Od sredine oktobra i srebrna maska štitiće nas od korone
   2 Oct 2020, 12:00        politika.rs    Jovana Kuzmanović


Od sredine oktobra i srebrna maska štitiće nas od korone

Primenjujući nanotehnologiju i trajno vezujući jone srebra i zeolita za tkaninu, domaći proizvođači su ostvarili još bolju zaštitu od virusa

Petrovac na Mlavi – Na tržištu Srbije i regiona sredinom oktobra će se pojaviti novi proizvod, „srebrna maska”, u veličinama za decu i odrasle s dodatnim nivoom zaštite, koji je nastao kao rezultat povezivanja domaćih proizvođača kompanija „Koloid” i „Galenika farmacija”. „Srebrna maska”, do čije proizvodnje u pogonu u Petrovcu na Mlavi je došlo uz posredovanje Privredne komore Srbije (PKS), rezultat je primene savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolita putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu, što predstavlja dodatni nivo zaštite, prenosi Tanjug.

Sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević prilikom obilaska proizvodnih kapaciteta izjavila je da je partnerstvo „Galenika farmacije” i „Koloida” odličan model za stvaranje domaćih inovativnih proizvoda, konkurentnih i na međunarodnom tržištu.

– Očekujem da će ova saradnja biti odličan primer drugima da se povezuju, razmenjuju ideje, razrađuju rešenja i kreiraju kvalitetne proizvode. Privredna komora Srbije uvek će biti institucionalna podrška domaćoj prerađivačkoj industriji i njenim nastojanjima da stvori nove vrednosti – rekla je Vučićevićeva.

Direktorka „Galenika farmacije” LJiljana Topić istakla je da ta kompanija proizvodi zaštitnu opremu, sterilne i nesterilne proizvode i ima preko 50 različitih medicinskih sredstava upisanih u registar koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva. – U delu u Petrovcu smo usko specijalizovani za proizvodnju zaštitnih maski za decu i odrasle. Prepoznali smo strateškog partnera kompaniju „Koloid” i krenuli smo u prvi korak, u proizvodnju srebrnih koloidnih dečjih maski, a prve količine će biti isporučene do 10. oktobra – rekla je direktorka Topić.

„Galenika farmacija” sada u novom pogonu u Petrovcu na Mlavi pravi 200.000 zaštitnih dečjih maski, a posle njih počeće i proizvodnja za odrasle maski s jonima srebra. Ova kompanija proizvodi sterilne i nesterilne komprese, flastere, hanzaplaste, zavojne i sanitetske materijale, auto-apoteke, ormariće i torbice za prvu pomoć.

Generalni direktor „Koloida” Božidar Backović ističe da su njihovi najbolji stručnjaci uspeli da zajedničkom saradnjom integrišu jonsko srebro i zeolite putem ultrazvuka, što je tehnologija ultrazvučne jonizacije, i da to srebro zadrže dugotrajno u samoj tkanini maske. Tako, objasnio je, obezbeđuju dodatnu antimikrobnu zaštitu i produžuju period trajanja maske.

U saradnji sa Fondacijom Novak Đoković prva serija srebrnih maski za decu od 100.000 komada biće donirana đacima prvacima osnovnih škola širom Srbije.

 



Slične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista