OBELEŽENE 125 GODINA OD ROĐENJA  IVE ANDRIĆA
   25 Oct 2017, 13:08    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


OBELEŽENE 125 GODINA OD ROĐENJA IVE ANDRIĆA

Povodom  obeleževanja 125 godina od rođenja književnika,nobelovca Ive Andrića,u organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ sinoć je u Golupcu održan prigodan kulturno-umetnički program  u  izvođenju učenika Gimnazije iz Velikog Gradišta i kulturno-umetničkih društava iz Golupca i Braničeva.

O životu i delu književnika govorila je vršilad dužnosti direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Dunavu Jasmina Glišić, koja je istakla da su Andrić i njegovo delo nerazdvojivi.


        -Uspostavili smo saradnju sa gimnazijom iz Velikog Gradišta u učenici su večeras imali svoj nastup i čitali misli iz znakova pored puta Ive Andrića,a isto tako imali smo i njegov govor prilikom dodele nobelove nagrade koje je čitao Nenad Mihajlović. Večeras smo pokušali da na neki način oživimo što se 1961.godine desilo u Stokolmu i to smo prezentovali našoj publici,s obzirom da je tada bilo jedno veliko iznenađenje i za samog Andrića,jer se tada izvodila muzika sa prostora gde je naš nobelovac živeo i radio,naglalsila je Jasmina Gliđić,vd direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ Golubac.
 
Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, ali i bogatstvo mašte i osećanja sveta, Andrić je svojim delima podigao monumentalnu književnu građevinu.
 
      -Ivo Andrić,rođen je u Travniku,u tadašnjoj Austrougarskoj, živeo je u Kraljevini srba ,hrvata i slovenaca,a zatim u Jugoslaviji i pod čijom je zastavom i himnom primio nobelovu nagradu.Ono što je važno za nas da je Andrić,čitan i prevođen i da ga svi volimo. Inače,on je zbog svojih dela dobio nobelovu nagradu i to je upravo ono što je značajno za njega,jer su sva njegova dela,počevši na Drini ćuprija,preko Travničke hronike,Gospođice,čitana i prevedena,dodala je Glišić.


Gimnazija iz Velikog Gradišta u svom radu prati sve jubileje koji su važni za naš narod.Ova godina je godina Ive Andrića,odnosno 125 godina od njegovog rođenja ,jedinog nobelovca sa naših prostora.


        -Ivo Andrić je  svetsko narodno ime,ali nije dovoljno to samo reći,on je pisac čija su dela najviše prevedena na razne jezike.Međutim,Andrić je postao d eo našeg razmišljanja,deo onog što prevazilizi ne samo književnost.Mi smo večeras videli razne segmente Andrića,počev od njjegove ozbiljne priče znakova pored puta kada je on krajne ozbiljan i kada filozovski razmišlja o pojavama koje svakodnevno vidi,do inaguracionog govora kada je dobio nobelovu  nagradu,pa na kraju i do bogatsva jednog folklora i bogastva jednog naroda koje je Andrić mogao da opiše,rekao je profesor istorije Nenad Mihajlović i izgovorio jednu misao ovog našeg književnika i nobelovca: ,,Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakazati shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe,,da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla,nnego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete’’,reči su Ive Andrića.
 
        Folklorni  ansambl Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz Golupca i Kulturno-umetničko društvo iz Braničeva priredili  su i bogat kulturno-umetnički program.
 
 Lj.Nastasijević
 
 



Slične vesti

Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića

31 Oct 2023, 20:45

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u prisustvu porodice Marjanović i mnogih poštovalaca, održano je „Veče…

Veliko Gradište obeležilo 11 oktobar Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

12 Oct 2023, 16:48

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu,  održan JE komemorativni skup…

Golubac proslavio 9. jul Dan opštine

11 Jul 2023, 16:43

Svečanom sednicom na kojoj su pored odbornika prisustvovali direktori javnih preduzeća i ustanova, prestavnici policije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista