ODRŽAN DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U BRANIČEVU
   16 May 2018, 15:42    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ODRŽAN DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U BRANIČEVU

U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,a podpokroviteljstvom Lokalne samouprave,održan je 11. i  drugii Međnarodni festival folklora na kome su učestvovala pored domaćina i Kulturno umetnička društva iz Republike Srpske,Makedonije,Rumunije i Golupca.


Festival je počeo sa svečanom povorkom učesnika ulicama Braničeva ,zajedničkim kolom i završnim koncertom u Velikoj Sali Doma kulture.
      -Sa ponosom mogu da kažem da sam srećan što je naše Kulturno-umetničko društvo domaćin mnogim društvima ne samo iz Srbije već i iz inostranstva.Ovo je drugi po redu Međunarodni festaval folklora i 11 po redu majski festival,na kome su dopli naši gosti Udruženja građana ,,Motajički vuk’’ iz opštine Srbac iz Republike Srpske,Kulturno umetnička društva ,,Srpski vez’’ iz Kumanova iz Makedonije i ,,Sveti Nikola’’ iz Radina u Ruminiji kao i KUD Braničevo i Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca,kaže predsednik KUD-a iz Braničeva,Kristivoje Anđelković.
 
      Na festival folklora u Branicevu došlo je Kulturno-umetničko društvo ,,Sveti Nikola’’ iz sela Radine u Rumuniji.koje je osnovano pre pet godina negujući srpske običaje i tradiciju.


   

   -Naše društvo je osnovano 1999.godine i ono poštuje svoje stare običaje i tradiciju.Predstavljamo srpsku manjinu Saveza Srba iz Rumunije i dopli smo na poziv naših prijatelja iz Braničeva i mnogo smo zadovoljni prijemom i poštovanjiem od strane naših domaćina. Društvo ima tri grupe od po dvadesetak članova,a u okviru društva imamo i decu rumunske narodnosti,tako da nam negde oko stotinak,ističe učitelj Toma Popović koji je i osnivač društva.


Članovi Folklornog udruženja građana ,,Motajički Vuk’’iz Sitneša,Opština Srbac iz Republike Srpske,postoji od 2014.godine i  pred prepunom salom u Braničevu nastupilo je sa  igrama iz Dimitrovgrada i Leskovca.

Sa Kulturno-umetničkim društvom iz Braničeva potpisalo je Povelju o bratimljenju sa kojim već drugu godinu ima fobru saradnju
         -Evo već drugu godinu za redom dolazimo u Braničevo i kako naši domaćini kažu,uvek smo dobrodošli,a isto tako oni su takođe dragi gosti kada dođu kod nas.Rado se odazivamo pozivima naših domaćina,od prošle godine smo i pobratimi,i trudimo se da ispoštujemo jedni druge.Naše folklorno udruiženje osnovano je krajem 2014.godine,broji oko 150 članova u tri starosne sekcije.U toku godine domaćini smo održavanja nekoliko manifestacija od kojih je i Međunarodni festival folklora i umetnosti koji održavamo u novembru,kaže umetnički direkor KUD-a,Ratko Lalović.


Kulturno-umetničko društvo ,,Srpski vez’’ iz Kumanova iz Makedonije prvi put je Braničevu,a sasvojim domaćinima potpisana je Povelja o bratimljenju.

        -Mi smo jedini srpski KUD u Makedoniji koji se bavi očuvanjem kulture,tradicije,istorije i identiteta srba u Kumanovu i šire,a formirani smo 2013.godine.Naše društvo broji preko 12o članova koji su podeljeni u tri starosne grupe,u dečji,omladinski i prvi ansambl,kaže Dalibor Kitanović,direkoror KUD-a ,,Srpski vez'' Kumanovo iz Makedonije.


Pored gostiju iz Rumunije,Republike Srpske i Makedonije na festivalu u Braničevu nastuipio je Folklorni ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca igrama iz Niša,dok se domaćini svojim meštanima predstavili sa igrama iz Šumadije,Crne Trave i okoline Leskovca.Lj.Nastasijević
 Slične vesti

DANAS POČINJE 45. SABOR TRUBAČA NA ZLATIBORU

28 Jul 2018, 12:53

Danas na Zlatiboru počinje, a traje i sutra, 45. Sabor trubača sa smotrom narodnog stvaralaštva, koji se ove godine…

GUČA U KUČEVU:ODRŽAN 13 FESTIVAL TRUBA MIROSLAVA MATUŠIĆA

28 Jul 2018, 7:55

U organizaciji Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević,a  podpokroviteljstvom opštine Kučevo u ovom gradu…

U USIJU ODRŽANE PRVE ALASKE VEČERI

24 Jul 2018, 17:47

U malom podunavskom naselju Usije,u opštini Golubac održane su prve Alaske večeri ,,Mladi Ribar’’ ,uz…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportEKIPA BOKI KERAMIKA POBEDNIK 50…

U  Golupcu je završen jubilarni 50.po redu noćni turnir u malom fudbalu,u…

14 Aug 2018, 23:21

DruštvoZBOG LOŠEG VREMENA OVOG LETA MALI…

PROMENLJIVO I VEOMA KIŠNO VREME OVOG LETA UTICALO JE DA GRADSKI  BAZEN U POŽAREVCU…

14 Aug 2018, 13:00

DruštvoZAVRŠENI RADOVI NA POŽAREVAČKOJ…

DANAS SU ZAVRŠENI RADOVI NA POŽAREVAČKOJ GIMNAZIJI. Rešen je veliki problem,…

14 Aug 2018, 12:43

Kursna lista