Odalović: Izlaznost od preko 30 odsto daje pun legitimitet referendumu
   18 Jan 2022, 9:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Odalović: Izlaznost od preko 30 odsto daje pun legitimitet referendumu

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović kaže za RTS da je izlaznost na referendumu bila očekivana, a da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.


Veljko Odalović kaže da je izlaznost na referendumu o promenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe bila na očekivanom nivou.

  "Izlaznost je velika u odnosu na kratak rok i na jednu temu koja nije previše zaintrigirala širu javnost. To je usko stručna tema, ali izlaznost od preko 30 odsto je nešto što u svakom slučaju daje pun legitimitet sprovedenom referendumu jer blizu dva miliona ljudi je izašlo na referendum", ističe Odalović.

Naglašava da su rezultati potvrdili da je put kojim su pošli vlada i predlagači Akta dobio podršku.

Odalović kaže da je Aljbin Kurti pokušao da dobije u kosovskom parlamentu verifikaciju svojih stavova koje je ranije izrekao i da je preduzeo mnoge radnje da spreči Srbe sa Kosova i Metohije da glasaju na referendumu.

"Žao mi je što su oni koji su na njega vršili pritisak radili to dosta nežno i on je ocenio da je to nebitno. Nisu uspeli da ga nateraju da promeni retoriku i stav", ističe Odalović.

Kaže da je apsurd što je Kurti mogo da glasa u tuđoj državi - Albaniji, a Srbi ne mogu u svojoj.

"To njega ne interesuje. On ima neki svoj cilj i dosta je autističan. Očigledno je da ovo ne bi mogao da radi, a da nema neku podršku. Snaga onih koji ga ubeđuju je mnogo veća od načina na koji postupaju. I grupa Kvinte i evropski i američki posrednici, svi oni imaju mehanizme", smatra Odalović.

Ističe da se nada da će prevladati razum i da će oni koji ponavljaju da je dijalog jedino rešenje naterati Prištinu da se vrati dijalogu i pronalaženju rešenja koja neće poniziti ni Beograd ni Prištinu.


"Ovo je trenutak alarm za međunarodnu zajednicu da shvati šta se dešava na prostoru Kosova i Metohije", naglašava Odalović.  Slične vesti

Referendum je prošao, ostalo još mnogo posla-godinu dana za donošenje novih pravosudnih zakona

1 Feb 2022, 9:40

Građani su se o izmenama Ustava izjasnili 16. januara i većinski podržali – sa gotovo 60 odsto glasova "za". Kada budu saopšteni…

RIK: 59,73 odsto izašlih birača glasalo "da"-obrađeno 98,47 odsto glasačkih mesta

17 Jan 2022, 11:21

Građani Srbije su se na referendumu izjasnili sa 59,73 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava u delu…

Dačić za RTS: Referendum održan u demokratskoj atmosferi

17 Jan 2022, 9:21

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić smatra da je izlaznost na referendumu od oko 30 odsto "sasvim dobar rezultat" i…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista