ODRŽAN DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U BRANIČEVU
   16 May 2018, 15:42    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ODRŽAN DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U BRANIČEVU

U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,a podpokroviteljstvom Lokalne samouprave,održan je 11. i  drugii Međnarodni festival folklora na kome su učestvovala pored domaćina i Kulturno umetnička društva iz Republike Srpske,Makedonije,Rumunije i Golupca.


Festival je počeo sa svečanom povorkom učesnika ulicama Braničeva ,zajedničkim kolom i završnim koncertom u Velikoj Sali Doma kulture.
      -Sa ponosom mogu da kažem da sam srećan što je naše Kulturno-umetničko društvo domaćin mnogim društvima ne samo iz Srbije već i iz inostranstva.Ovo je drugi po redu Međunarodni festaval folklora i 11 po redu majski festival,na kome su dopli naši gosti Udruženja građana ,,Motajički vuk’’ iz opštine Srbac iz Republike Srpske,Kulturno umetnička društva ,,Srpski vez’’ iz Kumanova iz Makedonije i ,,Sveti Nikola’’ iz Radina u Ruminiji kao i KUD Braničevo i Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca,kaže predsednik KUD-a iz Braničeva,Kristivoje Anđelković.
 
      Na festival folklora u Branicevu došlo je Kulturno-umetničko društvo ,,Sveti Nikola’’ iz sela Radine u Rumuniji.koje je osnovano pre pet godina negujući srpske običaje i tradiciju.


   

   -Naše društvo je osnovano 1999.godine i ono poštuje svoje stare običaje i tradiciju.Predstavljamo srpsku manjinu Saveza Srba iz Rumunije i dopli smo na poziv naših prijatelja iz Braničeva i mnogo smo zadovoljni prijemom i poštovanjiem od strane naših domaćina. Društvo ima tri grupe od po dvadesetak članova,a u okviru društva imamo i decu rumunske narodnosti,tako da nam negde oko stotinak,ističe učitelj Toma Popović koji je i osnivač društva.


Članovi Folklornog udruženja građana ,,Motajički Vuk’’iz Sitneša,Opština Srbac iz Republike Srpske,postoji od 2014.godine i  pred prepunom salom u Braničevu nastupilo je sa  igrama iz Dimitrovgrada i Leskovca.

Sa Kulturno-umetničkim društvom iz Braničeva potpisalo je Povelju o bratimljenju sa kojim već drugu godinu ima fobru saradnju
         -Evo već drugu godinu za redom dolazimo u Braničevo i kako naši domaćini kažu,uvek smo dobrodošli,a isto tako oni su takođe dragi gosti kada dođu kod nas.Rado se odazivamo pozivima naših domaćina,od prošle godine smo i pobratimi,i trudimo se da ispoštujemo jedni druge.Naše folklorno udruiženje osnovano je krajem 2014.godine,broji oko 150 članova u tri starosne sekcije.U toku godine domaćini smo održavanja nekoliko manifestacija od kojih je i Međunarodni festival folklora i umetnosti koji održavamo u novembru,kaže umetnički direkor KUD-a,Ratko Lalović.


Kulturno-umetničko društvo ,,Srpski vez’’ iz Kumanova iz Makedonije prvi put je Braničevu,a sasvojim domaćinima potpisana je Povelja o bratimljenju.

        -Mi smo jedini srpski KUD u Makedoniji koji se bavi očuvanjem kulture,tradicije,istorije i identiteta srba u Kumanovu i šire,a formirani smo 2013.godine.Naše društvo broji preko 12o članova koji su podeljeni u tri starosne grupe,u dečji,omladinski i prvi ansambl,kaže Dalibor Kitanović,direkoror KUD-a ,,Srpski vez'' Kumanovo iz Makedonije.


Pored gostiju iz Rumunije,Republike Srpske i Makedonije na festivalu u Braničevu nastuipio je Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca igrama iz Niša,dok se domaćini svojim meštanima predstavili sa igrama iz Šumadije,Crne Trave i okoline Leskovca.Lj.Nastasijević
 Slične vesti

I VIMINACIUM FEST ZATVOREN PROGLAŠENI POBEDNICI

10 Sep 2018, 12:06

SINOĆ JE ZVANIČNO ZATVOREN PRVI VIMINACIJUM FEST MITOVI STARI I NOVI SVEČANOM DODELOM NAGRADA A U ČAST POBEDNIKA FESTIVALA…

NA DESETOM SILAFESTU GRAND PRIX IRANSKOM FILMU ONCE HAMOUN

3 Sep 2018, 23:08

Ovogodišnji festival okupio je desetine režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova…

POCINJE JUBILARNI DESETI SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

22 Aug 2018, 16:42

U Velikom Gradištu, od 26. do 31. avgusta, održaće se 10. Filmski festival “Silafest“. I ove godine posetioce očekuje niz…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

KulturaZA LJUBITELJE POZORIŠTA URNEBESNA…

IZ PRODUKCIJE POZORIŠNIH PREDSTAVA PEVAJ, BRATE, PLASTIKA, ZLATNI LANČIĆ OD BIŽUTERIJE...…

17 Oct 2018, 14:30

PolitikaVUČIĆ: AUSTRIJA I SRBIJA PRIJATELJI…

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i Austrija imaju dobre odnose, ali da se njihovi…

17 Oct 2018, 14:14

PolitikaOTVOREN JE OSMI BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI…

Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "Zajedništvom do odgovora na novu…

17 Oct 2018, 14:06

Kursna lista