OBELEŽENA 73 GODIŠNJICA OD POGIBIJE PEČKE ČETE
   13 Feb 2017, 19:42    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


OBELEŽENA 73 GODIŠNJICA OD POGIBIJE PEČKE ČETE

Povodom 73. godišnjice od pogibije 15 boraca Pečke čete na spomen obeležje u Bari nedaleko od Kučeva  danas su preživeli borci NOR-a položili  cveće i odali poštu poginulima.
 
Predsednik OO SUBNOR –a opštine Kučevo, Dragutin Blagojević  je rekao da će preziveli borci i dalje nastaviti da se bori za očuvanje vrednosti NOR-a,a zatim je njegov zamenik Stevan Ilić govorio  o događaju kada je na ovom mestu poginula četa Velimira Damnjanovića – Ćate, prvoborca i proslavljenog komandira iz sela Srpce i  istakao da se ovog dana 13. februara 1944. godine, kada je počeo iznenadni puškomitraljeski napad od strane zločinačkih četnika Voje Jevremovića – Tribrođanina na mestu Banja nedaleko od Kučeva, dogodila teška tragedija u kojoj je izgubljeno 15 ljudskih života.        
              - Ovih 15 imena na ploči spomen česme palim partizanima u Kučevu je jedan od nemih svedoka ratnih zbivanja i žrtava koji su da pale od 1941-1944. godine u borbama za slobodu protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika. Takvih obeležja ima na području naše opštine 54 i zato je ovaj dan za pamćenje i poštovanje, što je ova generacija dužna da prenese na buduće pokolenja. Bilo je ovo najveće stradanje boraca za slobodu u ,jer je u jednom napadu od strane neprijatelja poginulo 15 naših rodoljuba. Pred ovim borcima koji su dali ono što je najdragocenije – ljudski život stojimo mirno i ponosno. Neka im je večna slava, rekao je Ilić.
               Početkom 1944. godine bila je hladna i snegovita zima u ovom kraju. Tada su četnici Voje Jevremovića –Tribođanina krenuli u čišćenje terena oko Kučeva i bili su nemilosrdni u ubijanju partizana, njihovih pomagača i simpatizera.
Četa Velimira Damnjanovića -Ćate nalazila se prvo u Kaoni, a zatim se premestila u selo Cerovicu i kasnije u Kučevo kod Dragutina Perića. Vezu sa njima održavali su Vlajko Redić, Nikola Sikimić Maksim i Velja Bogić Raša iz sela Zelenik. Četa se zatim premestila na Đulu gde je krenula prema mestu zvanom Banja.
              Četnici su prvo napali četu na salašu Uglješe Petrovića jer ih je izdao Života Matić koji je pre napada sišao u Kučevo i obavestio četničkog komadanta za Kučevo Ivana Markovića Marina. Četa Velimira Damnjanovića Ćate pokušala je izvlačenje iz obruča i krenuli prema mestu Bara. Došlo je do žestoke borbe gde su četnici Voje Tribrođanina bili nadmoćniji i svih 15 boraca kao i njihovog komadanta Velimira Damnjanovića -Ćatu ubili.
              – Niko neće moći da ubije patriotizam i ponos našeg srpskog naroda kao i da spreči da odamo poštu i poštovanje onima koji su dali najdraže ono što ljudsko biće ima –život, da bi njihovi potomci danas živeli u slobodi. Pored poštovanja ovih heroja mi borci i poštovaoci boračke organizacije Kučeva izražavamo zahvalnost i ljudima koji su poslednjih nekoliko godina na vlasti u opštini Kučevu. U ime svega toga budimo jedinstveni, složni i dosledni u negovanju Tradicije NOR-a, poštujmo žrtve rata, čuvajmo spomen obeležja i gradimo nova koja će podsećati na one koji su bili hrabri i dali svoje životu za slobodu Srbije, naglasio je na kraju svojeg izlaganja zamenik predsednika OO SUBNOR-a Kučevo, Steva Ilić koji je govorio i o današnjoj političkoj situaciji u Srbiji povodom dešavanja u našoj južnoj pokrajini Kosovu i metohiji,BIH i Hrvatskoj.
         
  Lj.Nastasijević
 Foto.e-kučevo
 Slične vesti

Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića

31 Oct 2023, 20:45

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u prisustvu porodice Marjanović i mnogih poštovalaca, održano je „Veče…

Veliko Gradište obeležilo 11 oktobar Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

12 Oct 2023, 16:48

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu,  održan JE komemorativni skup…

Golubac proslavio 9. jul Dan opštine

11 Jul 2023, 16:43

Svečanom sednicom na kojoj su pored odbornika prisustvovali direktori javnih preduzeća i ustanova, prestavnici policije,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista