Održan visokopolitički dijalog o reformi javne uprave
   18 Nov 2023, 10:04    Beograd    mduls    Elena Marjanović


Održan visokopolitički dijalog o reformi javne uprave

Održan visokopolitički dijalog o Reformi javne uprave: Izrada sveobuhvatnih politika za privlačenje, motivisanje i zadržavanje kvalifikovanih stručnjaka u javnim upravama Zapadnog Balkana
  Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić učestvovala je danas, u ime ministra dr Aleksandra Martinovića, na 15. sastanku Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) na ministarskom nivou, održanom onlajn.
  Obrativši se u okviru ministarskog panela, Mačužić Puzić je kao jedan od najznačajnijih rezultata reforme javne uprave u Republici Srbiji istakla to što je Strategijom RJU za period 2021-2030. godine uvedena krovna politika pružanja usluga, imajući u vidu da je to najvažnija oblast reforme sa aspekta građana i privrede. Prema njenim rečima, zahvaljujući digitalizaciji, građanima je omogućeno da elektronski komuniciraju sa organima uprave, i to putem Portala eUprava, na kom je trenutno dostupno 340 usluga za korisnike, koje pokrivaju različite oblasti života i poslovanja. 
  Mačužić Puzić je naglasila da je razvojem digitalne uprave u Srbiji građanima ušteđeno više od 350 miliona sati čekanja, te da digitalizacija ima pozitivan uticaj i na očuvanje životne sredine. Ona je podsetila i na to da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave do sada uložilo ukupno 345 miliona dinara u uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u gradovima i opštinama širom Srbije, što je još jedan važan rezultat reformskih procesa. 
  Ministarski panel naglasio je ključnu potrebu za privlačenjem mladih stručnjaka u sektor javne uprave, kao i neophodnost modernizacije javnih institucija kako bi postali poželjan poslodavac za mlade talente. Mačužić Puzić je navela da je MDULS u strateškim dokumentima prepoznalo potrebu privlačenja kvalitetnih kadrova, te da je nedavno organizovalo treći po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi. Kako je istakla, ovaj proces započet 2021. godine, a zasnovan na bliskoj saradnji sa pet državnih univerziteta i tada skromnih 18 organa javne uprave koji su se prvi priključili inicijativi, sada broji 73 organa iz 33 lokalne samouprave u Srbiji i blizu 900 mesta za pohađanje stručne prakse u organima javne uprave.
  Potvrđujući zajedničku izjavu prilikom visokopolitičkog dijaloga o reformi javne uprave „Atraktivna i kvalifikovana javna uprava za budućnost“, predstavnici zemalja članica ReSPA-e obavezali su se da će uložiti dodatne napore u osmišljavanje i sprovođenje akcija i politika koje će doprineti da rad u državnim upravama zemalja Zapadnog Balkana bude odabrani karijerni put. Takođe, obavezali su se da će podržavati razvoj i implementaciju programa mobilnosti, preduzimati regionalne inicijative za jačanje kapaciteta, razmenu znanja i iskustava, učestvovati u kreiranju politika i pružanju usluga, kao i u mnogim drugim oblastima RJU, kao jednog od osnova procesa evropskih integracija, a u svetlu novog Plana rasta EU za Zapadni Balkan.
  Na 15. sastanku UO Regionalne škole za javnu upravu  jednoglasno je, između ostalog, usvojeni Godišnji izveštaj rada ove organizacije i budžet za 2024-2025. godinuSlične vesti

Iz ZSS-a poslat predlog za osnivanje Ministarstva za preduzetništvo i zadruge

23 Mar 2024, 11:02

Iz Zadružnog saveza Srbije u Skupštinu Srbije i u kabinet predsednika Srbije poslat je predlog za osnivanje Ministarstva…

Ministarstvo pravde: Što strože sankcionisati počinioce svirepog ubistva u Padinskoj Skeli

21 Mar 2024, 9:48

Ministarstvo pravde oglasilo se saopštenjem povodom smrti osuđenika u zatvoru u Padinskoj Skeli. Navode da je upravnik…

Ministarstvo: Tolerancija je prava mera za kvalitetan život

16 Nov 2023, 9:36

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglasilo je danas da je vrednost tolerancije pozitivno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaVučević: Srbija najbolji primer…

Srbija je najbolji primer razvoja infrastrukture među zemljama članicama Inicijative "Pojas…

18 May 2024, 9:36

KulturaMeđunarodni dan muzeja - čuvari…

I ove godine širom sveta biće obeležen Međunarodni dan muzeja, kao i Evropska noć muzeja…

18 May 2024, 9:33

EkonomijaMeđunarodni poljoprivredni sajam…

Pod oznakom "Najbolje iz Vojvodine", u Novom Sadu počinje 91. Međunarodni sajam…

18 May 2024, 9:29

Kursna lista