Od nemog posmatrača do spasioca, koliko znači poznavanje prve pomoći
   28 Jul 2023, 12:59    Beograd    RTS    Marija Vajner


Od nemog posmatrača do spasioca, koliko znači poznavanje prve pomoći

Nedavno je mladić iz Bogatića spasao dvoje dece koja su kvadom udarila u ogradu tako što se prisetio lekcija iz prve pomoći. Nije želeo pred kamere, jer smatra da bi to uradio svako, ali kaže da se prvo uverio da povređeni nemaju prelome, proverio puls i vodom ih osvežio. Samo ako je bezbedno prići mestu nesreće možete da pomognete, savetuju iz Hitne pomoći. Iz Hitne pomoći kažu da ne treba pomerati pacijenta sa mesta događaja, već da se prva pomoć pruža upravo na mestu događaja.

  "Dovoljno je da rukama stabilizujete glavu, da pitate kako se oseća, šta ga boli, nemojte mu se obraćati dok ne obezbedite glavu, jer on može pomeriti glavu u pravcu vašeg glasa, a moguće je da ima povredu vrata i kičme", objašnjava doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći. Važno je i da odmah pozovemo Hitnu pomoć, objasnimo o kakvoj je nesreći reč, opišemo lokaciju i koje su povrede u pitanju. Treba i da razgovaramo sa pacijentom dok sanitet ne stigne. I moramo biti sigurni da ono što smo naučili o pružanju prve pomoći zaista možemo da primenimo. Jedno je teorija, a drugo praksa. Nije isto učiti na lutkama i susresti se sa povredama u realnom životu, kažu doktori.

Gde se uči prva pomoć

U Crvenom krstu volontere uče kako da obave reanimaciju, da zaustave krvarenje, da previjaju, saniraju prelome i kako da pruže pomoć osobi bez svesti. "To nije zabacivanje jezika što starije generacije stalno potenciraju, nego okretanje osobe bez svesti na bok. Nauče da kod isticanja krvi iz nosa ne treba leći i dići ruku, nego sesti i pritisnuti meki deo nosa", kaže Aljoša Savić iz Crvenog krsta Beograda. Pružanje prve pomoći učimo jedino kada polažemo vozački ispit. Ili dobrovoljno, kao volonteri u Crvenom krstu. Volonteri kažu da im je zanimljivo, da nauče nove stvari, ali da ume da bude i stresno. "Nadam se da nećemo imati prilike ovo da upotrebljavamo", kaže jedan od volontera.

Prva pomoć obavezan predmet samo u medicinskim školama

Kao obavezan predmet to imaju samo medicinske škole. U ostalim se to gradivo uči na časovima biologije i hemije. To nije dovoljno, kažu upućeni. "Kada jednom to prođete, vremenom će se to znanje osipati, ali kada ste jednom to prošli i kada vam lekar sa centrale 194 kaže šta treba da radite, vi ćete se setiti, jer ste to jednom uradili", kaže doktorka Stefanović. "Da je neko rasečen, da ima neki prelom, da senekom slošilo, te svakodnevne stvari sam viđao, npr. deca volonteri su radili reanimaciju na Adi pre par godina", navodi jedan od volontera. U istraživanju od pre nekoliko godina manje od polovine srednjoškolaca navelo je da zna da pruži prvu pomoć, a ostali da bi se snašli. Dešava se da svedoci saobraćajne nesreće samo stoje i posmatraju, kažu lekari. Ne prilaze isključivo zbog straha da će nešto loše uraditi, iako su svesni da prva pomoć može povređenom da sačuva život. Na časovima prve pomoći uče se najosnovnije stvari i one mogu samo da pomognu i spasu život.Slične vesti

Veliki broj poziva na 194

26 Jun 2024, 12:15

Povećan obim posla u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Požarevac


U Službi Hitne medicinske pomoći  uvek ima…

Kako se zaštititi od pada pritiska i kolapsa na vrućini

8 Jun 2024, 8:51

Visoke temperature ne prijaju mnogima, a doktor iz Hitne pomoći Nebojša Josipović dao je nekoliko saveta kako lakše podneti…

Temperaturne oscilacije i praznična trpeza uticali na zdravlje građana

3 Jan 2024, 12:19

Tokom novogodišnjih praznika u požarevačkoj Službi hitne medicinske pomoći javljali su se građani sa respiratornim…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPredmeti od mermera i kamena Narodnog…

U svečanoj sali Narodnog muzeja Kruševac, otvorena je izložba “Tajna mermera-Arcanum…

25 Jul 2024, 15:01

DruštvoJulsko izdanje elektronskih novina

Turistička organizacija Zlatibor objavila je julski broj svojihElektronskih novina. …

25 Jul 2024, 13:20

DruštvoVek postojanja tumanske crkve

Na hramovnu slavu Sabor Sv. arh. Gavrila,  26. jula navršava se sto godina od…

25 Jul 2024, 13:13

Kursna lista