OD OVE ŠKOLSKE GODINE ODELENJE  GIMNAZIJE U GOLUPCU POČINJE SA RADOM
   23 Aug 2017, 10:03    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


OD OVE ŠKOLSKE GODINE ODELENJE GIMNAZIJE U GOLUPCU POČINJE SA RADOM

Sa početkom nove školske godine,u klupe će sesti i 30-toro učenika prve generacije Gimnazije iz Velikog Gradišta,koja će imati svoje odelenje u Golupcu. Nastava će  se odvijati  u  savremeno opremljenim učionicama  Osnovne  škole ,,Branko Radičević’’ u ovom gradu na Dunavu,a polaznici sa područja Opštine od ove školske godine iz opštinske kase dobijaju besplatne udžbenike kao i za troškove prevoza od svojim kuća do škole.

        -Odelenje prve generacije Gimazije biće u objektu sadašnje Osnovne škole ,,Branko Radičević’’ u Golupcu. Ove prostorije koje su uređene i osposbljen prostor za učenike i nastavni kadar kao i sve druge prateće proostorije i kabineti za ovu vrstu nastave. Već naredne godine planiramo da te kapacitete proširimo,i preuredimo jednu drugu zgradu koja će biti srednja škola u Golupcu.Ovom prilikom bi se zahvalio mojim saradnicima kao i predsedniku Opštine dr Nebojši Mijoviću,direktoru Gimannnnazije i predsedniku Opštine Draganu Miliću koji su dali svoj doprinos da se ova naša želja,da Golubac dobije srednju školu i ostvari,kaže Saša Marjanović,zamenik predsednika Opštine Golubac.

 Saša Marjanović,zamenik predsednika opštine Golubac
        
Za žitelje ove podunavske opštine početak rada odelenja srednje škole je od velikog značaja za mlade koji su do sada putovali u druga mesta gde se nalaze matične škole,što je povećalo troškove  kućnog budžeta njihovih roditelja. Svi polaznici sa područja opštine Golubac od ove školske godine iz opštinske kase dobijaju besplatne udžbenike kao i troškove prevoza od svojim mesta do škole.
      -Mi se nalazimo u pograničnom delu,gde je ovaj kraj devastiran i mnogo je naših ljudi napustilo odlaskom u inostranstvo ili neke veće sredine u Srbiji.Mislim da je naša odluka da Golubac dobije srednju školu važna za naše buduće generacije koje se odluče da ostanu  ovde da žive i rade.Naši mladi su budućnost razvoja naše Opštine i želimo da im omogućimo da se stručno obrazuju i tako daju svoj doprinos da se ovde pokrene proizvodnja,poveća zaposlenost i da ovaj kraj bude važna turistička destinacija u ovom delu Srbije.Želimo da Golubac živi tokom cele godine,a ne kao do sada samo za vreme trajanja letnje turističke sezone,kada je ovde prisustno više hiljada posetilaca,dodao je Marjanović.


          Ova podunavska opština već drugu godinu i  među prvima u Srbiji daje stimulacije porodicama koje dobiju treće dete,što je podstrek za povećanje nataliteta koji je već godina ovde u opadanju.
            -Sva majka koja rodi treću bebu ima pravo na stimulaciju do 15 godina života ove ili svake sledeće bebe.U ovu naknadu pokrivena je minimalna lična zarada kao i porezi i doprinosi,objasnio je Saša Marjanović. 
       
           Obrazovna struktura stanovništva opštine je veoma slaba. Višu i visoku školsku spremu ima samo 3,4% populacije starije od 15 godina, dok je bez školske spreme 8,4% građana, a završenu osnovnu školu nema čak 32,7% stanovnika starijih od 15 godina. Uspostavljanje funkcionalnog sistema neformalne edukacije je ključno za budući ekonomski razvoj Golupca.

Ukoliko opština želi da razvija svoje turističke potencijale kao glavni izvor prihoda, neophodno je da obezbedi adekvatne kadrove za rad u turizmu. To podrazumeva poznavanje engleskog i drugih stranih jezika, rada na računaru kao i specifičnu obuku zaposlenih u cilju pružanja profesionalnih usluga turistima i posetiocima.
 
Lj.Nastasijević
          
 



Slične vesti

Roditelji prete tužbama i pokreću parnice - zbog pritisaka sve više direktora škola daje ostavke

23 Mar 2024, 9:37

Mnogi nastavnici se žale da su pod velikim pritiskom roditelja koji angažuju i advokate da bi deci popravili ocene. Ali…

Novi sistem grejanja na gas uDomu učenika Poljoprivredne škole Sonja Marinković

19 Mar 2024, 12:57

Potpisan ugovor za sufinansiranje realizacije projekta nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnice za grejanje…

Bole stigao u Poljoprivrednu školu

27 Feb 2024, 13:28

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne škole sa domom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista