Obuka u okviru projekta "Razvoj romskog preduzetništva"
   7 Jun 2022, 11:40    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Obuka u okviru projekta "Razvoj romskog preduzetništva"

Počela je obuka u okviru projekta „Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja'', u okviru Programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovnih grupa u Srbiji -Inicijativa za inkluziju'' faza 3, koji finansira Nemačka razvojna saradnja, a koji sprovodi GIZ.

U okviru projekta „Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja'', u okviru Programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovnih grupa u Srbiji -Inicijativa za inkluziju'' faza 3, koji finansira Nemačka razvojna saradnja, a koji sprovodi GIZ, počela je obuka za karijerno vođenje i savetovanje. Obuka je počela u Kostolcu 3. juna, dok je drugi dan obuke održan u Požarevcu.

Obuka se organizuje za 30 polaznika, iz Požarevca i Kostolca, koji su prethodno izrazili želju da ovakvu vrstu obuke pohađaju.

Teme koje će biti obuhvaćene su vezane za započinjanje poslovanja i koracima pri otvaranju radnje. Zatim će biti reči o dostupnim izvorima finansiranja, domaćih i stranih.

Važan deo treninga biće i kako se na najbolji način predstaviti poslodavcu da ostave dobar utisak, da iskoriste vlastite potencijale i da pronađu posao: kako napisati propratno pismo, kako  kvalitetno napisati radnu biografiju i kako se obratiti poslodavcu i uspostaviti dobru komunikaciju.

Još jedan bitan deo obuke koji se odnosi na samoefikasnost je bitan i ima za cilj da poboljša veštine i kompetencije korisnika na tržištu rada. Trening pruža aktivan pristup u planiranju karijere i utiče na povećanje motivacije i veština za aktivno traženje posla. Namenjen je osobama koje duže čekaju na posao.

Polaznicima će biti približen koncept preduzetništva, zatim, ukoliko postoji zainteresovansot, biće izrađeni biznis planovi za 10 osoba,  koji će služiti u svrhu konkurisanja za podršku kod međunarodnih i domaćih fondova. Pored navedenog, korisnici odnosno polaznici će imati besplatnu prateću savetodavno - mentorsku podršku u izradi biografije i motivacionog pisma.

Napominjemo da je Grad Požarevac treći put dobio sredstva za realizaciju projekata kroz Program nemačke razvojne saradnje ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji''. Program realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju-GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.Projekat podrazumeva unapređenje položaja marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina kroz pomoć u pokretanju sopstvenog posla, zapošljavanju, organizovanju stručnih kurseva i obuka po ličnom izboru, kao i u oblasti starih zanata. Vrednost projekta je 100.000 evra.Slične vesti

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške malim preduzećima

23 Jun 2022, 12:27

Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta „Srbija i EU – Oprema…

Može li Petrovac na Mlavi biti jedan od "Pametnih gradova"

9 Jun 2022, 12:33

Senzori koji navode vozače na parking-mesto, digitalno praćenje kontejnera koje pokazuje kada su puni, daljinsko detektovanje…

Srbija i RS automatizuju sistem protivgradne odbrane, zašto Hrvatska to ne radi

8 Jun 2022, 9:18

Od kraja maja protivgradna odbrana u Srbiji dejstvovala je svakodnevno, kažu nadležni. U okolini Zrenjanina, Žititišta,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista