Od raka godišnje oboli oko 350 mališana
   15 Feb 2019, 13:38        krstarica    Maja Kostić


Od raka godišnje oboli oko 350 mališana

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 350 mališana.Precizni podaci o broju obolelih i uspešnosti lečenja ne postoje, jer Srbija nema „kancer registar“. U ovom momentu leči se oko 200 malih heroja, kažu u Nacionalnom udrženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), navodeći da je broj obolelih svake godine veći za oko dva odsto.
NURDOR je danas organizovao brojne manifestacije u više od 30 gradova širom Srbije, a centralna manifestacija s muzičkim programom bila je u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.
Tačno u 13 sati, pod sloganom „I ja se borim“ simbolično su pustili zlatni balon u obliku srca u znak podrške svim mališanima koji se trenutno leče, ali i onima koji nisu uspeli da se izbore sa opakom bolešću.
Član UO NURDOR-a Ljubiša Stanić kaže da će sredstva prikupljena na današnjim manifestacijama biti usmerena na proširenje kapaciteta roditeljskih kuća.
„U Beogradu imamo tri roditeljske kuće, ali su ti kapaciteti mali. Svesni smo da je broj dece obolele od raka sve veći, tako da moramo da proširujemo kapacitete“, rekao je Stanić za Tanjug.
On je dodao da Beograd, kao najveći centar gde se leči najveći broj mališana iz cele Srbije, zahteva mnogo veće kapacitete.
„To su uglavnom roditelji i deca koji dolaze iz unutrašnjosti i njima je, uz sve ostalo, potreban i smeštaj“, istakao je Stanić i podsetio na je NURDOR u Nišu izgradio Dečju bolnicu za lečenje mališana obolelih od raka, koja je po evropskim standardima i koja ima 15 smeštajnih kapaciteta, a ranije je imala pet.
Svake godine u svetu od raka oboli oko 160.000 dece, a maligne bolesti odnesu godišnje oko 90.000 dečjih života.Slične vesti

Nemojte izbegavati skrining-preglede, mogu da vam sačuvaju život

19 Sep 2019, 13:46

Kod lekara najčešće idemo tek kada nas nešto zaboli i kada sami zaključimo da nešto nije u redu. Na nesreću, u ranoj fazi…

NACIONALNI DAN PEŠAČENJA BIĆE OBELEŽEN 14. SEPTEMBRA I U POŽAREVCU

13 Sep 2019, 14:11

NACIONALNA AKCIJA „DAN PEŠAČENJA – SRBIJA 2019“ PO SLOGANOM „SRBIJA ŠETA“ BIĆE…

Do kraja godine centar tradicionalne kineske medicine na VMA

12 Sep 2019, 13:01

Do kraja godine na VMA bi trebalo da bude otvoren centar za tradicionalnu kinesku medicinu za koji će kineska strana donirati…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU VRTIĆU DUŠKO RADOVIĆ NOVA MESTA…

U VRTIĆU DUŠKO RADOVIĆ  IZVRŠENA JE PRENAMENA PROSTORIJA I ADAPTIRANA ZA …

19 Sep 2019, 14:35

Kultura56 MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA…

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC ORGANIZUJU MEĐUNARODNE SUSRETE…

19 Sep 2019, 14:34

DruštvoKUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU…

U organizaciji Udruženja  građana ,,Svet reči’’u Velikoj Plani  održan…

19 Sep 2019, 14:20

Kursna lista