ODRŽAN DAN DEMOKRATIJE U SREDNJOJ ŠKOLI U VELIKOM GRADIŠTU
   13 May 2018, 14:49    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ODRŽAN DAN DEMOKRATIJE U SREDNJOJ ŠKOLI U VELIKOM GRADIŠTU


U Srednjoj školii u Velikom Gradištu održana je implentacija projekta ,,Podsticanje demokratske kulture u školama’’ podržan od  Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom.


Projekat uključuje 20 osnovnih, srednjih, kao i škole koje obrazuju  decu i učenike sa smetnjama u razvoju iz svih krajeva Srbije, koje se obavezale da izmene svoju nastavnu praksu, unaprede primenu antidiskriminatornih principa  zasnovanih  na  našim nacionalnim standardima, ali i modelima Saveta Evrope.Pored Gimnazije učesnik u projektu je i Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ uz podršku  opština Veliko Gradište.


        -Lokalna samouprava ima razvijeni nevladini sektor koji je  uvek prisutan i pomaže kada je to potrebno,što ima i našu  punu podršku kao što ima i Srednja škola,javna preduzeća i ustanove kao i druge institucije. Vi znate da se borimo za status ulaska u EU i radimo na sprovođenju poglavlja počev od lokalne samouprave najniže tačke pa do najviših naših državnih distanci,u interesu da jednoga dana otvorimo nova poglavlja i napravimo jedno bolje duštvo i bolji život naših građana,rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište,Slađan Marković.


Realizacija ovog projekta počela je  septembra prošle godine i trajaće dve godine,a podrazumeva niz aktivnosti koje svaka od ovih izabranih škola mora da uradi,kako bi se podsticale određene demokratske kompentencije kod učenika,roditelja i šire lokalne zajednice.


           -Projekat podsticanje demokratske kulture u školama je dvogodišnji projekat ukupnim budžetom od 600 hiljada evra,koji finansiraju zajedno Evropska Unija i Savet Evrope,Projekat sprovodi kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa savetom Evrope u Strazburu,odelenju za obrazovanje.Projekat ima za cilj primenu raznih mera koji se temelje na principima i vrednostima ciljeva Saveta Evrope,Ovo je pilot projekat u Srbiji,imamo 20 škola koje se nalaze na teritoriji Srbije,koje su zapravo učešćem u projektui prihvatile da imene svoj plan i program,kako školskih,tako i van školskih aktivnosti,kako bi sprovele plan projekta.Ovaj projekat se temelji na kompentencijama za demokratsku kulturu kao što je inicijjjativa Saveta Evrope koja je nastala u skladu sa odlukom Saveta ministara,istako je Kristijan Rajković,koordinator projekta za Srbiju.


         Srednja škola iz Velikog Gradišta je redovni učesnik svih projekata u Srbiji,a u poslednjih nekoliko godina i u Međunarodnim projektima.Ovaj projekat ima za cilj upoznavanje učenika o obrazovnom sistemu u Evropi.


         -Samo učešče u ovom projekte nama je omogućeno da upoznamo evropske tekovine i da vidimo šta odvija na polju obrazovanja u Evropi.Danas smo imali četiri tematske sobe koje smo napravili,od čega se najviše ponosimo,a to je soba poznatih gradištanaca.Jedna od kompetencija koje razvijamo u ovom projektu je i građanski duh.Srednja škola Veliko Gradište,od septembra ove godine menja ime škole i zvaće se Srednja škola Miloje Vasić i jedna od ideja bila je da kroz ovaj projekat da i malo medijski promovišemo njegovo ime.Tom prilikom naši učenici su radili na snjimanju kratkog filma na osnovu konkursa raspisanog u januaru ove godine. Kratki film do pet minuta radili su učenici naše škole na temu građanskog duha i rešavanje sukoba.Na konkurs se javilo 32 kratka filma naših učenika,što je impozantan broj,što govori o zainteresovanosti učenika u svim sverama školskog života,naglasio je direktor škole,Zoran Tašić.


        Povodom dana demokratije u okviru realizacije projekta ,,Podsticanje demokratske kulture u školama’’   u Gimnaziji je održano nekoliko radionica  uz učešče učenika i njihovih profesora,Udruženje žena ,,Topolovčanke’’,a učestvovali su i mališani iz vrtića i Osnovne škole iz ovog grada na Dunavu


Za izradu kratkog učeničkog filma dominirale su tri teme;Upoznajte Miloja vasića-jednog od 100  najznametnijih Srba,Put od svađe do pomirenja i Moja škola-škola otvorena za različitosti.

          Prvu nagradu  osvojio je film ,,Upoznajte Miloja Vasića-jednog od 100 najznametnijih Srba’’,čiji su autori učenici IV/1 razreda,Teodora Bogičić,Đorđe Petrović i Nikola Jović.

         Drugu nagrada pripala je filmu ,,Put od svađe do pomirenja’’ autora Ivana Živkovića,Lazara Milijića i Mateje Adamovića,učenika II razreda.


         Treću nagradu osvojio je film  ,,Moja škola-škola otvorena za različitosti’’čiji su autori Marija Tadić,Aleksandra Panćika i Andrea Nikolić,učenice  I  razreda.Lj.Nastasijević

 Slične vesti

KONKURS ZA POETSKE RADOVE NA TEMU ŽIVOT I DELO VLASTIMIRA PAVLOVIĆA CAREVCA

23 Mar 2019, 21:03

Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ u dogovoru sa umetničkim savetom manifestacije „Carevčavi…

Ja sam neka čudna vrsta majke, ne odgajam vukovca već budućeg ČOVEKA

14 Mar 2019, 12:29

Kad doktor opšte prakse ode pedijatru da mu pregleda dete, on je svestan da će taj pedijatar mnogo bolje razumeti…

LOKALITET VINČANSKE KULTURE KOD RABROVA

30 Jan 2019, 15:04

Zbirka kamenog materijala je veoma brojna i raznovrsna od kojih je veći  broj  celih alatki a veoma su značajne…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

SportSMEDEREVSKI KARATISTI EKIPNI POBEDNICI…

Proteklog vikenda u Golupcu održano je  Balkansko prvenstvo  u karate za juniore…

26 Mar 2019, 19:32

DruštvoSopran Gabrijela Ubavić gostuje…

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30) biće izvedena Verdijeva…

26 Mar 2019, 15:47

DruštvoSOLIDARNOST SA SRBIJOM ZBOG NATO…

POVODOM OBELEŽAVANJA 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, ČIJI JE PREDSEDNIK…

26 Mar 2019, 14:10

Kursna lista