Održani 13.  Ramski sutoni posvećeni Dušku  Trifunoviću
   31 Jul 2023, 14:02    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Održani 13. Ramski sutoni posvećeni Dušku Trifunoviću

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ iz Velikog Gradišta ,u   prisustvu rukovodstva opštine Veliko Gradište,mnogobrojnih obožavaoca  dela I lika Duška Trifunovića  dece  sa Kosova I Metohije koja  borave na Srebrnom jezeru u okviru karate kampa,,Nippon’’  koji vodi naša legendarna sportistkinje Tanja Petrović I mnogobrojnih meštana Rama proteklog vikenda na Ramskoj tvrđavi na Dunavu,u opštini Veliko Gradište održani su 13 po redu pesnički susreti “Ramski sutoni“ povodom obeležavanja jubileja 175 godina Narodne biblioteke I čitališta u Velikom Gradištu kao I  90 godina od rođenja Duška Trifunovića. izvođenjem muzičko-poetskog recitala ,,Tajna veza’’ u izvođenju kantautora Branka Pržića,dugogodišnjeg Trifunovićevog prijatelja.


     -Ova godina je jubilarna za našu Biblioteku,kada obeležavamo 175 godina kada se prvi put pominje čitalište u Velikom Gradištu. Raamski sutoni,13.po redu,ili deseti kada smo ih obnovili 2013.godine,pa se može reći da su I oni jubilarni,odlikuje ih poezija I muzika.Prošle godine smo obeležili 100 godina od rođenja Duška Radovića,a ove ,90 godina od rođenja Duška Trifunovića .poznatog srpskog pesnika,pisca,televizijske ličnosti I čoveka koji je prepoznatljiv po pesmama koje su pevali Belo dugme,Zdravko Čolić I drugi .Ooodlučili smo da ove godine spojimo dva,odnosno tri jubileja I da ovo veče bude posvećenu Dušku Trifunoviću čije će pesme govoriti I pevati njegov dugogodišnji prijatelj kantautor Branko Pržić,rekla je direktorka Milena Dimitrijević.
.
  -Jedan od najvećih srpskih pesnika Duško Trifunović sa kojim sam proveo više od 13 godina druženja I putovanja kroz Srbiju promenio je sav moj život.Posle njegove smrti 2006.godine odlučio sam da nastavim da pevam njegove pesme sve do današnjeg dana I to će trajaći sve dok neko želi da sluša njegove pesme I o njemu kao I o njegovom književnom delu,kaže kantautor,Branko Pržić.

Ramska tvrđava je pored Srebrnog jezera  jedna od najvećih turističkih destinacija u Opštini Veliko Gradište.Donjeg Podunavlja I Srbije.. Ova podunavska opština Ima velike planove za Ramsku tvrđavu I samo naselje Ram pa se najavljuje I realizacija nekoliko infratsrukturnih projekata.


             -Tako da ovi sutoni traju već 13 godina I to je prilika da  kulturno leto upotpunimo još jednom manifestacijom. U narednih nekoliko meseci asvaltiraćemo šetno-biciklističku stazu pored Dunava,od Rammma do Zatonja,što ćemo omogućiti biciklistima koji putuju stazom Euro velo 6 I 13 da bezbedno voze svoje dvotočkaše I ovom stazom.Ideja je da od naredne godine imamo svakog vikenda  neka dešavanja na Ramskoj tvrđavi u cilju bolje turističke ponude I veće posete gostiju,ističe zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković
 
Duško Trifunović uspeo je kao retko koji pesnik, da svoju poeziju iz visoke kulture premesti u usmenost i tako ostane zabeležen u trajnoj memoriju ljudi na ovim prostorima.

Gost iznenenađenja ovogodišnjih Ramskih sutona bila je japanka Fumiko  Takeshita Knježević koja je svirala na harmonici srpske pesme I kola,a među redovnim posetocima ,,Ramskih sureta’’ su  I deca  sa Kosova I Metohije,ove godine su I deca iz Francuske I Ujedinjenih Emirata, koja  borave na Srebrnom jezeru u okviru karate kampa,,Nippon’’ koji vodi naša legendarna sportistkinje Tanja Petrović.

U znak zahvalnosti na pružanju rada kampa na Srebrnom jezeru od strane opštine Veliko Gradište  učesnici kampa uručili su prigodan poklon zameniku predsednika opštine Slađanu Markoviću.

Pesnički susreti ,,Ramski sutoni’’  počeli su kao kulturna manifestacija lokalnog karaktera uz učešće pesnika iz opština Braničevskog upravnog okruga I Srbije ,međutim  iz godine u godina ona je prerasla i u međunarodnu.Slične vesti

Izložba slika i promocija knjige "Srpkinja" Danijele MilaNove u biblioteci u Golupcu

3 Feb 2024, 11:55

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  održana je promocija knjige "Srpkinja"…

U Rabrovu održana promocija knjige Pisak u noći autora Zorana Radojkovića Pileta

2 Jan 2024, 14:06

U naselju Rabrovu,u opštini Kučevo,održana je promocija prve knjige ,,Pisak u noć’’,autora Zorana Radojkovića…

Održane X „Pesničke vatre zlatiborske“

24 Oct 2023, 10:04

Deseta jubilarna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je na Zlatiboru u nedelju 22. oktobra…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista