Očuvanje i unapređenje zaštićenih i prirodnih dobara na teritoriji Gradske opštine Kostolac
   28 Nov 2023, 10:44    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Očuvanje i unapređenje zaštićenih i prirodnih dobara na teritoriji Gradske opštine Kostolac

Sa procesom povećanja zaštićenih površina, potrebno je očuvati i unaprediti stanje u postojećim prirodnim dobrima. Gradska opština Kostolac poseduje zaštićena područja Arheološko nalazište „Viminacijum“, lokalitet kod crkve kapetana Todića i crkvu kapetana Todića.

Površina zaštićenih područja u Srbiji trenutno iznosi 691.443 ha, odnosno 7,81% teritorije Srbije, pokazuju podaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Srbija ima 465 zaštićenih područja: pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 23 predela izuzetnih odlika, 66 rezervata prirode, šest zaštićenih staništa, 311 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja koja su zaštićena na osnovu ranijeg Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o zaštiti spomenika kulture, kao i 1.784 strogo zaštićenih divljih vrsta i 865 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Među brojnim zaštićenim područjima, pojedina se nalaze i u Gradskoj opštini Kostolac.Viminacijum je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, na 15 kilometara od Požarevca i prostire na površini od 400 hektara.

Na mestu ovog rimskog grada i legionarskog logora do sada je otkopano 14.000 grobova i otkriveno je 50.000 predmeta, od toga 1.000 zlatnih. Svi pokretni artefakti, mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posude, čuvaju se u Narodnim muzejima u Beogradu i Požarevcu.

Arheološko nalazište Viminacijum je trebalo da se nađe na UNESKO-voj listi zaštićenih spomenika kulture, ali to nije bilo moguće.

Posebnu draž ovom lokalitetu dalo je otkriće mamuta starog oko milion godina, popularno nazvanog Vika. Kuriozitet ovog otkrića je taj što je njen skelet očuvan na licu mesta, nekih 270 metara istočno od Carskog mauzoleja Viminacijuma.

Drugi spomenik koji je od velikog kulturno-istorijskog značaja za Republiku Srbije jeste crkva Svetog Đorđa u Starom Kostolcu, čija je izgradnja završena 1925. godine. Nalazi se na uzvišenom platou poznatom po imenu Mali grad, prostoru sa veoma dugim kontinuitetom od neolita, preko antike do srednjeg veka.Čitav prostor na oba lokaliteta je izgledao potpuno drugačije, a tokom istraživanja, narušeni su prirodna vizura i ekološka ravnoteža.

Zona i pojasa sa zelenom površinom još uvek ima i postoji mogućnost da se oni prošire, ali i da se čitav prostor na oba lokaliteta oplemeni zelenilom.
 
 
Prilog je nastao u okviru projekta „Zelene površine“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Gradske opštine Kostolac, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 Slične vesti

Obeležen Dan Gradske opštine Kostolac

29 Jan 2024, 13:21

Na današnji dan, pre 14 godina Gradska opština Kostolac je dobila svoju zastavu i grb i svoju prvu zakonodavnu…

Zaštita i unapređenje zelenih površina u naseljima i urbanim sredinama

15 Dec 2023, 10:44

Zelene površine u Gradskoj opštini Kostolac predstavljaju značajan faktor koji obezbeđuje i poboljšava…

Novopodignute zelene površine u urbanim područjima, kao deo strategije protiv kišnih voda

13 Dec 2023, 11:04

Gradska opština Kostolac ima brojne uređene zelene površine, kojih će u narednom periodu biti i više.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaDrecun: Zapad ne kritikuje Kurtijevu…

Prištinska strana faktički je bojkotovala razgovore u Briselu o suspenziji dinara na…

28 Feb 2024, 9:21

DruštvoĐukić Dejanović: I roditelji đaka…

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se još sprovodi istraga…

28 Feb 2024, 9:18

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

Kursna lista