Od čega sve zavisi kakav ćemo vazduh udisati ove zime
   22 Sep 2022, 9:39    Beograd    rts    Elena Marjanović


Od čega sve zavisi kakav ćemo vazduh udisati ove zime

Vazduh u Beogradu je trenutno dobar, ali tokom zime očekuje se pogoršanje, pre svega zbog individualnih ložišta i saobraćaja, kaže Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Ipak, ne može se sa sigurnošću prognozirati kakav će vazduh biti tokom predstojeće zime, jer su prioritetan faktor uticaja meteorološki uslovi.


Individualna ložišta i gust saobraćaj su najčešće pominjani proteklih godina kao krivci zbog kojih teško dišemo i zbog kojih aplikacije svetle crveno svake jeseni i zime. S obzirom na energetsku situaciju u svetu pred nama je još gori period. Toplane su spremne da rade na mazut, kojeg smo zarad ekologije pokušavali da se rešimo godinama. Ugalj je skuplji nego ikad, pa će se ložiti sve kako bismo se zagrejali. Kako ćemo onda disati? 


Ivana Vilotijević je gostujući u Beogradskoj hronici potvrdila da je vazduh u Beogradu trenutno dobar, ali da i tokom zime dolazi do pogoršanja, jer su uzrok zagađenja individualna ložišta  i saobraćaj. 


Meteorološki uslovi prioritetan faktor 


Ističe da nikada ne sme da se zaboravi da su, kada je reč o kvalitetu vazduha, prioritetan faktor meteorološki uslovi - atmosferski pritisak, vlažnost, kao i samo strujanje vetra.


"Tako da ne možemo reći kakav će biti vazduh tokom predstojeće zime, ne možemo reći kakvo će biti vreme, kako će i sami meteorološki uslovi da utiču na to. Nadamo se da će biti bolje nego što mislimo", rekla je Vilotijevićeva.


Objasnila je da su meteorološki uslovi nešto što niko u ovom momentu ne može da sagleda, već samo može da se proceni uticaj individualnih ložišta i saobraćaja.


Napominje da je analiza urađena prošle godine u vreme požara na deponiji u Vinči i ove godine u avgustu.


"Na osnovu akreditovanih metoda, analizom tih suspendovanih čestica dokazano je da nema razlike između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg stanja u kvalitetu vazduha. Tako da su meteorološki uslovi ti koji vam mogu pogoršati samo stanje kvaliteta vazduha, naravno i povećanje broja individualnih ložišta", naglasila je ona.


Precizirala je da će praćenjem meteoroloških uslova moći da znaju kakav je kvalitet vazduha i da će o tome blagovremeno obaveštavati javnost.


Preporuke za građane 

Takođe, navela je i da sajt beoeko.com za građane koji inače pripadaju rizičnim grupama ima preporuke kako da se ponašaju kada dolazi do zagađenja vazduha.


Osim toga, imaju i obavezu da sve direktore javnih ustanova obavežu da prate preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje. 


Ukazala je i da je jedna od mera kako i pojedinci mogu da smanje zagađenje, da se čiste odžaci. 


Što se tiče koncentracije saobraćaja ona će se, navela je, usmeravati prema postojećim planovima i od postojeće situacije. 


"Ne možemo sad da kažemo da ćemo zatvoriti neku ulicu ili smanjiti broj vozila, ako za to nema potrebe. Postoje egzaktni podaci i mi ćemo na osnovu njih donositi odluke", objasnila je Vilotijevićeva.


Što se tiče najzagađenijih delova u Beogradu - Zemuna, Bežanije, Bulevara despota Stefana - kaže da tokom ove godine uočeno najveće zagađenje koje je postojalo zbog prizemnog ozona, kao i zbog meteoroloških uslova.


Dodala je i da ozon nikada nije prelazio granicu dozvoljenog i da inspekcija tek treba  da otkrije uzroke tog zagađenja.Slične vesti

Vazduh u Požarevcu bez štetnih čestica

21 Aug 2023, 11:05

Više kišnih dana tokom ovog leta doprineli su da vazduh bude čistiji. Osim polena biljaka koji su imali manju…

Čist vazduh u Požarevcu, pokazala merenja ZZJZP

24 Jun 2023, 10:43

Tokom maja, u Požarevcu i okolini kvalitet ambijentalnog vazduha je bio izuzetno dobar. U prilog tome govore i niske koncentracije…

Čekamo vetar i kišu da se očisti vazduh

21 Apr 2023, 10:39

Tokom marta, vazduh u Požarevcu je bio dobrog kvaliteta. Prekoračenje koncentracije sumpor-dioksida i azot dioksida zabeleženi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista