Odmor u prirodi i domaća hrana sve privlačniji, raste i broj registrovanih domaćinstava u seoskom turizmu
   8 Apr 2024, 11:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Odmor u prirodi i domaća hrana sve privlačniji, raste i broj registrovanih domaćinstava u seoskom turizmu

Seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće koji su upisani u sistem E-turista i žele da unaprede svoju ponudu, do 15. aprila mogu da konkurišu za bespovratna sredstva Ministarstva turizma i omladine. Uz ulaganje od 10 odsto sopstvenog novca, od države mogu da dobiju 2,9 miliona dinara za izgradnju bazena, platoa, rekonstrukciju i nadogradnju postojećih objekata, kao i za energetsku efikasnost.


Za samo mesec dana, broj registrovanih seosko-turističkih domaćinstava u sistemu E-turista, sa 760 došao je na 860. Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je za RTS da je to posledica konkursa koji je raspisala država jer su ljudi dobili snažan motiv da legalizuju svoje poslovanje i da se prijave u sistem E-turista.
"Mi od oktobra, od kada smo najavili ovu uredbu, imamo za oko 20 odsto više prijavljenih seoskih domaćinstava. Podsticajene mere koje smo videli i u slučaju sa vaučerima su apsolutno motivišući faktor i više nego recimo inspekcijski nadzori i kažnjavanje", rekao je Kandić za RTS.


Ističe da je interesovanje za pomoć države veliko i da će prioritet prilikom odobravanja subvencija imati projekti koji su zasnovani na kvalitetu i inovativnosti.


"Oni mogu konkurisati za izgradnju objekata, za dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, za parterna urađenja, za nabavku dodatne opreme, kao i za bazene i unapređenje energetske efikasnosti", objasnio je državni sekretar.


Sve više stranaca posećuje seoska gazdinstva


Najtraženija su seoska domaćinstva koja nude domaću hranu.


"Vlasnici 96 odsto ponude u ruralnom turizmu su fizička lica, a samo 4 odsto su pravna lica ili preduzetnici. Veći deo fizičkih seosko-turističkih domaćinstava ima i gastronomsku ponudu, jer im je na taj način jeftinije da posluju, a sa druge strane, to je privlačeći faktor za turiste", rekao je Uroš Kandić.


Prema njegovim rečima, veoma je važno da nisu samo domaći turisti ti koji idu u seoska gazdinstva nego idu i stranci i sve ih je više.


"Imamo rast od 66 odsto kada je u pitanju dolazak stranaca u seoska domaćinstva, što je izuzetno dobro, ali i dalje su domaći turisti ti koji prevladavaju, negde otprilike oko tri četvrtine su domaći turisti", rekao je Kandić.


Zaključio je da pored roditelja sa decom i penzionera koji žele miran odmor u prirodi, u selu sve više odmaraju i IT-evci, inženjeri i svi oni koji mogu slobodnije da raspolažu radnim vremenom.


Kandić naglašava da će Ministarstvo turizma savetodavno pomagati one koji budu konkurisali i za sredstva iz IPARD tri programa namenjenog ruralnom turizmu i podvukao da domaće subvencije ne isključuju evropske.Slične vesti

Promocija turističke ponude Velikog Gradišta u Temišvaru

19 Apr 2024, 14:01

Eparhijski dvor u centru Temišvara u Rumuniji bio je domaćin Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište,…

Seničić: Skuplje i putarine i takse u Grčkoj, polovina svake plaže biće bez ležaljki

18 Apr 2024, 9:28

Građani su više nego prošle godine zainteresovani za putovanja, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih…

Opština Golubac dobitnik priznanja PRO PR Awards

21 Mar 2024, 13:51

U okviru PRO PR konferencije u hotelu Mona Plaza u Beogradu dodeljena su PRO PR GLOBE Awards priznanja za 2023. godinu.Opština…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista