Od prihvatilišta do brokera - kako je Denis Simanović našao svoj put
   25 May 2022, 9:46    Beograd    rts    Elena Marjanović


Od prihvatilišta do brokera - kako je Denis Simanović našao svoj put

Svratišta ili prihvatilišta često su jedine adrese koje znaju deca koja rastu sama, žrtve su nasilja ili su zanemarena. Trenutno u Prihvatilištu za decu Beograda živi tridesetoro dece. Osamdeset hiljada ih je prošlo kroz ovo prihvatilište za 64 godine, a jedan od njih je i Denis Simanović.Denis Simanović je dočekao našu ekipu ispred brokerske kompanije u kojoj radi od prošle godine. To nije jedino njegovo zanimanje, vikendom je i frizer.

  Od osamnaeste do tridesetdruge godine, koliko sada ima, naučio je bar još tri zanata – jer je već sa 18 morao da počne sam da se stara o sebi.

Uoči punoletstva napustio je Dom za decu i omladinu "Jovan Jovanović Zmaj" na Voždovcu. Takva su pravila.

"Najteži momenat je taj sam izlazak iz doma, gde naviknete da dišete na nos i neko dođe i zapuši vam nos, to je taj osećaj bukvalno, tako da ne bi voleo da to iko doživi na taj način na koji sam ja doživeo, a to je da sam prosto bio sam, sam sa samim sobom i nisam imao kome da se obratim i bilo je jako teško", kaže Denis.

U vreme velike inflacije devedesetih, zbog nedostatka novca, trogodišnjeg Denisa Simanovića, roditelji su morali da ostave u Domu za decu "Jovan Jovanović Zmaj" na Voždovcu.

Od tada je bio pod budnim okom socijalnih radnika, ali, kako kaže, to nijednom detetu ne može da nadomesti roditeljsku pažnju, ljubav i sigurnost. Opravdano je, jako mlad, kako kaže pravio "gluposti" za koje je bio kažnjavan.

Uprkos tome i svemu što ga je snašlo od ranog detinjstva, nekako je izašao na "pravi put". U želji da druga deca ne prolaze kroz ono što je on morao, danas je aktivni član Udruženja "Moj krug", koje pomaže onima koji su tek na pragu života izvan sistema socijalne zaštite.

"Poruka za mlade koji napuštaju sistem, odnosno započinju sistem van socijalne zaštite jeste ta da budu istrajni u svojim željama da budu jaki i da se bore, jer oni su svi mali borci," ističe Denis.

U Prihvatilištu za decu Beograda trenutno je 30 malih boraca. Ovo je jedna od socijalnih institucija u Beogradu koja se bavi najosetljivijim grupama dece od sedam do 18 godina. Čak 75.000 mališana pronašlo je utočište u ovoj instituciji za 64 godine, koliko postoji, a jednoj trećini njih ovo je bila usputna stanica do različitih domova za decu.


"To su deca za koju je to u tom trenutku najbolje moguće rešenje, mi ostajemo u kontaktu sa njima i uvek im je dostupna mogućnost da se savetuju, da dođu, a i naše kolege nastavljaju gde smo mi stali i deca jednostavno prelaze iz jednog teškog životnog okruženje, u nešto što je lepše, drugačije, sazrevaju i naravno postaju korisni članovi našeg društva", kaže direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković.

Ovo prihvatilište otvoreno je 24 sata sedam dana u nedelji. Prema zakonu, deca ovde mogu da borave najduže šest meseci, a za to vreme obezbedi se najbolje rešenje za svakog od njih pojedinačno. Ipak, više nego drugima budućnost im je neizvesna. Ako ih čeka put do zvezda posut trnjem, onda je Denis tuda već prošao.Slične vesti

Rad od kuće ili povratak na posao - od čega zavisi odluka

16 Apr 2022, 10:24

Nije tako davno bilo kada su svi koji su to mogli radili onlajn. Došlo je, međutim, vreme da se većina vrati na posao. Ipak,…

Uprava GO Kostolac povećava broj zaposlenih

29 Oct 2021, 11:42

Zbog povećanog obima posla u Upravi Gradske opštine Kostolac predviđene su određene izmene kadrovskog plana.

Dug spisak problema mladih koji veruju da ni o čemu ne odlučuju i da se ništa ne pitaju

12 Aug 2021, 11:27

Nezaposlenost, obrazovanje, nerešeno stambeno pitanje su godinama najveći problemi mladih. Od 2017. godine, od kada Krovna…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista