Obeležena 21 godina od bombardovanja kineske ambasade
   7 May 2020, 12:22        RTS    Maja Kostić


Obeležena 21 godina od bombardovanja kineske ambasade

Polaganjem venaca i minutom ćutanja, na mestu ispred nekadašnje kineske ambasade u Beogradu, obeležena je 21 godina od bombardovanja te zgrade u kojoj su poginula tri novinara, a 20 osoba povređeno. Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, Grada Beograda, Ambasade Kine u Beogradu, kao i Udruženja novinara Srbije.   Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da Republika Srbija nikada neće zaboraviti taj strašan događaj u kome su živote izgubili civili koji su obavljali svoj posao.
"Svake godine ćemo dolaziti ovde da odamo počast i da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi. LJudi koji su izgubili živote zauvek će biti u srcima naša dva naroda. Građani Kine tokom bombardovanja naše zemlje bili su sa srpskim narodom u teškim trenucima. Naša kineska braća su i danas uz Srbiju, kada se borimo protiv korona virusa i zahvalni smo im na podršci i pomoći koju nam pružaju", rekao je Đorđević.
Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo zahvalila je prisutnima što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima i istakla da Kina osuđuje bombardovanje Srbije i kineske ambasade na današnji dan 1999. godine.
"Hvala srpskim prijateljima što svake godine odaju poštu i hvala što i u ovoj vanrednoj situaciji zbog pandemije niste zaboravili današnji dan. Kina i Srbija su čelični prijatelji, delimo dobro i zlo uvek se podržavamo i pomažemo jedini drugima", rekla je ambasadorka.
Navela je da je to prijateljstvo vidljivo i danas u borbi sa pandemijom virusa kovid 19 i ukazala da na gradilištu ispred nekadašnje ambasade na izgradnji Kineskog kulturnog centra rade i kineski i srpski radnici.
Čen Bo je izrazila uverenje da će ove godine taj centar biti zvanično otvoren.
Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da čin bombardovanja kineske ambasade 1999. bio "za neverovati" i pokazetelj bahatosti agresora.
"Danas odajemo poštu kineskim novinarima koji su bili hrabri, izveštavali, rizikovali za svoju profesiju i istinu, a istina je pobedila i to se vidi po ovoj zgradi koju danas gradimo na tom mestu sa kineskim prijateljima", rekao je Mladenović.
Dodao je da dugogodišnje prijateljstvo Kine i Srbije neraskidivo. U Beogradu je 7. maja 1999. tokom bombardovanja, među mnogim objektima, meta bila i kineska ambasada kada je nastradalo troje kineskih novinara, a ranjeno 20 ljudi.



Slične vesti

Vuletić: Nivo radijacije merimo 24 sata dnevno, kontorlišu se i vazduh i hrana

23 Feb 2024, 10:52

Detaljnijih informacija o curenju nuklearnog materijala kod Temišvara nema i to je znak da nema opasnosti po stanovništvo,…

Srbija izdvaja milijarde dinara za odlaganje pepela, a može da postane "zlatni grumen"

7 Jan 2024, 9:22

Pepeo, šljaka i gips su produkti rada naših termoelektrana. Srbija izdvaja milijarde dinara za odlaganje pepela,…

Aneta Vladimir: Nije bilo zahteva da se Kameni cvet u Jasenovcu stavi na Uneskovu listu svetske baštine

9 Dec 2023, 9:42

Aneta Vladimir iz Srpskog narodnog vijeća negirala je navode o zahtevu da se spomenik "Kameni cvet" u Jasenovcu nađe na…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista