Objavljena nova Siva knjiga NALED-a sa sto preporuka od kojih 21 nova
   23 Feb 2022, 9:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Objavljena nova Siva knjiga NALED-a sa sto preporuka od kojih 21 nova

Četranesto izdanje NALED-ove "Sive knjige" donosi 100 preporuka za reformske orjentisane donosioce odluka, koji žele da unaprede poslovno okruženje prema rešenjima koja su usaglašena, uravnotežena i za koje NALED nudi podršku, kaže za RTS Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.


Četrnaesta NALED-ova "Siva knjiga" ima dvadeset jednu novu i sedamdeset devet starih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje.
 

Violeta Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla je da je "Siva knjiga" zbornik konkretnih, praktičnih i primenjivih rešenje za smanjenje birokratije.

"Četranesto izdanje donosi sto preporuka za reformske orjentisane donosioce odluka, koji žele da unaprede poslovno okruženje prema rešenjima koja su usaglašena, uravnotežena i za koje NALED nudi podršku", kaže Jovanovićeva.

Dodaje da u svakoj "Sivoj knjizi" ima deset prioriteta, kao i ove godine, poput uvođenje platforme eAgrar.

Ističe da u knjizi postoji set preporuka za novu Vladu za rešavanje imovinsko-pravnih pitanja: kroz rešavanja pitanja ozakonjenja, za okruženje reforme katastra koja je u toku ali još uvek nije završena, uvođenje sistema eProstor, kao i niz drugih preporuka za unapređenje uslova za poslovanje.



Važne promene u digitalizaciji 



Ako od pandemije ima i neke koristi, to je ubrzana digatalizacija u najširem smislu: veća je vidljivost finansijskih i mnogih drugih tokova. Govoreći o digitalizaciji, Violeta Jovanović ističe dve sistemske promene koje su se desile u resoru finansija, a tiču se uvođenja elektronskih faktura i onlajn fiskalizacije.


"To su preporuke koje su više godina bile prioritet članova NALED-a i privrede koja je kod nas okupljena, a tiče se uvođenja elektronskih faktura i onlajn fiskalizacije. To znači da će od maja papirne fakture biti poslate u istoriju, da će sto trideset hiljada subjekata i korisnika u ovoj oblasti imati veću sigurnost naplate, da će država imati veću transparentnost plaćanja, bolji nadzor nad finansijskim tokovima u privredi, bolju naplatu poreza...", objašnjava Jovanovićeva.

Gošća Jutarnjeg programa kaže da je tempo reformi očuvan.


"Imamo dvanaest sprovedenih reformi, tri potpuno i devet delimično. Imajući u vidu da Siva knjiga nudi konkretna rešenja, gotovo ključ u ruke, pozivamo institucije da rade brže, jer je tempo reformi ono što presudno utiče na kvalitet života građana, a to jedan od naših ciljeva", kaže Jovanovićeva.




"Primat preuzimaju ekologija i zdravstvo" 




Čini se da broj preporuka Ministarstvu finansija opada, iako ih i sada ima na dvadeset pet strana knjige. Jovanovićeva kaže da primat preuzimaju resori ekologije i zdravstva, te da njihov tim posebno prati digitalizaciju u zdravstvu, primenu elektronskog zdravstvenog kartona.

Pojedine preporuke u "Sivoj knjizi" dobijaju "EU bedž".


Gošća Jutarnjeg programa kaže da se na taj način pravi veza između unapređenja poslovnog okruženja i procesa pristupanja EU.


"Imamo dvadesetak preporuka koje smo obeležili, među njima je i decenijska preporuka za koju se zalažemo: uređenje parafiskala, odnosno uvođenje javnog registra taksi i naknada u Srbiji", ukazuje Jovanovićeva.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da je prošle godine bilo pomaka u oblasti reformi, te da je Ministarstvo poljoprivrede uvelo centrali registar objekata u poslovanju hranom i izmenilo Zakon o poljoprivredi, Ministarstvo energetike je uvelo za set propisa u toj oblasti...


"Siva knjiga" biće predstavljena u Narodnom muzeju u Beogradu.

Tom prilikom, biće dodeljene nagrade pojedincima i timovima iz javne uprave koji su tokom prethodne godine u saradnji s NALED-om dali izuzetan doprinos unapređenju regulatornog okvira za poslovanje i sprovođenju privrednih reformi u našoj zemlji.



Slične vesti

Život sa Krunom 2

20 Mar 2024, 10:46

U Požarevcu je predstavljena  nova knjiga Nevene Živanović Život sa Krunom 2
 
 
U Centru za kulturu priređena…

Mladi i knjige: Koje štivo im najviše privlači pažnju?

5 Mar 2024, 9:23

Danas više niko ne čita, svi su na Jutjubu. Neki optužuju mlade generacije za nezainteresovanost i površnost.…

Koju knjigu pročitati - preporuke bibliotekara

2 Mar 2024, 10:46

U vreme kada smo sa svih strana okruženi ekranima kompjuterima i mobilnih telefona, ne čudi što se na knjigu zaboravlja.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista