Od prekršajne kazne do zatvorskih dana - novac ili robija, dilema koja se ne isplati
   3 Apr 2024, 10:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


Od prekršajne kazne do zatvorskih dana - novac ili robija, dilema koja se ne isplati

Lakši prekršaji iz oblasti komunalnog reda i saobraćaja mogu se, odlukom Prekršajnog suda, zameniti zatvorom, maksimalno do 90 dana. Poslednjih godina manje je prekršajnih kazni, ali je naplata velika, što znači da ljudi na kraju plate. Ipak, ima i onih koji izaberu da odu u zatvor zbog nevezivanja pojasa u automobilu ili korišćenja mobilnnog telefona tokom vožnje.


Kada se prekršajna kazna pretvori u zatvorsku, dan vredi 1.000 dinara. Ima onih koji novčanu kaznu nikako ne bi zamenili za zatvor, ali i onih koji to hoće pošto-poto, kažu advokati.


Sudije tvrde da posle noći provedene u zatvoru, rodbina plati ostatak.


Prekršajni nalog ima tačno određenu novčanu kaznu i ispisuje se za najlakše prekršaje.


“Iz oblasti komunalnog reda, zatim saobraćaja... Vezivanje pojaseva, mala prekoračenja brzine, korišćenje mobilnog telefona u vožnji, ako nemate kartu u javnom prevozu, ne poštujete odluku o komunalnom redu po pitanju parkiranja“, kaže v. d. predsednika Prekršajnog suda Olivera Ristanović.


Zakon dopušta da se prekršajna kazna prepolovi, ako se plati u roku od 8 dana, ili da se u roku žalite. Kada i taj rok istekne, sud može novčanu kaznu da pretvori u zatvorsku, iako ne dođete u sudnicu.


“Sud ne vodi postupak, ne utvrđuje činjenice iz tog naloga, već samo prinudno izvršava. I takva novčana kazna se rešenjem o izvršenju uglavnom zamenjuje u kaznu zatvora“, navodi Ristanović.


Sud sve ređe šalje na društveno koristan rad


Prošle godine sud je 30.000 kazni zamenio zatvorom. Iako je dan zatvora skuplji za društvo, sudije sve ređe krivce upućuju na društveno koristan rad u neko javno preduzeće.


“Lice koje dobije poziv od Uprave za izvršenje alternativnih sankcija se uglavnom tom pozivu ne odazove ili rad ne izvrši u onom broju sati koji je određen rešenjem suda. Nakon toga sud mora da preinačuje to rešenje“, dodaje Ristanović.


A advokati kažu da se vredi žaliti na novčanu kaznu, izneti svoje viđenje, ponuditi svedoke…


“Ne samo da se oslobode, nego da umanje recimo svoju kaznu. Nije isto da li je izrečena kazna 150.000 dinara, primera radi, ili da na kraju dobijete da je platite 100.000 dinara. Takođe, velika je bitka oko kaznenih poena u saobraćaju. Za to se isto građani bore, jer ne žele da izgube vozačku dozvolu“, kaže advokat Željko Simić.


Kada se ide u zatvor


U zatvor se ne ide momentalno. Potrebno je da vam sud uruči rešenje i pouku, odnosno da vam ukaže na mogućnost da u određenom roku ipak platite kaznu.


Bitno je da vas obaveste, ali i da li će vas pošta, patrola ili kurir naći.


"Ta odluka se građaninu dostavlja. Međutim, ako je građanin u međuvremenu promenio adresu, nije dostupan ili izbegava prijem sudskih pismena, obaveštenje i sve ostalo će mu biti dostavljeno preko oglasne table suda, s tim što sud uglavnom pokušava dostavljanje i preko sudskog kurira, a u nekim slučajima i preko MUP-a“, objašnjava advokat.


Prekršajni nalozi zastarevaju za maksimalno dve godine od momenta kada je novčana kazna postala pravosnažna, ali ne treba rizikovati. Ako ste izbegli presude i naloge za privođenje, možda vas sačekaju na granici kad krenete na more.Slične vesti

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju.

19 Apr 2024, 17:22

U periodu od 22. do 28. aprila 2024. godine, obeležava se Nedelja prevencije povreda u saobraćaju. Navedeni događaj obeležava…

Pojačana kontrola saobraćaja uoči prvomajskih praznika

13 Apr 2024, 11:57

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024.…

PU: Kod mladića pronađene četiri kesice marihuane, sumnja se da je bila namenjena daljoj prodaji

8 Apr 2024, 16:04

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu, uhapsili…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

DruštvoOve nedelje kukuruz najtrgovanija…

Tokom ove sedmice preko Produktne berze prometovano je 4.525 tona robe finansijske vrednosti…

22 Apr 2024, 11:01

EkonomijaPrihodi i izdaci u 2003. viši…

U 2023. godini, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu (sva domaćinstva)…

22 Apr 2024, 10:58

Kursna lista