OD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE NOVI PREDMET U ŠKOLI
   26 May 2020, 13:39        Tanjug    Maja Stepanović


OD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE NOVI PREDMET U ŠKOLI

Od septembra prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, međutim fond časova se neće menjati jer će on zameniti Projektnu nastavu, rekla je za Tanjug pomoćnica ministra prosvete Biljana Marić.
- Projektnu nastavu kao nastavni predmet ukidamo, ali projektna nastava kao metoda rada i dalje ostaje zastupljena - objasnila je je Marić.
Učenicima prvog ciklusa osnovnog obrazovanja Digitalni svet će predavati nastavnici razredne nastave, koji su, kažže, kompetentni da predaju novi predmet.
- Nastavnici koji su u obrazovnom sistemu, bez obzira na godine rada ili iskustvo, raspolažu određenim kompetencijama koje su po programu nastave i učenja neophodne za realizaciju novih sadržaja. Svi pedagoški fakulteti od 1993. godine imaju u svojim studijskim programima, dva nastavna predmeta informatiku i obrazovne tehnologije. Tako da svi koji su završili učiteljske fakultete prošli tu oblast - kazala je Biljana Marić, te potvrdila da će Ministarstvo pružiti svim prosvetarima pomoć u vidu obuke za novi predmet.
Prema njenim rečima, nastavnicima će biti i na raposlaganju propratni materijali za realizaciju obuke u pisanom i digitalnom obliku, a novi predmet, dodaje, podrazumeva opštu priču o digitalnom svetu, o primeni digitalnih tehnologija, o tome gde se mogu koristiti, upoznavanje sa dobrim i lošim stranama digitalnog sveta, o bezbednosti i pravilnoj upotrebi tehnologija...
- U protekla dva meseca smo najbolje mogli da vidimo koliko je bitno da deca znaju razne načine komunikacije - navela je, Marić i objasnila da će se kroz novi nastavni predmet deci pružžiti osnovna znanja iz digitalnog sveta koja će se kasnije kroz više ražrede nadograđivati.
Projekat Digitalni udžbenici je već nekoliko godina zastupljen u sistemu obrazovanja i postoje takvi udžbenici za prvi razred, a Marić kaže da deca treba da ovladaju kako da ga koriste i to će upravo naučiti kroz novi predmet.
- Do sada su to činili uz pomoć roditelja, mada i dalje verujem da će školarcima trebati pomoć, ali idemo na to da jednog prvaka osposobimo da on sam možže da koristi digitalni udžbenik. To je jedan od ključnih razloga zašto je došlo uvođenja novog predmeta - zaključuje Biljana Marić.
 Slične vesti

Šarčević: Ministarstvo da se pripremi za onlajn nastavu u septembru

1 Jul 2020, 11:38

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi…

Ministarstvo prosvete: Verska nastava neće biti ukinuta

30 Jun 2020, 12:59

Stručno uputstvo za formiranje odeljenja i grupa izbornih predmeta ne dovodi do ukidanja verske nastave, saopštilo…

Počinju prijemni ispiti za fakultete osim znanja za polaganje potrebna i maska

29 Jun 2020, 14:03

Počinje trka za indeks fakulteta Univerziteta u Beogradu. Najveće interesovanje je za Fakultet organizacionih nauka, ali…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista