Od početka godine 15 poginulih na putevima, još jedan podatak posebno zabrinjava
   15 Jan 2022, 10:31    Beograd    RTS    Marija Vajner


Od početka godine 15 poginulih na putevima, još jedan podatak posebno zabrinjava

Od 31. decembra prošle do 9. januara ove godine otkriven je najveći broj saobraćajnih prekršaja u vreme praznika u poslednjih pet godina, a tokom decembra prošle godine u saobraćajnim udesima stradalo je 59 osoba, što je 16 više nego u istom periodu 2020. godine, saopštio je MUP. Saobraćajna policija nastaviti akciju pojačane kontrole na svim putnim pravcima. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je na učesnike u saobraćaju, posebno mlade vozače, da poštuju saobraćajne propise i budu oprezni i odgovorni jer ćemo, kako je poručio, samo tako izbeći tragedije.

"Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote", rekao je Vulin. Vulin je naveo da je od početka godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 15 osoba. "Decembra prošle godine u saobraćajnim nezgodama izgubili smo 59 ljudi, od kojih je 14 mladih, samo u dve saobraćajne nezgode stradalo je sedmoro mladih koji su imali između 14 i 23 godine", rekao je Vulin. Svi ti životi mogli su biti sačuvani samo da su poštovani saobraćajni propisi, da je vezan pojas, poštovana brzina kretanja i da nije konzumirana droga ili alkohol, napomenuo je Vulin.

"Posebno zabrinjava podatak da je tokom akcije kontrole saobraćaja u toku praznika, u odnosu na isti period 2020. godine, broj vozača koju su isključeni zbog vožnje pod dejstvom alkohola dupliran, a da je broj onih koji su vozili pod dejstvom narkotika povećan čak četiri puta", istakao je Vulin.

Ponovio je da se zalaže za oštriju kaznenu politiku i da se svakom ko pijan i drogiran sedne za volan i izazove saobraćajnu nezgodu sudi za pokušaj ubistva. Istakao je da će saobraćajna policija nastaviti akciju pojačane kontrole saobraćaja na svim putnim pravcima u Srbiji. U akciji pojačane kontrole saobraćaja tokom praznika policija je otkrila ukupno 31.828 prekršaja, što je čak 84 odsto više u odnosu na praznični period prošle godine, navodi se u saopštenju.

Precizira se da su iz saobraćaja, zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključena 2.043 vozača, od kojih je 445 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Takođe, u službenim prostorijama zadržano je i 87 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Saobraćajna policija sankcionisala je čak 15.574 vozača zbog prekoračenja brzine, dok je zbog nekorišćenja pojasa sankcionisano 5.367 vozača, odnosno putnika u vozilima. Najviše prekršaja otkriveno je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd - 3.510, na teritoriji Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici otkriveno je 2.313, a na teritoriji Policijske uprave u Novom Sadu 1.786 prekršaja, navodi se u saopštenju.Slične vesti

Stanje na putevima

25 Jan 2022, 10:27

JP Putevi Srbije na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe, obaveštava javnost da je stanje na putevima u Republici Srbiji,…

Stanje na putevima

24 Jan 2022, 10:35

JP Putevi Srbije na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe, obaveštava javnost da je stanje na putevima u Republici Srbiji,…

Vučić obišao novu železničku stanicu u Inđiji

21 Jan 2022, 11:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je novu železničku stanicu Inđija, koja se rekonstruiše u okviru…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaPoljoprivredni prozvođači iz Požarevca…

Trodnevni Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrade 2022”,…

28 Jan 2022, 13:39

ZdravljeEpidemiološka situacija nepovoljna…

Epidemija korone se u četvrtom talasu širi velikom brzinom, skoro svaki drugi koji se javi…

28 Jan 2022, 12:04

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 29. Januar…

SRBIJA: U noći ka suboti i u subotu ujutru padaće susnežica i sneg…

28 Jan 2022, 11:26

Kursna lista