Od raka godišnje oboli oko 350 mališana
   15 Feb 2019, 13:38        krstarica    Maja Kostić


Od raka godišnje oboli oko 350 mališana

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 350 mališana.Precizni podaci o broju obolelih i uspešnosti lečenja ne postoje, jer Srbija nema „kancer registar“. U ovom momentu leči se oko 200 malih heroja, kažu u Nacionalnom udrženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), navodeći da je broj obolelih svake godine veći za oko dva odsto.
NURDOR je danas organizovao brojne manifestacije u više od 30 gradova širom Srbije, a centralna manifestacija s muzičkim programom bila je u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.
Tačno u 13 sati, pod sloganom „I ja se borim“ simbolično su pustili zlatni balon u obliku srca u znak podrške svim mališanima koji se trenutno leče, ali i onima koji nisu uspeli da se izbore sa opakom bolešću.
Član UO NURDOR-a Ljubiša Stanić kaže da će sredstva prikupljena na današnjim manifestacijama biti usmerena na proširenje kapaciteta roditeljskih kuća.
„U Beogradu imamo tri roditeljske kuće, ali su ti kapaciteti mali. Svesni smo da je broj dece obolele od raka sve veći, tako da moramo da proširujemo kapacitete“, rekao je Stanić za Tanjug.
On je dodao da Beograd, kao najveći centar gde se leči najveći broj mališana iz cele Srbije, zahteva mnogo veće kapacitete.
„To su uglavnom roditelji i deca koji dolaze iz unutrašnjosti i njima je, uz sve ostalo, potreban i smeštaj“, istakao je Stanić i podsetio na je NURDOR u Nišu izgradio Dečju bolnicu za lečenje mališana obolelih od raka, koja je po evropskim standardima i koja ima 15 smeštajnih kapaciteta, a ranije je imala pet.
Svake godine u svetu od raka oboli oko 160.000 dece, a maligne bolesti odnesu godišnje oko 90.000 dečjih života.Slične vesti

Nutricionistički plan čišćenja organizma: 7 DETOKS DANA

14 May 2019, 11:15

Ideja ovog detoks programa* jeste da se organizam očisti od nagomilanih toksina, da se odmori i isceli. Detoks je baziran…

VAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ I KOLEKTIVNA ODGOVORNOST

24 Apr 2019, 11:45

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Vakcinacija je kolektivna…

Glasajte da akcija CIF-a čisti Požarevac

11 Apr 2019, 11:33

Društveno odgovorna akcija kompanije Unilever „CIF čisti Srbiju“ ušla je u finalni krug glasanja,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZabavaHolandija je pobednik Eurosonga

Pobednik 64. Evrovizije je Holandija, a naša Nevena Božović sa pesmom "Kruna" je…

19 May 2019, 1:25

SportĐoković u finalu sa Nadalom!

Novak uspeo da stigne do novog finala Rima. Argentinci odgovaraju Novaku u Rimu.…

18 May 2019, 22:50

PolitikaĐURIĆ: IZBORI NA KOJIMA SE BRANI…

Predsednik Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su separatisti na Kosmetu…

18 May 2019, 13:28

Kursna lista