Od ponoći nove cene putarina, ko ima pravo na popust
   9 Jul 2024, 10:51    Beograd    rts    Elena Marjanović


Od ponoći nove cene putarina, ko ima pravo na popust

Vozači u Srbiji plaćaće od 10. jula veće putarine – najveći iznos od Beograda do Dimitrovgrada 1.670 dinara. Popuste će i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od šest odsto kao i kamioni sa motorima "euro 6" od 10 odsto, kaže ministar Goran Vesić.


Od ponoći nove cene putarina u Srbiji. Uvećane su za oko 10 odsto, pa će vozači putarinu od Beograda do Šida sada plaćati 500 dinara, umesto dosadašnjih 450, od Obrenovca do Preljine 560, a od Beograda do Subotice 800 dinara. Najveći iznos plaća se od Beograda do Dimitrovgrada 1.670 dinara.


Popuste će i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od šest odsto kao i kamioni sa motorima "euro 6" od 10 odsto.


Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će Vlada Srbije do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine, jer će se od sledeće putarina naplaćivati na brzim saobraćajnicama.


"Mi trenutno nemamo dovoljan broj kilometara brzih saobraćajnica, ali do kraja godine će biti završen put Šabac–Loznica, to je 54 kilometra, pa 2026. će biti završeno 47 kilometara Fruškogorskog koridora, do sredine sledećeg godine Dunavski koridor, to je skoro 69 kilometara, to su sve brze saobraćajnice na kojima će se vršiti naplata”, rekao je Vesić.


Prema njegovim rečima, cena putarine na tim saobraćajnicama neće biti kao na auto-putevima.


Takođe, kaže, uvodi se naplata za kamione preko 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima, kako bi ih zaštitili od prekomernog opterećenja.


Važno pospešiti naplatu tagovima


Rekao je da je veoma važno pospešiti naplatu putarine tagovima, jer to ubrzava prolaz na naplatnim rampama i olakšava plaćanje.


"Kada dođete na naplatnu rampu, ako imate tag, nikada nemate gužvu, ako nemate tag, tu su i gužve, treba kupovati tagove”, rekao je Vesić.


Novo preduzeće bi, kaže, trebalo da se pozabavi i time da oni koji kupuju tagove dobiju u vrednosti taga besplatnu putarinu.


Najavio je i da će biti uvedeni određeni popusti za električne automobile kad je u pitanju naplata putarine.


"Do maja sledeće godine postavljamo 80 novih elektropunjača, 16 novih zelenih oaza na auto-putevima. Mi ćemo imati 320 novih punjača u naredne četiri godine. Već u novembru će biti prvih šest oaza, znači prvih 30 punjača će biti postavljeno. Radimo da na ulazima u Srbiju napravimo mogućnost da se kamioni pune vodonikom", naveo je Vesić. 


Veoma je važno, kaže, da se putevi prilagode novim potrebama kako bi ostali konkurentni za strance.


"Mi smo tranzitna zemlja i veliki broj stranaca prolazi kroz Srbiju, za nas je veoma važno da naši putevi budu atraktivni, da zadovoljavaju sve potrebe koje novi automobili imaju i u tom smislu radimo na tome da pretvorimo postojeće auto-puteve u pametne auto-puteve", rekao je Vesić.


Do 50 milijardi od naplate putarine ove godine


Srpski tag može da se koristi i dalje samo u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, a Vesić očekuje i da se završi sa Grčkom.


"Mi u ovom trenutku imamo 66.000 korisnika koji imaju Open Balkan tag i siguran sam da će biti mnogo više tih tagova kada budu završili integraciju sa Grčkom, zato što veliki broj naših automobila poslednjih leti ulazi u Grčku, nekada kažu oko 10.000 dnevno. To je veoma važno da se uradi i ja sam siguran, kada budemo napravili novo preduzeće, da ćemo imati pomak i u tome", rekao je Vesić. 


Očekuje između 48 i 50 milijardi od naplate ove godine, a u naredne dve i do 75-80 milijardi.


Poskupljuju vozne karte


Na pitanje da li će poskupeti vozne karte, Vesić je odgovorio potvrdno.


"Da, poskupiće, zato što su cenekarata niže u nekim mestima i duplo nego karta u autobusu. I tako nisu poskupele nekoliko godina, tako da je Skupština akcionarskog društva 'Srbija-voza' to predložila, Vlada je to prihvatila i to je i dalje najjeftinije, autobuska karta između Beograda i Subotice je 1.650 dinara, a vožnja će biti, kada bude pušteno, malo više od 1.100 dinara. A mnogo je komfornije i bolje da se vozite vozom", rekao je Vesić.Slične vesti

Od danas sa srpskim tagom i kroz Crnu Goru

5 Jun 2024, 9:22

Svi postojeći korisnici srpskih tagova, kao i oni koji kupe nov srpski tag od danas mogu da plaćaju putarinu na auto-putevima…

Vesić: Zaštita puteva nižeg reda od uništavanja zbog prometa teških kamiona

14 Jan 2023, 10:04

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da bi ove godine trebalo da započne uvođenje…

Elektronsko plaćanje putarine skratilo čekanje na naplatnim rampama - gužve nema, a kamioni više ne stoje

26 Jul 2022, 10:12

Samo od januara do juna ove godine zabeležen je promet od 31 milion vozila, što je oko četiri miliona vozila više…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista