ODRŽAN  PRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U BRANIČEVU
   17 May 2017, 13:25    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ODRŽAN PRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA U BRANIČEVU

U pečkom naselju Braničevo,u Opštini Golubac,u organizaciji Kulturno-umetničkog društva i Mesne zajednice,a podpokroviteljstvom Lokalne samouprave,održan je Osmi i  prvi Međnarodni festival folklora na kome su učestvovala Kulturno –umetnička društva ,,Motajički Vuk’’ iz Sitniša,Opština Srbac i ,,Pletenica’’ iz Bijeljine iz Republike Srpske, Kulturno -umetničko društvo ,,Stenka’’ iz Ljupkova,Opština Berzanska iz Republike Rumunije,Udruženje ,,Veliko kolo’’ iz Novog Sada i domaćini Kulturno-umetničko društvo ,,Braničevo’’.



Festival je počeo sa svečanom povorkom učesnika ulicama Braničeva,potpisivanje povelje o bratimljenu i zajednički koncert u velikoj Sali Doma kulture.Kulturno-umetničko društvo Braničevo proslavilo je i mali jubilej,10.godina postojanja i rada.

Do danas Braničevci su imali 160 nastupa i u našoj zemlji i inostranstvu predstavili se kao čuvari  srpskih narodnih običaja,kulture i tradicije,a dobitnici su i mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Sa svojim gostima iz Republike Srpske i Rumunije Kulturno-umetničko društvo Braničevo kao rezultat dosadašnje dobre i buduće saradnje potpisalo je Povelju o bratimljenju.


         -Svih ovih godina naše Kulturno-umetničko društvo pored promocije srpske kulture,uspsotavlja prijateljstvo sa mnogim društvima u našoj zemlji i inostranstvu. Već imamo blisku saradnju i prijateljstvo  sa Kulturno-umetničkim društvima,ali na obostrano zadovoljstvo i dogovor naših gostiju koji su došli na naš prvi Međunarodni  festival folklora,dosadašnja dobra saradnja i prijateljstvo krunisano je potpisivanjem Povelja o bratimljenju,kaže predsednik KUD-a ,,Braničevo’’,Kristivoje Anđelković.



Kulturno umetničko društvo ,,Stenka’’ iz Ljupkova,Opština Berzanska iz Republike Rumunije sa Braničevom ima dobru saradnju već osam godina.Na festivalu folklora predstavilo se igrama iz Srbije.


          - U Braničevo  dolazim već  osam godina i svake ove godine kod svojih prijatelja osećam se kao kod svoje kuće u Rumuniji.Povelja o bratimljenju je još jedan izazov i obaveza da ovu zajedničku dobru saradnju nastavimo i u buduće,ističe direktor Doma kulture u Berzanskoj,u Rumuniji,Živa Udiju.


Članovi Kulturno-umetničkog društva ,,Motajički Vuk’’iz Sitneša,Opština Srbac iz Republike Srpske,postoji od 2014.godine i  pred prepunom salom u Braničevu nastupilo je sa  Šopskim igrama i igrama iz Leskovca.


-Ovde u Braničevu boravimo prvi put,došli smo da se predstavimo na Međunarodnom festivalu folklora,i drago nam je što smo ovde u lepom selu i ovim gostoljubivim meštanima.Potpisana povelja o bratimljenju obavezuje nas da zajednički nastavimo naše druženje i posetu,dodaje Ratko Lalović,umetnički rukovodilac KUD-a ,,Motajički Vuk’’’ iz Sitniša,Opština Srbac  u Republici Srpskoj.



Iz Republike Srpske u Braničevu je gostovalo još jedno Kulturno-umetničko društvo.Prvi put u ovom pečkom naselju gostovalo je društvo ,,Pletenica’’ iz Bjeljine i koje se predstavilo sa igrama iz Srbije.Potpisivanjem Povelje o bratimljenu s Braničevom,je podsticaj za još veću i uspešniju saradnju.


            -Naša saradnja je počela prošle godine kada je KUD iz Braničeva bilo gost na našem Međunarodnom festivalu u Bijeljini. Danas mi uzvraćamo posetu i naša saradnja nastaviće se i buduće na još veče, nivoju,kaže Aleksandra Ćetinović,predsednica KUD-a ,,Pletenica’’ iz Bijeljine,u Republici Srpskoj.


        

Na Međunarodnom festivalu folklora Braničevo kao domaćin predstavilo se svojim meštanima igrama iz Donje Jasenice,Pirota i Crne Trave,a nastupili su i najmlađi članovi društva koji se predstavili igrama iz Donje Jasenice.
Lj.Nastasijević                                                                                                                                                                            



Slične vesti

Prošlogodinji pobednik SFAS-u potvrdio pobedu i na 27. Smotri

1 Jul 2024, 12:57

Kulturno umetničko Vuk Kađadžić iz Osipaonice  pobedlio ponovo na Saboru folklornih ansambala sela Srbije u Kličevcu 

Na 52. Filmskom festivalu u Sopotu publiku očekuje bogat filmski program

26 Jun 2024, 9:45

U Jugoslovenskoj kinoteci predstavljen je program 52. izdanja Filmskog festivala u Sopotu.


Slobodarske filmske…

Pomeranje granica - prvi internacionalni festival savremenog plesa

20 Jun 2024, 14:51

Arheološki park Viminacium biće domaćin još jedno festivala, koji će ove godine bti održan prvi put. Reč je…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista