OBAVITI REDOVNU PRIHRANU OZIMIH USEVA
   1 Feb 2019, 14:25    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


OBAVITI REDOVNU PRIHRANU OZIMIH USEVA

Setva pšenice na području opštine Golubac po rečima stručnjaka prošle jeseni obavljena je na 2.000 hektara,ili na 80 odsto planiranih oranica. Oni dodaju da setva kod individualnih proizvodjača, nije obavljena u agrotehničkom roku i to će se odraziti na prinos hlebnog žita u ovogodišnjoj žetvi.Po tradiciji, svaka setva  skuplja je od predhodne, pa je tako i ova u 2018. godini zbog porasta cena mineralniog djubriva i dizel goriva, ali i zbog nepovoljnih odnosa sistema naturalne razmene.

Ono što je brininulo golubačke ratare bili su problemi  dužeg sušnog perioda u vreme setve,pa je priprema zemljišta i nicanje zasejane pšenice i drugih ozimih useva bilo usporeno, a primećena je i najezda glodara,posebno poljskih miševa koji su uništavali tek zasejane oranice ovom žitaricom. Zato su mnogi ratari bili izloženi dodatnim troškovima na ponovljenoj setvi.
              Ratari opštine Golubac kažu da "nije nova situacija" da se pšenica, pogotovo u ovom kraju, seje van agrotehničkog roka, i to naročito u prošloj godini, koja je bila veoma teška, pre svega u pogledu vremenskih uslova. U agrotehničkom roku je posejano nešto manje površina u odnosu na raniji period, ali očekujemo da se pšenica, ipak 'izvuče' na proleće", dodaju stručnjaci.Oni napominju i da je ogroman broj ratara koji se bave ozbiljnom proizvodnjom zbog velike suše utrošio značajna sredstva za oranje, jer su uslovi za pripremu zemljišta za setvu i samu setvu bili dosta teški.


Zbog toga su ratari posle okončanja optimalnog agrotehničkog roka morali da seju više semena kako bi se "ispoštovao dobar sklop koji očekujemo u proizvodnji pšenice".Golubački stručnjaci zaključuju da  proizvođači u svakom slučaju " nikada neće ostaviti nezasejane površine, pogotovo kada su u pitanju osnovne ratarske kulture, poput pšenice i kukuruza".
              Do pojave prvog snega i niskih temperatura pšenica se nalazila u fazi jednog do tri lista,a neki manji procenat površina bio je u fazi bokorenja i po rečima stručnjaka ove biljke su ušle nepripremljene za zimski period. Savet stručnjaka je da zemljoradnici obave jednu ili dve prihrane mineralnim đubrivom u periodu koji dolazi, a kada vreme to dozvoli

              Prva prolećna prihrana pšenice u februaru ili početkom marta ima najveći uticaj na visinu prinosa, iako na prinos takođe utiče i prihrana u fazi vlatanja i eventualnog klasanja. Nedostatak azota u ovom periodu sigurno vodi smanjenju prinosa. Primena odgovarajuće količine đubriva u odvojenim prihranama obezbeđuje biljci stalno prisustvo azota, a proizvođačima omogućava fleksibilnost reagovanja na izmene vremenskih prilika.


              U nastojanju da setvenu strukturu prilagode potrebama tržišta,zemljoradnici i pored mnogih problema,očekuju da se pod kukuruzom ovog proleća nađe 4.500 hektara,suncokretom 160,krmnim biljem 50,jarim žitaricama 80 i povrćem 10 hektara. Priprema zemljišta za prolećnu setvu obavljena je do danas  na 60 odsto oranica.
Lj.NastasijevićSlične vesti

U OPŠTINI GOLUBAC ŽETVA PŠENICE OBAVLJENA NA 80 ODSTO ZASEJANIH NJIVA

18 Jul 2019, 19:48

Na žitorodnim poljima u Opštini Golubac padaju i poslednji otkosi pšenice. Prinosi su različiti i prema podacima…

PREKO MILION TONA PŠENICE BIĆE ZA IZVOZ

14 Jun 2019, 15:43

Srbija će ove godine imati dovoljno pšenice za sebe, a više od milion tona će moći da izveze, kaže direktor…

PRIPREMA ZA PROLEĆNU SETVU I STANJE OZIMIH USEVA

13 Feb 2019, 13:49

Pred poljoprivrednicima u Opštini Golubac je značajan posao – prolećna setva,koja po proceni stručnjaka treba…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNA ZADOVOLJSTVO GRAĐANA, DAN ZA…

ODRŽANA JE AKCIJA DAN ZA ZDRAVLJE U TRŽNOM CENTRU STOP SHOP U POŽAREVCU. Dan za zdravlje…

17 Aug 2019, 14:05

DruštvoPROCENA GRAĐEVINSKE VREDNOSTI…

Procena građevinske vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini JE INFORAMACIJA NAMENJENA GRAĐANIMA…

17 Aug 2019, 14:00

PolitikaMakedonski med i krompir od danas…

Počevši od danas makedonski krompir i med ne mogu da se izvoze na teritoriji KiM, prenosi…

17 Aug 2019, 13:40

Kursna lista