Održan 16. Seoski višeboj u Jablanici
   20 Jun 2022, 12:23    Beograd    sattv, TO Zlatibor    Elena Marjanović


Održan 16. Seoski višeboj u Jablanici

U nedelju 19. juna u selu Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 16. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Numerom “Zlatibore moj zeleni bore” u izvodjenju trubačkog orkestra Milovana Milaćevića započet je svečani program. Na početku se obratio Vukomir Božanić, u ime organizatora, Turističkog udruženja Jablanica.


Prisutnima je poželeo dobrodošlicu, zahvalio se opštini Čajetina, koja iz godine u godinu daje podršku organizovanju manifestacije i pozdravio goste iz opštine Rudo i opštine Knić.  On je podsetio kako je prvi seoski višeboj u Jablanici održan 2006. godine i izrazio zadovoljstvo što je nakon 17 godina ova  manifestacija izrasla u jednu od najpoznatijih i najposećenijih manifestacija seoskog tipa u Srbiji.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, rečima: “Dobar dan čuvari srpskog sela i tradicije!”. Istakao je da je ovo najbolji način da se sačuva selo i tradicija, potom je i svečano otvorio program manifestacije.

Usledio je bogat kulturno - umetnički program.

U sportskom delu programa najuspešniji su bili: Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Marko Purić bacanje kamena s ramena, Miloš Đurđić u prevlačenju klička, Aleksandar Dragović u disciplini skok u vis iz mesta, dok je Marko Purić bio najbolji u prevlačenju ruku u sunožnom stavu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Lolan Vlasilija Planića, dok je ekipa “Zlatiborci” pobedila u prevlačenju konopca.  U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slavko
i Mirko Vujović i Milosav Didanović, dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Ljuba i Radojice Bakića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Putalj Ivana Zorića,  u dvopregu par Putalj-Vihor Ivana Zorića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Ruško i Balja Ljubomira Andžića.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i "Katran dani". Ove godine katranica je potpaljena u subotu 18. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio zamenik predsednika opštine Čajetina, Miloje Rajović. Katran
dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.


Manifestaciji je prisustvovalo blizu 3000 posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što  pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.Slične vesti

SFAS narednog vikenda u Kličevcu

23 Jun 2022, 13:42

Kličevac je več četvrt veka domaćin najboljim ansamliba iz Srbije. 25. Smotra folklornih ansambala Srbije biće odežana 25.…

Veče dečijeg folklora na Kraljevom trgu

20 Jun 2022, 10:36

Zlatiborsko kulturno leto se polako približava, a koncert mališana koji su učesnici 4. Folklornog kampa „Zlatiborska…

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi početkom juna u Kučevu

16 May 2022, 11:27

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi ove godine biće održana od 1. do 4. juna u Kučevu
 
„Homoljski…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista