Od sredine oktobra i srebrna maska štitiće nas od korone
   2 Oct 2020, 12:00        politika.rs    Jovana Kuzmanović


Od sredine oktobra i srebrna maska štitiće nas od korone

Primenjujući nanotehnologiju i trajno vezujući jone srebra i zeolita za tkaninu, domaći proizvođači su ostvarili još bolju zaštitu od virusa

Petrovac na Mlavi – Na tržištu Srbije i regiona sredinom oktobra će se pojaviti novi proizvod, „srebrna maska”, u veličinama za decu i odrasle s dodatnim nivoom zaštite, koji je nastao kao rezultat povezivanja domaćih proizvođača kompanija „Koloid” i „Galenika farmacija”. „Srebrna maska”, do čije proizvodnje u pogonu u Petrovcu na Mlavi je došlo uz posredovanje Privredne komore Srbije (PKS), rezultat je primene savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolita putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu, što predstavlja dodatni nivo zaštite, prenosi Tanjug.

Sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević prilikom obilaska proizvodnih kapaciteta izjavila je da je partnerstvo „Galenika farmacije” i „Koloida” odličan model za stvaranje domaćih inovativnih proizvoda, konkurentnih i na međunarodnom tržištu.

– Očekujem da će ova saradnja biti odličan primer drugima da se povezuju, razmenjuju ideje, razrađuju rešenja i kreiraju kvalitetne proizvode. Privredna komora Srbije uvek će biti institucionalna podrška domaćoj prerađivačkoj industriji i njenim nastojanjima da stvori nove vrednosti – rekla je Vučićevićeva.

Direktorka „Galenika farmacije” LJiljana Topić istakla je da ta kompanija proizvodi zaštitnu opremu, sterilne i nesterilne proizvode i ima preko 50 različitih medicinskih sredstava upisanih u registar koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva. – U delu u Petrovcu smo usko specijalizovani za proizvodnju zaštitnih maski za decu i odrasle. Prepoznali smo strateškog partnera kompaniju „Koloid” i krenuli smo u prvi korak, u proizvodnju srebrnih koloidnih dečjih maski, a prve količine će biti isporučene do 10. oktobra – rekla je direktorka Topić.

„Galenika farmacija” sada u novom pogonu u Petrovcu na Mlavi pravi 200.000 zaštitnih dečjih maski, a posle njih počeće i proizvodnja za odrasle maski s jonima srebra. Ova kompanija proizvodi sterilne i nesterilne komprese, flastere, hanzaplaste, zavojne i sanitetske materijale, auto-apoteke, ormariće i torbice za prvu pomoć.

Generalni direktor „Koloida” Božidar Backović ističe da su njihovi najbolji stručnjaci uspeli da zajedničkom saradnjom integrišu jonsko srebro i zeolite putem ultrazvuka, što je tehnologija ultrazvučne jonizacije, i da to srebro zadrže dugotrajno u samoj tkanini maske. Tako, objasnio je, obezbeđuju dodatnu antimikrobnu zaštitu i produžuju period trajanja maske.

U saradnji sa Fondacijom Novak Đoković prva serija srebrnih maski za decu od 100.000 komada biće donirana đacima prvacima osnovnih škola širom Srbije.

 Slične vesti

KAKO MI JE RODITELJSTVO POSTALO LAKŠE I LEPŠE JER SAM SHVATILA DA- NE MORAM DA BIJEM SVAKU BITKU

2 Oct 2020, 9:40

Ako birate bitke koje bijete, pa one nevažne preskočite, ostaće vam daleko više živaca i energije za one stvarno…

Deca nam se rađaju čista ko suza. Sve što legne u njihovu glavu i na njihovo srce do nas je

24 Sep 2020, 10:40

Deca nam se rađaju čista ko suza.
Ne izlaze iz majčinih utrobi sa ajfonima i tabletima i besplatnim wifi-om.
Bosa…

Namirnice koje ne goje: Uživajte u ovoj hrani bez griže savesti!

23 Sep 2020, 9:13

Iako je pravilo da za uspešno mršavljenje moramo da se odreknemo večere, lagana hrana pre spavanja može da…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista