ODRŽANA TRIBINA : ŠTITNA ŽLEZDA KAO SVE ČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM
   20 Feb 2020, 11:44    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


ODRŽANA TRIBINA : ŠTITNA ŽLEZDA KAO SVE ČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM

FORUM ŽENA GRADSKOG ODBORA POŽAREVAC  SOCIJALISTIČKE PARTIJE SRBIJE ORGANIZOVAO JE U ZGRADI KOMITETA TRIBINU NA TEMU ŠTITASTA ŽLEZDA KAO SVE ČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM

U organizaciji Foruma žena Gradskog Odbora Socijalističke partije Srbije u zgradi komiteta organizovana je tribina na temu Štitasta žlezda kao sve češći zdravstveni problem. Tribinu je vodila dr Mirjana Plemić hirurg koja je i ukazala pre svega na sve veći porast oboljenja štitne žlezde i simptome koji se mogu javiti u raznim fazama oboljenja.Pre same tribine skupu se obratila dr Jasmina Nikolić predsednica foruma žena gradskog odbora Socijalističke partije Srbije.Štitna žlezda (štitnjača, tiroidna žlezda) je jedna od najvećih endokrinih žlezda u našem telu. Smeštena je u vratu, ispod štitne hrskavice. Pravi uzroci poremećenog rada štitaste žlezde još nisu dovoljno ispitani, ali se zna da nasledni faktor, hronična infekcija žlezde i stres predstavljaju ozbiljne faktore rizika.. dr Mirjana Plemić hirurg je  ukazala pre svega na sve veći porast oboljenja štitne žlezde i simptome koji se mogu javiti u raznim fazama oboljenja.Hipertireoza je stanje pojačane funkcije štitne žlezde kada dolazi do prekomernog stvaranja hormona štitne žlezde, koje je realtivno često u žena između 20. i 50.godine života, a u poslednje vreme se sve češće javlja i kod muškaraca. Najčešće je posledica autoimunog procesa, tokom kojeg telo ne prepoznaje štitnu žledu kao svoju strukturu, pa proizvodi antitela protiv nje, s posledicom njene prekomerne stimulacije.

Simptomi i znaci hipertireoze
 Hipertireoza je retko asimptomatska bolest (najčešće kod lakših oblika bolesti). Gotovo po pravilu povećan nivo cirkulišućih tiroidnih hormona odražava se na celom telu kao posledica ubrzanja celokupnog metabolizma, uzrokujući niz znakova i simptoma. Bolesnici se žale na:
   nervozu, nemir i emocionalnu nestabilnost, nemogućnost spavanja, drhtanje;
   preterano znojenje i slabo podnošenje vrućine;
   ubrzan rad i lupanje srca, a moguća je i pojava nepravilnosti rada srca (aritmije);
   krvni pritisak obično umereno povišen;
  stolice su učestale, te obolele osobe, uprkos dobrom ili čak povećanom apetitu, gube na telesnoj težini;   koža je topla, vlažna i meka, a ponekad se javlja crvenilo dlanova i depigmentacija ograničenih područja kože (vitiligo);   kosa je tanka, svilenkasta, proređena i često opada, a nokti su krhki, lako pucaju i odvajaju se od ležišta  otežano penjanje uz stepenice usled slabosti i gubitka snage u mišićima natkolenice i nadlaktice; česte nepravilnosti menstrualnog ciklusa -žene imaju manji broj menstruacija (oligomenorea) ili one u potpunosti izostaju (amenorea);  kod Basedowljeve bolesti je vrlo čest (iako ne i uvek prisutan) nalaz egzoftalmusa na očima: karakterističan pogled s razmaknutim kapcima, retko treptanje, zaostajanje kapaka pri pogledu prema gore, a oči često suze.
 
Lečenje hipertireoze ima za cilj da nivo hormona štitne žlezde svede na normalan nivo. Postoje tri načina lečenja hipertiroidoze. Antitiroidni lekovi i radioaktivni jod su najčešći izbor lekara dok se u retkim slučajevima može izvesti operacija štitne žlezde – tiroidektomija.
Hipotireoza
 
Hipotireoza je problem štitne žlezde izazvan nedovoljnim lučenjem njenih hormona. Ovo je takođe veoma često stanje koje pogađa milione ljudi. Kada se oslobodi nedovoljno hormona štitne žlezde metabolizam je usporen sto izaziva sporost telesnih funkcija. Hipotireoza češće pogađa žene preko 60 godina starosti i često ostaje neotkrivena jer se njeni simptomi obično pripisuju drugim stanjima. Neki od simptoma hipotireoze su:
 
    hipotireozaDepresija
    Konstantan umor i pospanost
    Suva koza
    Bol u misicima, usporeni pokreti, slabost
    Nepravilne, produzene menstruacije
    Usporen rad srca
    Zatvor
    Problemi sa pamcenjem i koncentracijom
    Debljanje
 
Lečenje hipotireoze se uglavnom svodi na upotrebu lekova koji nadomešćuje količinu L-tiroksina koju naša štitna žlezda više ne proizvodi, čime se obnavlja hormonski balans štitne žlezde.

Nakon tribine svi zainteresovani su mogli da pitaju sve nejasnoće koje imaju u vezi sa štitnom žlezdom.Bolesti štitne žlezde pogađaju milione ljudi i trend rasta broja obolelih će se nažalost nastaviti i u 21. veku. Ono što svakako možemo učiniti jeste da reagujemo na simptome bolesti štitne žlezde kao i da redovno kontrolišemo lučenje hormona štitne žlezde kod endokrinologa, u saradnji sa svojim lekarom.Slične vesti

Neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje, žene do 43. godine mogu da se prijave

29 Jun 2020, 14:11

Svi bračni i vanbračni partneri će prema novom uputstvu imati pravo na neograničeni broj stimulisanih postupaka vantelesne…

NEDELjA ZDRAVLjA USTA I ZUBA POD SLOGANOM ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE ZUBE

18 May 2020, 14:00

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC, KAO I PRETHODNIH GODINA, U SARADNJI SA DOMOVIMA ZDRAVLJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I…

POČELO TESTIRANJE NA ANTITELA

15 May 2020, 13:05

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC OTPOČELO SE SA SEROLOŠKIM ISPITIVANJEM ODNOSNO ISPITIVANJE NA PRISUSTVO ANTITELA,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista