OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U OPŠTINI GOLUBAC
   11 Oct 2019, 21:05    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U OPŠTINI GOLUBAC

U okviru obeležavanja “Dečije nedelje” koja se ove godine održava od 7.-og do 13-og ovog meseca,mališani i vaspitači Predškolske ustanove ,,Lasta’’ posetili su Narodnu biblioteku ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu,održali čas crtanja i svoje crteže poklonili ovoj kulturnoj ustanovi,a za uzvrat biblioteka ih je nagradila  besplatnim  učlanjenjem.

Narodna biblioteka  ima tradicionalno  dobru saradnju sa Osnovnim školama  na području opštine Golubac kao  Predškolskom ustanovom ,,Lasta’’ iz ovog grada na Dunavu.
           -Ove godine imamo trodnevnu saradnju sa Osnovnom školom I Predškolskom ustanovom ,,Lasta’’.Prvog dana DEčije nedelje u poseti sun am bili učenici od prvog do četvrtog razreda,imali smo koncert  pevačice Mari Mari,bila sun am  I mališani PU ,,Lasta’’ za koje smo organizovali obilazak biblioteke,imali su I bebsplatno učlanjenje kao I upoznavanje sa radom naše ustanove.POzvali smo ih da uzmu neku knjigu za čitanje,jer tako želimo da ih upoznamo u svet knjiga I tako postali obrazovani I dobri ljudi,naglasio je Milen Bogojević,vd direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog garda na Dunavu.

Pored bogatog programa obeležavanja Dečije nedelje Narodna Biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u ovom mesecu za svoje sugrađane organizuje nekoliko kulturnih događanja kao što su filmske projekcije,promociju knjiga I koncert Danice Krstić I ,,Balkan benda’’.

Ove godine, Dečija nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija  o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

           -Naša Ustanova je i sama učesnik i obeležava Dečiju nedelju raznim aktivnostima,
uključujući sve važne aktere iz društvene zajednice, kako samu Lokalnu samoupravu tako i intitucije u okruženju skrećući pažnju na prava i potrebe dece i njihovo direktno učešće u društvenom životu. Aktivnosti koje smo planirali i realizovali zasnovane su na planu i programu obeležavanja Dečije nedelje u organizaciji Prijatelji dece Srbije. Aktivnosti su dosta raznovrsne, od podele novih igračaka našim mališanima, likovnih aktivnosti na temu Dečije nedelje, organizovanje kreativne radionice sa bakama i dekama, posete predsedniku Opštine Golubac i  Narodnoj biblioteci „Veljko Dugošević“ do pozorišnih predstava i muzičkih koncerata za sve naše mališane,kaže Milena Đurđević,direktorka PU ,,Lasta’’ Golubac.

          U okviru Dečije nedelje predškolci Predškolske ustanove „Lasta“ posetili su predsednika Opštine Golubac, razmenjujući tako različita pitanja, predloge, ideje i iskustva. Uz prijatnu dobrodošlicu, mališanima su podeljeni pokloni uz obećanje da će ovakva vrsta saradnje postatiti tradicija da svake godine u okviru Dečije nedelje imamo uzajamne posete.
 
     U cilju promocije dečijih prava i tridesetogodišnjice Konvencije o pravima deteta UN u čitavom društvu, pre i tokom trajanja Dečije nedelje Prijatelji dece Srbije organizovaće on-line internet kampanju „Imam pravo da..“, gde su uzeli učešće i naša deca i naši roditelji.
Tokom dečije nedelje, između ostalog, još jednom se podsećamo na odredbe Konvencije o pravima deteta i stihove Ljubivoja Ršumovića u knjizi „Bukvar dečjih prava“. To je prilika za realizaciju radionica o međusobnim odnosima i toleranciji i  poruke odraslima, a radi se na podsticanju kulture, borbe protiv lažnih i kič vrednosti, kao i civilne inicijative za unapređivanje kvaliteta života dece.
Lj.Nastasijević
 
 
 



Slične vesti

Predškolci vrtića Lasta bili gosti predsednika opštine Golubac

8 Oct 2023, 15:27

-Druženje sa predsednikom Opštine za ove mališane bio je  doživljaj koji će ih dugo podsećati na ovaj…

Učenici Osnovne škole iz Srednjeva posetili opštinu Veliko Gradište

5 Oct 2023, 18:04

U okviru Dečje nedelje opštinu Velliko Gradište posetili  su učenici  nižih razreda Osnovne škole …

Povodom Dečje nedelje predškolci PU "Majski cvet" posetili opštinu Veliko Gradište

4 Oct 2023, 14:44

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, predsednik opštine Dragan Milić, primio je u svečanoj sali opštine predškolce…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista