Održan visokopolitički dijalog o reformi javne uprave
   18 Nov 2023, 10:04    Beograd    mduls    Elena Marjanović


Održan visokopolitički dijalog o reformi javne uprave

Održan visokopolitički dijalog o Reformi javne uprave: Izrada sveobuhvatnih politika za privlačenje, motivisanje i zadržavanje kvalifikovanih stručnjaka u javnim upravama Zapadnog Balkana
  Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić učestvovala je danas, u ime ministra dr Aleksandra Martinovića, na 15. sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou, održanom onlajn.
  Obrativši se u okviru ministarskog panela, Mačužić Puzić je kao jedan od najznačajnijih rezultata reforme javne uprave u Republici Srbiji istakla to što je Strategijom RJU za period 2021-2030. godine uvedena krovna politika pružanja usluga, imajući u vidu da je to najvažnija oblast reforme sa aspekta građana i privrede. Prema njenim rečima, zahvaljujući digitalizaciji, građanima je omogućeno da elektronski komuniciraju sa organima uprave, i to putem Portala eUprava, na kom je trenutno dostupno 340 usluga za korisnike, koje pokrivaju različite oblasti života i poslovanja. 
  Mačužić Puzić je naglasila da je razvojem digitalne uprave u Srbiji građanima ušteđeno više od 350 miliona sati čekanja, te da digitalizacija ima pozitivan uticaj i na očuvanje životne sredine. Ona je podsetila i na to da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave do sada uložilo ukupno 345 miliona dinara u uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u gradovima i opštinama širom Srbije, što je još jedan važan rezultat reformskih procesa. 
  Ministarski panel naglasio je ključnu potrebu za privlačenjem mladih stručnjaka u sektor javne uprave, kao i neophodnost modernizacije javnih institucija kako bi postali poželjan poslodavac za mlade talente. Mačužić Puzić je navela da je MDULS u strateškim dokumentima prepoznalo potrebu privlačenja kvalitetnih kadrova, te da je nedavno organizovalo treći po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi. Kako je istakla, ovaj proces započet 2021. godine, a zasnovan na bliskoj saradnji sa pet državnih univerziteta i tada skromnih 18 organa javne uprave koji su se prvi priključili inicijativi, sada broji 73 organa iz 33 lokalne samouprave u Srbiji i blizu 900 mesta za pohađanje stručne prakse u organima javne uprave.
  Potvrđujući zajedničku izjavu prilikom visokopolitičkog dijaloga o reformi javne uprave „Atraktivna i kvalifikovana javna uprava za budućnost“, predstavnici zemalja članica ReSPA-e obavezali su se da će uložiti dodatne napore u osmišljavanje i sprovođenje akcija i politika koje će doprineti da rad u državnim upravama zemalja Zapadnog Balkana bude odabrani karijerni put. Takođe, obavezali su se da će podržavati razvoj i implementaciju programa mobilnosti, preduzimati regionalne inicijative za jačanje kapaciteta, razmenu znanja i iskustava, učestvovati u kreiranju politika i pružanju usluga, kao i u mnogim drugim oblastima RJU, kao jednog od osnova procesa evropskih integracija, a u svetlu novog Plana rasta EU za Zapadni Balkan.
  Na 15. sastanku UO Regionalne škole za javnu upravu  jednoglasno je, između ostalog, usvojeni Godišnji izveštaj rada ove organizacije i budžet za 2024-2025. godinuSlične vesti

Ministarstvo: Tolerancija je prava mera za kvalitetan život

16 Nov 2023, 9:36

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglasilo je danas da je vrednost tolerancije pozitivno…

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio opštinu Golubac

6 Sep 2023, 14:03

Ministar u Vladi Srbije za brigu o selu, Milan Krkobabić,  posetio je Golubac i sa predsednikom opštine dr Nebojšom…

Ministarstvo: Svi podaci javne uprave i poverljiva dokumenta Vlade zaštićeni

18 Jan 2023, 9:54

Povodom učestalih pretnji na društvenim mreža po pitanju informacione bezbednosti i objava da su kompromitovani poverljivi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista