ODELJENJE ODRŽAVANJA TURBOGENERATORSKOG POSTROJENJA
   23 Mar 2019, 14:52    Kostolac    Sat TV    Tatijana Spasojević


ODELJENJE ODRŽAVANJA TURBOGENERATORSKOG POSTROJENJA

NAJVAŽNIJE POSTROJENJE U TERMOELEKTRANAMA SVAKAKO JE TURBOGENERATORSKO O KOME BRINE POSEBNA GRUPA ODRŽAVAOCA. STALNO UČENJE I USAVRŠAVANJE JE TEMELJ POUZDANOSTI I EFIKASNOSTI U TERMOELEKTRANI KOSTOLAC B


Ispunjavanje proizvodnih planova je prvi i osnovni zadatak u termoelektrani. Rezultati se ne postižu bez velikog zalaganja svih zaposlenih i u sektoru proizvodnje i u sektoru održavanja. Svake godine TE „Kostolac B“ sa svojih 700 megavata instalisane snage preda elektroenergetskom sistemu više od četiri milijarde kilovat-časova. Stabilan i pouzdan rad blokova jeste osnovni zadatak Odeljenja tehničko-tehnološke pripreme održavanja turbogeneratorskog postrojenja. Po rečima Dalibora Stevića, koji je inače rukovodilac odeljenja održavanja turbogeneratorskog postrojenja ova služba se sastoji iz tri dela:turbine i turbogeneratora u užem smislu, zatim armature i pomoćnih uređaja.

"Naša osnovna delatnost je mašinsko održavanje turbogeneratorskog postrojenja koje se sastoji od turbine, generatora kao i svih mašinskih uređaja u mašinskoj sali. To su sve pumpe, manje i veće složenosti, kao i uređaji koji se ne nalaze samo u mašinskoj sali, već i kotlarnici. Održavamo i kompletnu armaturu srednjeg i visokog pritiska različite složenosti. To bi bio u kratkim crtama osnovni delokrug rada naše službe. Naš posao podrazumeva planiranje održavanja, njegovo sprovođenje i podrazumeva obezbeđivanje svih onih rezervnih delova koji su neophodni za održavanje - kaže dr Dalibor Stević.Inače treba istaći da se u ovoj službi izuzetno polaže na stručnost kadrova, a u prilog tome govori i podatak da je Dalibor Stević nakon završenih osnovnih i postdiplomskih studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu  odbranio i Doktorsku disertaciju na Katedri za automatsko upravljanje na Mašinskom fakultetu  sa temom u kojoj se značajan deo odnosi na termotehniku i razmenjivače toplote. Stručno usavršavanje je veoma važno a  tu su i mnogobrojne licence koje Stević poseduje.

Kada se govori o turbini, tu pripada i turbogenerator u užem smislu, sve pumpe mašinske sale, odnosno sva mašinska oprema a o tom delu nam je govorio Bojan Trajkovski, vodeći inženjer za turbo generatore i pumpe
Naš osnovni fokus se odnosi na staranje i brigu o stabilnom funkcionisanju turbogeneratorskog postrojenja i pumpe koje se nalaze u mašinskoj sali, crpnoj stanici i deo pumpi koji se nalazi u kotlarnici. Posao mašinskog inženjera u savremenoj termoelektrani. kao što je naša, zahteva veliko zalaganje na više polja, budnost i pozornost na samom terenu, kao i kontinuirano usavršavanje i učenje.

U ovoj termoelektrani radim od 2008. godine i zahvalan sam na činjenici da sam mogao da pratim razvoj. Izvršene su sveobuhvatne revitalizacije blokova B1 i B2, nakon čega je usledila proizvodnja električne energije u skladu sa projektovanim parametrima. Ove godine nas čeka kapitalni remont na turbogeneratoru bloka B2, koji će trajati pola godine. Pripreme za ovakav remont su veoma obimne, tako da je dokumentacija pripremana još 2017. i prošle godine je usledilo i otvaranje pristiglih ponuda i potpisivanje ugovora – rekao je Trajkovski.

Posebna celina  u okviru ovog odeljenja je zadužena održavanje  armature,  koje se nalaze u mašinskoj sali i kotlarnici a ovim delom posla rukovodi vodeći inženjer za armaturu Dragiša Nestorović.− Kolege i ja se trudimo da svaki ventil osposobimo, bilo da su kvar prijavile kolege iz proizvodnje ili je uočen preventivnim pregledima – rekao je Nestorović. 
 
O pomoćnim objektima stara se grupa radnika na čelu sa Miroljubom Jovićem, diplomiranim inženjerom mašinstva i vodećim inženjerom za pomoćne objekte.
To su uređaji koji ne pripadaju glavnom tehnološkom procesu proizvodnje, ali služe kao pomoćni uređaji. Tu pripada grejanje, klimatizacija, hidrantska mreža, zatim deo postrojenja u crpnoj stanici, kompresorska stanica, jedna za pepeo a druga za šljaku, odnosno svi uređaji za pripremu vazduha pod pritiskom, koji se koristi na različite načine u tehnološkom procesu, kao i dizalice, kranovi i liftovi.
Korektna saradnja sa zaposlenima u samoj termoelektrani, kao i sa brojnim podizvođačima, uslov je da se bilo koji zacrtani cilj i ostvari kako je planirano ističe rukovodilac ove službe Stević.

VIDEO JE U PRILOGU!

 Slične vesti

MARKOVIĆ O KAPITALNIM INVESTICIJAMA I PROJEKTIMA EPS-A

18 Oct 2019, 14:42

U PROTEKLOM PERIODU INVESTIRANO VIŠE OD 388 MILIONA EVRA U  REVITALIZACIJU KOSTOLAČKIH TERMOELEKTRANA, OD ČEGA…

PLAN PREMAŠEN ZA 6,7 ODSTO

30 Jul 2019, 12:59

ELEKTROENERGETSKOM SISTEMU JE PREDATO 3,5 MILIJARDI KILOVAT-ČASOVA IZ KOSTOLAČKOG OGRANKA ELEKTROPRIVREDE SRBIJE.

MINISTAR ANTIĆ: DOBIJENA SEDMA DOZVOLA ,NAJVAŽNIJA ZA IZGRADNJU BLOKA B3 U KOSTOLCU

16 Apr 2019, 14:52

KINESKA DELEGACIJA I PREDSTAVNICI MINISTARSTVA RUDARSTVA I ENERGETIKE, ELEKTROPRIVREDE SRBIJE I KINESKE KOMPANIJE „CMEK“…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKNJIŽEVNO VEČE: PROMOCIJA ČASOPISA…

SAVEZ POTOMAKA RATNIKA SRBIJE 1912-1920., UDRUŽENJE POTOMAKA  RATNIKA 1912-1920.GRADSKA…

12 Dec 2019, 22:36

DruštvoPROMOCIJA KNJIGE STRANAC U SOPSTVENOJ…

U SVEČANOJ SALI NARODNE BIBLIOTEKE ILIJA M PETROVIĆ PREDSTAVLJENA JE KNJIGA  STRANAC…

12 Dec 2019, 15:12

DruštvoNOVI DISPEČERSKI CENTAR VI BTO…

U OKVIRU IZGRADNJE NOVOG ŠESTOG BTO SISTEMA, U DELU ELEKTROPROJEKTOVANJA „PAKETA…

12 Dec 2019, 15:03

Kursna lista