Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite
   16 Mar 2023, 9:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da očekuje da će predsednik Srbije večeras izneti više detalja iz razgovora sa međunarodnim predstavnicima, kao i da će u Ohridu ponoviti koje su crvene linije Beograda. Ističe da je naša strana u dobroj veri poštovala potpisano za razliku od Prištini. Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite, rekao je Odalović.


Dva dana uoči sastanka u Ohridu održani su brojni sastanci na najvišem vrhu – juče je u Beograd stigao državni sekretar i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a pre toga u Beogradu i Prištini je boravio Miroslav Lajčak.


Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović očekuje da će predsednik Vučić večeras saopštiti više detalja o razgovorima sa međunarodnim predstavnicima.


"Nema ih mnogo sem opštih informacija, saopštenja, poruka, ali i ono što očekujem je da naše crvene linije ponovi u Ohridu", rekao je Odalović.


Smatra da je međunarodna zajednica blizu toga da shvati da je potrebno najpre da se formira ZSO i do čega je dovelo deset godina nečinjenja i izbegavanja.


"Bili smo na ivici ozbiljnih potencijalnih sukoba, iako ih nismo ničime izazvali, a Kurti je raznim potezima, militarizacijom severa naše južne pokrajine, hapšenjima, maltretiranjima i svime kroz šta smo prošli, pokazao da je bio spreman za ozbiljnije sukobe, da neki svoj zacrtani cilj ostvari i prostor uspostavi punu kontrolu na sevetu", rekao je Odalović.


Očekuje da će predsednik insistirati na stavovima Beograda i da će za tako nešto dobiti podršku međunarodnih zvaničnika. 

Uključivanje SAD dalo novu snagu


Odalović ističe da uključivanje SAD i njihovog visokog predstavnika govori o tome da postoji novi vetar, nova snaga, kao i dokument koji je otvorio proces novom dijalogu, kao i da je međunarodna zajednica rešila da natera Prištinu da ispuni svoje obaveze.


"Evropa je bila nemoćna, Priština je ignorisala dijalog koji su vodili međunarodni zvaničnici i njihovo odbijanje da razgovaraju o bilo čemu sem međunarodnom priznanju je bilo neprihvatljivo za nas", rekao je Odalović.


Napominje da je Briselskim sporazumom iz 2013, Planom implementacije iz 2015, ali i obavezama koje su ugovarane pre 2013. trebalo da se pomogne i Srbima i Albancima, a ne samo da se rešavaju problemi Srba.

"Srbija je u dobroj veri poštovala potpisano, a Priština nije htela ništa da ispuni. Međunarodna zajednica nije imala načina ili nije htela da natera Prištinu da ispuni obaveze. Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite", rekao je Veljko Odalović.Slične vesti

Ministarstvo kulture: I dalje ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti kulturno nasleđe na KiM

17 Mar 2023, 10:48

Ministarstvo kulture saopštava da je i danas, 19 godina nakon pogroma, kulturna baština na teritoriji Kosova…

Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

17 Mar 2023, 10:45

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje…

Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum

15 Mar 2023, 9:43

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da je jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista