevačice narodne muzike, a potom i onih starijih i iskusnijih, Gordane Stojićević i Izvorinke Milošević.
Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-kučevo.Slične vesti

ZAVŠENI 25 JUBILARNI CAREVČEVI DANI U VELIKOM GRADIŠTU

14 Jul 2019, 14:51

Veliko Gradište u proteklih pet dana bilo je centar kulturnih dešavanja u Braničevskom okrugu,pa I Srbiji.…

POBEDNICA PRVE VEČERI FESTIVALA BARBARA PRPIĆ

26 Jun 2019, 13:24

SINOĆ JE U LIMESU U OKVIRU VIMINACIUM FESTA ODIGRANA PRVA PREDSTAVA U TAKMIČARSKOM DELU A GLUMICA VEČERI PO OCENI OBA ŽIRIJA…

ČUVARI NARODNOG FOLKLORA I OBIČAJA NA TREĆEM VESTIVALU PESAMA I IGARA U TOPOLOVNIKU

3 May 2019, 22:18

U organizaciji Mesne zajednice I Udruženja ,,Moj Topolovnik’’,na Stadionu malih sportova u Topolovniku, opština Veliko Gradište,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaVUČIĆ SA GENERALNIM TUŽIOCEM RUSKE…

Saradnja Srbije i Ruske Federacije u oblasti pravosuđa beleži uzlazni trend, rečeno je na…

15 Nov 2019, 14:51

DruštvoJAVNA RASPRAVA O PROMENI STATUTA…

U opštini Golubac u toku je javna rasprava na osnovu Odluke o promeni Statuta opštine…

15 Nov 2019, 14:35

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN MLADIĆ ZBOG…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su S. M. (1987) iz…

15 Nov 2019, 14:34

Kursna lista