ODRŽANA JE 50. GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA GRADA POŽAREVCA
   15 Jan 2018, 11:06    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


ODRŽANA JE 50. GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA GRADA POŽAREVCA

Na 50. godišnjoj sednici  skuštine udruženja pčelara Požarevac održanoj u subotu 13. januara u maloj Sali centra za kulturu usvojen je godišnji izveštaj o radu za 2017. godinu i usvojen je godišnji plan rada za 2018. godinu. Sednicu je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je između ostalog istakao da je grad Požarevac prepoznao viziju udruženja pčelara i da će nastaviti da na različite načine ulaže u ovu granu poljoprivrede.
„Pčelarstvo se poslednjih godina, pa i decenija razvijalo na najpoželjniji način – umereno ali konstantno, i to je recept koji od vas mogu preuzeti i ostali. Dokazali ste da u poslu, ako je cilj razvoj, a ne brzi profit, nema preskakanja koraka i to su plodovi koje ubirate danas. Poslednjih godina grad Požarevac je prepoznao vašu viziju, ukazao vam poverenje, dodelio značajna finansijska sredstva i mogu slobodno da kažem, nismo se pokajali. Podsetiću vas da je na osnovu Konkursa za udruženja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, Udruženju pčelara u prethodne dve godine odobreno više od tri i po miliona, tačnije 3.751.500dinara. Rezultati tog ulaganja su se pokazali kroz rast broja članova vašeg udruženja, njegovu poziciju među ostalim pčelarskim organizacijama u Srbiji i činjenici da je sve više naših sugrađana kojima je pčelarstvo postalo značajan izvor prihoda. Na taj način su na Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivredne proizvođače, za nabavku opreme za pčelarstvo u 2016. i 2017. godini pčelarima zbirno odobrena sredstva u iznosu od oko 7.000.000 dinara.”Slaviša Stojković, predsednik Komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede je naglasio da će  se konkursi za subvencionisanje raspisivati svake godine i u toku je izrada programa kojim će se definisati i mere i iznosi koji će biti na istom ili višem nivou. Formirane su i tri i komisije kojim će se proveravati izvršavanje ugovorenih obaveza. Grad će kontrolisati realizaciju sredstava koje je odobrio. 

Dejan Milošević predsednik Udruženja pčelara Grada Požarevca je kroz izveštaj o radu u predhodnoj godini naglasio da je predhodan godina bila teška za pčelare ali dosta toga je uspešno i realizovano:

Kupili smo sušač polena, koji nismo ni koristili mada je jesenas bila velika potražnja za polenom. Cena od 7,8 evra nije bila sjajna. Potražnja za polenom ove godine biće veća jer je otvoren izvoz. Svi koji žele mogu da ga sakupljaju, a imaju i gde da ga osuše. Imamo i transporter šećera za proizvodnju invertnog sirupa, kupili smo automatsku peglu sa valjcima za izradu pogača. Nabavili smo još opreme. Nismo imali primedbe na izradu pogača. Svi su dobrodošli da gledaju kako se izrađuju po posebnoj recepturi. Ne ubacije se ništa drugo do invertnog sirupa, šećera, vitamina i minerala. Proveravali smo kvalitet invertnog sirupa i pogača u Zavodu za javno zdravlje Požarevac. Rezultati su odlični i nije bilo reklamacija sa terena.

 Slične vesti

Raspisan treći javni poziv za dodelu zaštitnih ramova za traktore

10 Apr 2024, 11:03

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije raspisala je treći javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova…

Od 1. januara naredne godine traktori bez kabine biće zabranjeni na putevima

5 Apr 2024, 10:41

Od 1. januara 2025. godine traktori proizvedeni nakon 1983. godine više neće moći da učestvuju u saobraćaju bez kabine…

Saradnja ratara i pčelara presudna za očuvanje useva i bezbednost pčela

4 Apr 2024, 11:54

Uljana repica se ovih dana, pre potpunog cvetanja, tretira pesticidima kako bi se sačuvala od štetočina i potpuno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista