ODELJENJE ZA MLADE U NOVOM RUHU
   23 Jan 2018, 14:52    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


ODELJENJE ZA MLADE U NOVOM RUHU

NARODNA BIBLIOTEKA ILIJA M. PETROVIĆ UNAPREDILA JE RAD ODELJENJA ZA MLADE PREMEŠTANJEM ODELJENJA U NOVE I VEĆE PROSTORIJE.
 




Odeljenje za mlade ima nekoliko prioritetnih zadataka: informisanje mladih, neformalno obrazovanje mladih, savetovanje, upravljanje volonterima i fond za omladinske projekte.Na ovom odeljenju rade Ivana Cokić i Dragana Glišić Živanović, inače viši knjižnjičar.



Dragana nas je i upoznala sa  aktivnostima ovog odeljenja kao i planiranim radionicama za 2018. godinu.

Odeljenje za mlade je otvoreno u oktobru 2015. godine nastalo je kao potreba da stariji osnovci, srednjoškolci i studenti imaju svoj kutak za istraživanje, učenje i druženje, a od novembra 2017. godine nalazimo se u novom, većem prostoru, u prizemlju Biblioteke, koji više odgovara zahtevima korisnika i pogodan je za održavanje radionica.
U 2017. godini odeljenje je imalo 286 korisnika, sa ukupno 4328 poseta, izdato je 642 knjige stručne literature, 3629 knjiga beletristike (4271), a čitaonocu i internet je koristila 271 osoba.

Odeljenje će se tokom 2018. godine fokusirati na povećanje broja upisanih učenika i studenata, kao i na dalje popularisanje knjige i čitanja i  predstavljanje biblioteke kao mesta za učenje i druženje, kroz saradnju sa školama, obrazovnim ustanovama i organizacijama koje se bave mladima, istakla je Dragana Glišić Živanović.



U drugoj polovini februara imaćemo predavanje za osnovce i srednjoškolce na temu „Zavisnost od interneta“.

Radionice planirane za 2018. godinu su:
REČI I PISANjE TEKSTOVA PESAMA I KRATKE PROZE
RADIONICA: KAKO SE PRAVI PRIČA OD BROJEVA - Radionica vizuelni jezik podataka: kako se pravi priča od brojeva? je praktična radionica o tome kako se komuniciraju složene informacije uz pomoć audiovizuelnih i interaktivnih alata
DI-DžEJ RADIONICA - Radionica pokriva sve ključne tačke  koje su neophodne za mladog DJ entuzijastu kako bi krenuo u organizaciju prvih žurki i konceptualno osmislio svoj nastup.
RADIONICA IZ KULTURNOG TURIZMA: BRENDIRAJ SVOJ GRAD - Program traje dva školska časa - prvi čas  je predavanje na temu „Kulturni turizam-dometi i izazovi“, predavač je profesor sa Fakulteta za sport, a drugi čas je predviđen za radioničarski rad sa posetiocima.
RADIONICA MAD CONCEPT ART - Volite da crtate i imate znanje Fotošopa? Ukoliko ste uz to i ljubitelj igara, mislimo da jeMad Concept Art pravi način da se oprobate u stvaranju svoje omiljene igre.
 WORDPRESS   RADIONICA - Obrađuju se različite teme i svaki dan je posebna celina. Radionice je moguće pohađati i jednodnevno (polaznici odaberu temu koja im je zanimljiva) ili više tema odjednom. WordPress Srbija zajednica organizuje radionice
MUZIČKA PRODUKCIJA ZA POČETNIKE - Uvod u elektronsku muziku kroz MIDI je prevashodno namenjen potpunim početnicima kao polazna osnova za istraživanje bogatog sveta pravljenja elektronske muzike uz pomoć računara.
ROCK’N’ROLL PLESNA RADIONICA - Ova radionica biće aktivna u toku letnjeg raspusta, omogućiće mladima da nauče jednostavne plesne tačke oz oblasti R’n’R i svinga.
ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE - Škola stripa i ilustracije je otvoreni način pedagoškog rada, primenjiv kao uvodni stepen za više umetničkih i profesionalnih oblasti, kao što su strip, film, video, animacija, ilustracija, video-igre i primenjena umetnost.
MALA ŠKOLA FILMA - Serija predavanja koja će mladima objasniti kako mogu da prave filmove koristeći mobilne telefone i drugu digitalnu tehnologiju. Predavači su iskusni scenaristi, režiseri i filmolozi koji će polaznicima objasniti osnove scenaristike, režije, montaže, istorijske i teorijske osnove, kao i žanrovsku i tehnološku raznovrsnost filmske umetnosti.




 



Slične vesti

Polovina mladih je za služenje vojnog roka - kakav odnos imaju prema roditeljima, KiM, kako se informišu

31 Jan 2024, 10:26

Ivo Čolović iz CESID-a rekao je za RTS da je anketa koju je ta organizacija sprovela pokazala da svaka četvrta mlada osoba…

Mladi u Srbiji se osećaju anksiozno, svaki drugi doživeo nasilje, a polovina želi da se iseli iz zemlje

17 Jan 2024, 9:53

Polovina mladih u Srbiji oseća se anksiozno, svaki drugi doživeo je nasilje, ali je sve više onih koji nasilje opravdavaju…

Otvoren Infokutak za mlade u Kostolcu

23 Nov 2023, 14:26

Gradska opština Kostolac potpisala je memorandum sa GIZ-om koji u Srbiji sprovodi projekat „Perspektiva za…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDva nova leka za multipla sklerozu…

Na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države i koju je nedavno usvojila Vlada…

18 Mar 2024, 12:31

EkonomijaPolaganje kamena temeljca nove…

Za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE "Šoji Srbija" vrednosti…

18 Mar 2024, 12:29

DruštvoPrevencija i rana dijagnostika…

Mart je mesec posvećen borbi protiv maligniteta. Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva…

18 Mar 2024, 12:03

Kursna lista