Objavljena nova Siva knjiga NALED-a sa sto preporuka od kojih 21 nova
   23 Feb 2022, 9:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Objavljena nova Siva knjiga NALED-a sa sto preporuka od kojih 21 nova

Četranesto izdanje NALED-ove "Sive knjige" donosi 100 preporuka za reformske orjentisane donosioce odluka, koji žele da unaprede poslovno okruženje prema rešenjima koja su usaglašena, uravnotežena i za koje NALED nudi podršku, kaže za RTS Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.


Četrnaesta NALED-ova "Siva knjiga" ima dvadeset jednu novu i sedamdeset devet starih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje.
 

Violeta Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla je da je "Siva knjiga" zbornik konkretnih, praktičnih i primenjivih rešenje za smanjenje birokratije.

"Četranesto izdanje donosi sto preporuka za reformske orjentisane donosioce odluka, koji žele da unaprede poslovno okruženje prema rešenjima koja su usaglašena, uravnotežena i za koje NALED nudi podršku", kaže Jovanovićeva.

Dodaje da u svakoj "Sivoj knjizi" ima deset prioriteta, kao i ove godine, poput uvođenje platforme eAgrar.

Ističe da u knjizi postoji set preporuka za novu Vladu za rešavanje imovinsko-pravnih pitanja: kroz rešavanja pitanja ozakonjenja, za okruženje reforme katastra koja je u toku ali još uvek nije završena, uvođenje sistema eProstor, kao i niz drugih preporuka za unapređenje uslova za poslovanje.Važne promene u digitalizaciji Ako od pandemije ima i neke koristi, to je ubrzana digatalizacija u najširem smislu: veća je vidljivost finansijskih i mnogih drugih tokova. Govoreći o digitalizaciji, Violeta Jovanović ističe dve sistemske promene koje su se desile u resoru finansija, a tiču se uvođenja elektronskih faktura i onlajn fiskalizacije.


"To su preporuke koje su više godina bile prioritet članova NALED-a i privrede koja je kod nas okupljena, a tiče se uvođenja elektronskih faktura i onlajn fiskalizacije. To znači da će od maja papirne fakture biti poslate u istoriju, da će sto trideset hiljada subjekata i korisnika u ovoj oblasti imati veću sigurnost naplate, da će država imati veću transparentnost plaćanja, bolji nadzor nad finansijskim tokovima u privredi, bolju naplatu poreza...", objašnjava Jovanovićeva.

Gošća Jutarnjeg programa kaže da je tempo reformi očuvan.


"Imamo dvanaest sprovedenih reformi, tri potpuno i devet delimično. Imajući u vidu da Siva knjiga nudi konkretna rešenja, gotovo ključ u ruke, pozivamo institucije da rade brže, jer je tempo reformi ono što presudno utiče na kvalitet života građana, a to jedan od naših ciljeva", kaže Jovanovićeva.
"Primat preuzimaju ekologija i zdravstvo" 
Čini se da broj preporuka Ministarstvu finansija opada, iako ih i sada ima na dvadeset pet strana knjige. Jovanovićeva kaže da primat preuzimaju resori ekologije i zdravstva, te da njihov tim posebno prati digitalizaciju u zdravstvu, primenu elektronskog zdravstvenog kartona.

Pojedine preporuke u "Sivoj knjizi" dobijaju "EU bedž".


Gošća Jutarnjeg programa kaže da se na taj način pravi veza između unapređenja poslovnog okruženja i procesa pristupanja EU.


"Imamo dvadesetak preporuka koje smo obeležili, među njima je i decenijska preporuka za koju se zalažemo: uređenje parafiskala, odnosno uvođenje javnog registra taksi i naknada u Srbiji", ukazuje Jovanovićeva.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da je prošle godine bilo pomaka u oblasti reformi, te da je Ministarstvo poljoprivrede uvelo centrali registar objekata u poslovanju hranom i izmenilo Zakon o poljoprivredi, Ministarstvo energetike je uvelo za set propisa u toj oblasti...


"Siva knjiga" biće predstavljena u Narodnom muzeju u Beogradu.

Tom prilikom, biće dodeljene nagrade pojedincima i timovima iz javne uprave koji su tokom prethodne godine u saradnji s NALED-om dali izuzetan doprinos unapređenju regulatornog okvira za poslovanje i sprovođenju privrednih reformi u našoj zemlji.Slične vesti

U biblioteci u Kučevu predstavljen roman Vakuum autorke Jovane Dišić

21 Jun 2022, 12:22

U čitaonici Biblioteke „Nikola Sikimić  Maksim“ u Kučevu uz prisustvo velikog broja zvanica održana je…

Spremni testovi za polaganje male mature

15 Jun 2022, 10:39

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male…

Studenti u prazničnom raspoloženju - prazne stolice u čitaonicama čekaju jun da budu zagrejane

6 May 2022, 9:56

Redove ispred Narodne biblioteke sve do fontane, pamte oni koju su nekada još od sedam sati strpljivo čekali da zauzmu svoje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista